ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE DURDURULAN HAYVAN HAREKETLERİ KISITLAMASI 28 NİSAN'DA KALDIRILACAK. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, şap hastalığı kısıtlaması ile ilgili, "Geçmiş olsun.
Son günlerde ülkemizde büyükbaş hayvanlarda tespit edilen şap hastalığı nedeni ile ülke genelinde il içi ve il dışı hayvan hareketleri durdurulmuştur. 9 Mart 2023 Perşembe günü itibariyle ilimizde bulunan tüm hayvan pazarları açılmayacaktır. Çiftçilerimize duyurulur.
Kısıtlama kararına uymayanlar hakkında 5996 sayılı kanun kapsamında 46.159 TL idari para cezası düzenlenecektir.
Ø Şap virüsü ; Ø Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Ø Sütte 9 gün, Ø Ayakkabılarda 3 ay, Ø Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Ø Samanda 3 ay, Ø Toprakta 4 hafta, Ø Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, Ø İdrarda 40 gün, Ø Sineklerde 70 gün, Ø hastalık yapma gücünü korur.
Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.
İlgili 27 soru bulundu
"Etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır"
Şap hastalığı insanlara bulaşmamakta. Hayvandan hayvana geçen bir hastalık olup etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hayvan hareketlerinin kısıtlamasında kesimlik hayvanlarımızla ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Hasta ve ölen hayvan kesilmemeli, derisi yüzülmemeli ve eti yenilmemeli.
Şap hastalığına duyarlı türden hayvanların hareketlerine (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince getirilen kısıtlamalar, belirlenen kurallar çerçevesinde 28.04.2023 tarihi itibariyle kaldırılmaktadır.
Aşılamaya 1962 yılında başlanmıştır. FAO ile işbirliği ile Trakya tampon bölge ilan edilmiştir. Yetersiz aşı nedeniyle önce sadece Edirne, daha sonra Kırklareli ve Tekirdağ illeri ve Eceabat, Gelibolu ilçeleri de tampon bölgeye dahil edilmiştir.
Türkiye'de yeni bir şap virüsü tespit edildi. Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Teknisyenlerinin izenleri kapatıldı. Hayvan pazarları kapandı. İthalat, ihracat ve mecburi kesim hariç tüm sevklerin belge düzenlenmesi askıya alındı.
Zonguldak'ta 7 köyde büyükbaşları etkileyen şap hastalığı tespit edildi. 3 ilçe ve bazıları kent merkezinde olan 136 köy karantina altına alınırken, bölgede hayvan hareketliliği yasaklandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ihbarlar sonrası Ereğli, Devrek ve Gökçebey ilçelerindeki 7 köyde şap hastalığı tespit etti.
Hastalık görülmesi durumunda en kısa zamanda yetkililere haber verilmelidir çünkü şap hastalığı ihbarı mecburi bir hastalıktır.
Buna göre avlanma; tüm bölgelerimizde aynı gün 26 Ağustos 2023 tarihinde bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacak. Alınan karar uyarınca çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde av yapılabilecek.
Tarım bakanlığı hayvan sağlığı personelinin izin yasağı sona erdi. 28.04.2023 tarihi itibariyle kaldırılmıştır.
Dr. Kadir Yeşilbağ, Türkiye'de şap hastalığının daha önce hiç görülmeyen yeni tipi olan SAT-2 varyantının ortaya çıkmasının insan sağlığı yönünden tedirgin edici yönünün bulunmadığını bildirdi. Yeşilbağ, AA muhabirine, şap hastalığının Türkiye'de bilinen ve çok uzun yıllardan beri görülen bir hastalık olduğunu söyledi.
Şap hastalığı nadirde olsa insanlara bulaşabilmektedir. Ancak, insandan insana bulaşma görülmemektedir. Enfekte hayvanlarla temas yoluyla hastalığı bulaşabilmektedir.
Vakaya rastlanmayan Çaycuma ilçesine bağlı Akçahatipler, Hacıosmanlar, Yazıköy, Emirşah, Sandallar, Basat, Kızılbel, Muharremşah ve Dursunlar köyleri tedbir amaçlı gözetim altına alındı. Köylerde hayvan hareketinin yasaklandığı ve aşılama çalışmalarına başlanıldığı öğrenildi.
Şap hastalığı, Afrika, Asya ve Güney Amerika'nın büyük bölümünde endemiktir. Sınıraşan bir hastalık olarak, duyarlı hayvan sayısının (antikor bulundur- mayan) yüksek olduğu temiz bölgelerde de salgın- lara neden olmaktadır.
Padok tahsis edilen kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Tesise Girişleri, evrak kontrolleri yapılmak kaydıyla 11.06.2023 tarihinden itibaren yapılabilecektir. Bu tarihten önce pazara giriş kabul edilmeyeceğinden, nakil planlamalarının bu tarihe göre yapılması gerekmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı yeni tedbirleri duyurdu
Bakanlık, tüm hayvan pazarlarının kapatıldığını, şehirlerarası hayvan naklinin de yasaklandığını açıkladı.
Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.
Kırmızı eti çiğ veya az pişmiş olarak tüketmeyiniz. Isıl işlem görmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmayınız. Isıl işlem görmemiş veya az görmüş kırmızı et ya da sütü tüketmekten kaçınınız. Kesimhanede kesim sonrasında sığır tüberkülozu tespit edilmesi halinde hayvan sahiplerine tazminat ödenir.
Şap hastalığı olan hayvanlarda ağız yaralarının yanı sıra ayaklarda veya bacaklarda da benzer kabarcıklar ve yaralar görülebilir. Bu durum, hayvanın yürüme yeteneğini olumsuz etkileyerek topallamasına neden olur. Bu durumda hayvanlara şap hastalığı ayak tedavisi. Enfekte olan hayvanların ateşi yükselebilir.
Bu hastalık kişilere çok enderde olsa bulaşabilir. Fakat hasta hayvanın yarasına, derisine, et ya da sütüne temas edilmemelidir. Temas edilirse bulaşma ihtimali olabilir. Şap hastalığı insanlarda direkt ölümcül olmaz, virüsün semptomları kişileri huzursuz edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri