Su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak göl yaz aylarında zaman zaman kalp şeklini alıyor. Özellikle eylül ayında pembeye yakın tonlara bürünen gölün, kasım ve aralıkta genellikle hardal sarısı olan rengi bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle yine pembeye dönebiliyor.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı ''dunaliella salina'' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor. Bu yıl ise ağustos ayının başında pembe renge bürünen göl, drone ile havadan görüntülendi.
Çanakkale Ezine ilçesi Dalyan Köyünde bulunan Kalpli göl olarak da bilinen ağustos eylül aylarında renk değiştiren Pembe gölü, 2000 yıllık Alexandria Troas Antik kentinin limanı olan Antik Liman, limandan ticareti yapılan granit sütunların kalıntıları Batık Sütunlar ve Dalyan Köyünü ziyaret ettik.
Kalpli Göl olarak da bilinen Dalyan Gölü veya Tuz Gölü, renginden dolayı Pembe göl olarak da bilinmektedir. Pembe Göl Eylül aylarında pembeye yakın tonlara bürünürken, Kasım ve Aralık aylarında ise yaşanan ısı değişiminden dolayı aynı renk meydana gelmektedir.
Bazıları tüm sene boyunca pembe olan bu göllerin çoğu yıllık sıcaklık oranlarına göre renk değiştirebiliyor. Göle girmekte hiçbir sakınca yok. Hatta ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Göllerin genellikle pembe olduğu dönemler, yukarıda belirttiğimiz gibi yaz aylarıdır. Bu aylarda, Güneş'in ışınları göle dik geldiğinden, oldukça kavurucu bir etkisi olmaktadır. Bu dönemde salgılanan kırmızı renk pigmentleri (özellikle beta-karoten), bakterileri ve algleri bu sıcaklıkta hasar görmekten korur.
Gerendal Gölü, Bingöl ili şehir merkezine 18 km uzaklıktaki kalp şeklindeki turistik krater bir göldür.
ÇANAKKALE'NİN PEMBE GÖLÜ KALPLİ GÖL
Güneş ışınlarının geliş açısı, yoğunluğu ve gölün tuzluluk oranının yükselmesi ve sıcaklıkla temas etmesiyle pembe bir renk oluşmaktadır. Göl özellikle eylül ayında pembeye yakın tonlara bürünür.
Mayısta kuluçkadan çıkan flamingo yavruları, eylüle kadar Tuz Gölü'nde beslenerek uçuş yapar. Ekim ayında da sıcak yerlere göç etmek için Tuz Gölü'nden ayrılırlar. Bu sene de binlerce flamingo yavrularını yeteri kadar beslenip uçmaya hazır oldukları zaman sağlıklı şekilde sıcak yerlere göç edecekler.
Göle her yıl bu aylarda gelmeye başlayan flamingolar, eylül, ekime kadar burada kaldıktan sonra daha sıcak bölgelere göç ediyor.
Suyun tuzluluk oranı düştüğü ve sıcaklık arttığı zaman bu canlıların yaşama şansı azalır. Bu zooplanktonların ölümü ile ortamdaki sıvının asit özelliği artar ve halobakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu durumda oluşan hızlı buharlaşmayla ortamdaki organik madde miktarı azalır ve ortam kırmızı rengi alır.
Ama en beyaz halini görmek ve içinde yürümek için en kurak olduğu yaz aylarını da tercih edebilirsiniz.Tuz Gölü'ne hangi ayda gidilir sorusunun cevabına kısaca bahar aylarında diyebiliriz.
Pembe Göl, Batı Avustralya'nın Goldfields Esperance bölgesinde bulunan bir tuz gölüdür.
Dünyada sekiz tane bulunan pembe gölden Türkiye'de de sadece Çanakkale'de var. Tuz Gölü'ün yılın belli dönemlerinde bu rengi almasının nedeni ise algler. Suyun içindeki algler, gölün pembe renk almasına neden oluyor.
Algler özellikle sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten adlı bir madde üretir. Bu madde, algleri yüksek enerjili güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Aynı dönemde halobakteriler (zaten pembe renklidirler) de fazla ürediği için gölün rengi pembeye veya kırmızıya döner.
Her yıl düzenli olarak Nisan ayında alana gelip Kasıma kadar kalan ve burada beslenen flamingoların sayısı bazı yıllarda 10.000'e ulaşmaktadır.
Flamingolar, mart ayından ekim ayına kadar gölde kalmaktadır.
TUZ GÖLÜ'NE NE ZAMAN GİDİLİR? Tuz Gölü ilkbahar aylarında maksimum seviyede suyu bulunduğu için gezmek için gölde yürümeyi tercih edenler bu aylarda ziyaret edebilir. Yaz sonunda ise tamamen sular çekildiği için güzel ve farklı manzaralar ortaya çıkar isteyenler bu aylarda da göle ziyaret gerçekleştirebilirler.
Çanakkale'nin Dalyan köyünde bulunan, yüksek oranda tuz içerdiğinden bazen kırmızıya dönen bir pembe gölü var. Kalp şeklini andıran yapısıyla halk arasında kalpli göl olarak da biliniyor.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı 'dunaliella salina' (su yosunları) adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesi nedeniyle ortaya çıkan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor.
Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde bulunan bu gölün dünya üzerinde eşi benzeri bulunmuyor. Kayaç yapısı sebebiyle pembeleşen göller bulunsa da böylesi kırmızı bir renkte olan bir göl dünya üzerinde bulunmuyor. Yürüyerek çevresi yaklaşık 15 dakikada gezilebilecek kadar küçük olan bu gölün kaynağı ise yer altında bulunuyor.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Al-Bahr al-Mayyit, Buhairat, Bahret, veya Birket Lut, lit. "Lut Gölü/Denizi"), doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlanmış bir tuz gölüdür. Ürdün Rift Vadisi'nde yer almaktadır ve ana kolu Ürdün Nehri'dir.
Dalyan köyünün sahile yakın bölümünde iç liman sınırında bulunan ve yılın bazı dönemlerinde suyu kiremit rengine ve pembeye dönüşen göl, halk arasında "Pembe Göl" ya da "Kalpli Göl" olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri