Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir.
Şalgam suyu; ülkemize özgü, laktik asit fermantasyonu ile üretilen, kırmızı renkli, bulanık ve ekşi lezzetli bir içecektir. Adana, Mersin, Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Üretiminde hammadde olarak bulgur unu, şalgam turbu, su, ekşi hamur, kara havuç ve tuz kullanılmaktadır.
- Şalgam suyu yapılırken şalgam turpu kullanılır fakat siyah havuç da hemen hemen aynı tadı verir. - Eğer acılı şalgam isterseniz, kavanoza 3-4 adet kurutulmuş acı biber ekleyebilirsiniz.
Şalgam suyunun içeriğinde havuç, turp, bulgur ve şalgam bulunur. Acılı şalgam suyu yapıldığında ise süs biberi ilave edilir.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
İlgili 33 soru bulundu
Doğanay Şalgam, mor havuç ve şalgam turpunun su ve tuz eklenerek bulgur ile mayalanmasından oluşur. Dost bakteriler sayesinde meydana gelen fermantasyonla tam 35 gün boyunca mayalanan Şalgam, doğal ve sağlıklı bir içecektir.
Eğer regl döneminde, öncesinde ve sonrasında kendinizi çok şiş hissediyorsanız mutlaka tuzu azaltın ve günde 2,5 lt su içmeye başlayın. Turşu, şalgam, çekirdek veya kavrulmuş kuru yemişler fazladan tuz içerir ve kendinizi kötü hissetmenize sebep olur.
Asitlik antosiyaninleri kırmızıya çevirirken, alkalilik onları maviye doğru gölgelendiriyor. Şalgam zaten asit içerdiğinden antosiyaninleri kırmızı. Ancak bu antosiyaninleri daha alkali faktörlere maruz bırakır bırakmaz maviye dönmeye başlayacaktır.
Ana vatanı Adana olarak bilinen şalgam suyunun patenti Tarsus'tadır. Çukurova'ya özgü bir içecek olan şalgam suyu, kebap çeşitleri ve pek çok Türk yemeği ile birlikte tüketilir.
Şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4'e bölünür. Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak, uçlarından düğüm atılır. Tüm malzeme, tuz hariç bidona doldurulur. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir ve bidona aktarılır.
Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
Şalgam kelimesi Türkçe'de "şalgam (brassica napus) veya turp (brassica rapa)" anlamına gelir.
Adanalılar'ın ünlü acılı kebabının yanında hazmı kolaylaştırmak için içtikleri ''Şalgam suyu''nun mucidi olduğu belirtilen Ali Göde'nin çocukları, kuşaktan kuşağa geçen bu geleneği sürdürüyor.
Doğanay Şalgam Suyu Acılı 1Lt;Turpgillerden bir sebze olan şalgam, kırmızı renkteki köküyle bilinir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. ;İçerisinden C, A ve E vitaminleri yoğun olarak bulunur.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Şalgam Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli? Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
Özünde turp familyasına dahil olan şalgam bitkisi önemli türlerinden biridir. Bitkinin en önemli ve ünlü özelliği şalgam suyu üretilmesidir. Çeşitli yemeklere de eklenen şalgam, garnitür amacıyla da kullanılır.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Şalgam, kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir. Mersin ve Adana yöresinde yetişen, bir sebzedir. İçeceği yapılabilir ya da çorba ve salatalara katılarak tüketilebilir. Şalgamla çok yakışan turpla lezzetli bir salata yapmak isterseniz, Şalgamlı Turp Salatası'nı denemelisiniz.
O zaman dışkı rengi siyah renk olur. Demir içeren ilaçlar, dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir.
Şalgam suyu yapımında maya olarak, ge- nellikle, ekşi hamur kullanılır. Tuz, sofra tuzu niteliğindedir. Su ise içilebilir nitelikte musluk suyudur.
gayet uyumlu bir ikilidir. hele acılı şalgam ile olursa, rakının tam dostudur. mideyi büyük ölçüde rahatlatır, sakinleştirir; rakının sindirimini kolaylaştırır.
İşte o yanlışların doğruları… Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur.
Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir.
Kadınlar adet döneminde herhangi bir ağrı ve sancısı bulunmuyor ise cinsel ilişkiye girebilir. Fakat bu durumda prezervatifin mutlaka kullanılması gerekmektedir. Adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılabilmesi için rahim ağzı açık olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri