Turist rehberi, turu yöneten ya da öncelikli görevi özel bir bölgenin doğru ve detaylı bilgisini iletmekle görevli kişidir. Turist rehberi olmak isteyen öğrenciler, teoride görülen eğitimin pekiştirilmesini ve pratiğe dönüştürülmesini sağlayan yurtiçi uygulama gezilerine (eğitim gezisi) katılmak zorundadır.
Rehber, yerli veya yabancı turistleri belirlenen tur kapsamında gezdiren, tarihi anlatı ve tanıtım yapan kişidir. Rehberler, turist rehberi ya da gezi rehberi olarak da bilinir. Seyahat acenteleri veya otellere bağlı olarak çalışabilirler.
Gezi rehberi, turistlerin seyahatleri sırasında rehberlik yaparak, turistik yerleri tanıtır ve gezileri organize eder.
Ne Yapar? Turist rehberi, Türkiye'nin kültürel, tarihi, doğal, sosyal ve benzeri değerleri hakkında geniş ve detaylı bilgiye sahip olan ve bu değerleri yerli ve yabancı turistlere gezdirerek tanıtan kişidir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Rehberler, turist rehberi ya da gezi rehberi olarak da bilinir. Seyahat acenteleri veya otellere bağlı olarak çalışabilirler. Profesyonel turist rehberleri Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetmeliğindeki şartları taşımak zorundadır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
İyi bir tur/turist rehberi olmak için üniversitede 4 yıl Turizm Rehberliği ya da 2 yıl Turist Rehberliği bölümlerinden birini okumak gereklidir. Seyahat İşletmeciliği ile Turizm ve Rehberlik bölümlerinden mezun olan kişiler de tur/turist rehberi olabilmektedir.
Profesyonel turist rehberleri gerek yurt içinde gerekse yurt dışında refakat ettikleri yerli veya yabancı turistlere gezileri veya tatilleri süresince birçok konuda yardımcı olur ve onlara doğru bilgileri vermeye çalışırlar.
Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Profesyonel turist rehberinin öncelikle anadilini ve rehberlik yaptığı dil veya dilleri çok iyi derecede bilmesi gerekir. Tarih, arkeoloji, sanat tarihi, coğrafya, ekonomi konularında mesleğin gerektirdiği bilgiler yanı sıra müzik, sanat, politika konularında da genel kültür sahibi olmalıdır.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Turist Rehberliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Turist Rehberliği bölümünde, 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
Tur liderleri, gruba turun işleyişi ile genel bilgiler aktarmakla yükümlü iken, gezilecek yerlerin tarihi, kültürel değerleri ile ilgili detaylı bilgi aktarımını ve anlatımı yapacak olan ise turist rehberidir.
Türkçe'de ise “Seyyah” kelimesi “turist” deyiminin karşılığıdır.
Özel Çocuklara Rehberlik Ve Arkadaşlık Eden, Gölge Öğretmen Nedir? Gölge öğretmen; down sendromlu, otistik, içine kapanık, sosyal becerisi olmayan ve benzer nitelikler taşıyan çocuklara rehberlik eden, onlara her alanda arkadaşlık eden, oyun ablası veya abisi gibi yanlarında bulunup kaynaşmalarını sağlayan kişilerdir.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Yerel Rehberler; Google Haritalar'da yorum yazan, fotoğraf paylaşan, soruları yanıtlayan, yer ekleyen veya düzenleyen ve bilgileri kontrol eden küresel bir gezgin topluluğudur. Milyonlarca insan gidecekleri yerler ve yapacakları şeyler için sizin gibi insanların katkılarına güvenir.
Daha geniş bir eğitim içeriği sunan turizm rehberliği bölümünün, turist rehberliğinden belirgin bir farkı yoktur. Ayrıca turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte, DGS başarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümlerine de geçebilirsiniz.
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
Üniversitelerin Turist/Turizm Rehberliği bölümünden mezun olan kişiler belgelerini ülkesele çevirmek için kalan bölgelerin de turlarına çıkarak ruhsatnamelerine tüm bölgeleri yazdırıp ülkesel rehber olabilirler.
1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu uyarınca bütün tur ve paket turlarda "Turist Rehberi" bulundurulması zorunludur. Yani ister yurt içinde ister yurt dışına yaptığınız gezilerde olsun "Çalışma Kartı" sahibi bir "Turist Rehberi" sizler için acente tarafından görevlendirilmiş olmalı.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Turist Rehberliği Okumak İçin Ne Gereklidir? 18 yaşını doldurmuş olmak, üniversite sınavından yeterli puanı almış olmak bölümü okumak için yeterli olmaktadır. Ayrıca turist rehberliği bölümünü seçecek kişilerin girişken, dil öğrenmeye yatkın veya en az bir yabancı dil bilen biri olması gerekmektedir.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri