EGFR testi, kişinin böbreklerinin çalışma hızından şüphelenildiği durumda ya da böbrek rahatsızlıklarının durumunun incelenmesi için yapılır. EGFR böbrek hasarını belirlemede kullanılan temel parametredir. Bazı durumlarda böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi özellikle önerilir.
Böbrek fonksiyonun bir ölçüsü olan veya böbrek hasarının varlığını belirleyen GFR sayesinde böbrek rahatsızlıklarının tanısı konmakta ve tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Tedavi seçenekleri ve süresi ise hastalığın ya da hasarın derecesine göre belirlenmektedir.
GFR açılımı olan glomerüler filtrasyon; hızı böbreklerin süzme kabiliyetini gösteren önemli bir testtir ve kandaki kreatin düzeyi, yaş, cinsiyet gibi parametreler gözetilerek tahmini olarak hesaplanabilir.
90 ve üzerinde tespit edilen GFR değeri, genel olarak normal kabul edilen değer aralığını oluşturur. 60'ın altında sonuçlanan test ise kişide böbrek rahatsızlığı varlığına işaret ediyor olabileceği için dikkatli olunması önerilir. GFR değerinin 15'in altında olması ise böbrek yetmezliği olarak isimlendirilir.
Evre (GFR (15 ml/dk ve altı)
Son dönem böbrek hastalığı / böbrek yetmezliği olarak kabul edilir. Diyabet hastaları GFR 15 ml/dk altında diğer böbrek hastaları 10 ml/dk altında olduğunda böbrek replasman tedavilerine (diyaliz yöntemleri, böbrek nakli) başlanır.
İlgili 37 soru bulundu
GFR düzeyinin 90 ve üzeri olması halinde normal kabul edilir. 60'ın altında olması halinde böbrek hastalığına işaret edebileceğinden gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Ancak bu düzeyin 15'in altında olması böbrek yetmezliği olarak adlandırılır ve tehlikeli bir durumdur.
EGFR Düşüklüğü Nedir? EGFR düşüklüğü, böbreklerin glomerüler filtrasyon hızının azaldığı bir durumu ifade eder. Düşük EGFR değerleri, böbrek fonksiyonlarında azalma veya hasarın bir belirtisi olabilir.
EGFR nasıl yükseltilir? EGFR değeri çok düşük olması durumunda yükseltilmesi için kan basın kontrolü sağlanmak, egzersiz yapılmak, sağlıklı beslenerek yeterli oranda su tüketmek önemlidir. Kronik hastalıklar varsa bunların takibi sağlanmalıdır.
Glomerüler kapiller geçirgenliğinin artması GF yi arttırır. Bowman kapsülündeki sıvının hidrostatik basıncının artması GF azaltır.
Düşük eGFR değerleri böbrek işlevlerinde bir bozulma veya hasarın göstergesi olabilir. Düşük eGFR'nin potansiyel sebepleri aşağıdaki gibidir: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH): KBH böbrek dokusunda kalıcı hasar oluşturarak eGFR seviyelerinin düşmesine neden olan en sık rastlanan durumlardan biridir.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Kandaki kreatinin seviyesi erkeklerde 1.2 mg/dL ve kadınlarda 1.1mg/dL üzerinde olması tehlikeli olabilmektedir.
EGFR, İngilizce açılımıyla "Estimated Glomerular Filtration Rate" yani Türkçe'ye "Tahmini Glomerüler Filtrasyon Hızı" olarak çevrilebilir. Glomerüler filtrasyon hızı, böbreklerin glomerüllerinde (böbreklerin temel filtreleme birimleri) her dakikada filtrelediği kan miktarını ölçen bir parametredir.
Rutin kan tetkiklerinde yüksek kreatinin değeriyle karşılaşan kişilerin ileri böbrek sorunlarına sahip olduğu ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda iştahsızlık, kusma, kaşıntı, halsizlik ve grip belirtileri gibi semptomlar görülebilir.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Bol su tüketimi: Böbrek sağlığı için su içmek oldukça önemlidir. Yeterli su içmek böbrekleri temizler ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olabilir. Maydanoz suyu: İdrar söktürücü etkisiyle bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Bir böbrek hastası eğer yapabiliyorsa günde 2 litre idrar çıkarmalıdır. Hepimiz her gün yaklaşık 1 litre de farkında olmadan (ter, dışkı, solunum ile) sıvı kaybederiz. 2 litre idrar ve 1 litre farkında olmadan kaybedilen sıvıyı yerine koymak için her gün 3 litre sıvı alınmalıdır.
eGFR Bozulması Düzeltilebilir mi? GFR incelemesi böbrek işlevleri hakkında bilgi elde etmek için kullanılır. Doktorların yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile GFR değerleri iyileştirilebilir.
Diyaliz uygulanması için böbrek fonksiyonlarının işlevini %80-90 oranında yerine getiremiyor olması gerekir. Böbreklerin glomerüler hızı 12 altına düştüğü zaman diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar. Bununla birlikte süzme yeteneği 10 ml/dk altında tespit edilirse işlem kaçınılmaz hale gelir.
Bu durumun, ter ve yağ bezlerin küçülmesinden ve diyalizin sebep olduğu üst derideki su tutma kapasitesinin belirgin derecedeki azalmadan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu hastalarda çeşitli enfeksiyonlara yatkınlık izlenmektedir.
Böbrekler gerektiği gibi çalışmadığında vücutta aşırı potasyum birikmesi yaşanır. Bu da kemiklerden kalsiyum çekilmesine neden olabilir. Çalışmayan böbrekler aynı zamanda D vitamininin kullanımında sorunlara yol açabilir. Her iki durumda sağlıksız kemiklere ve kolay kemik kırılmalarına neden olabilir.
Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.
Glomerüler filtrasyon hızı (GFH), kanınızdaki kreatinin düzeylerini ölçen basit bir kan testinin yanı sıra yaşınız, ırkınız, cinsiyetiniz ve diğer etkenler dikkate alınarak tahminen hesaplanabilen bir böbrek işlevi ölçümüdür. Doktorunuz, GFH yoluyla, böbrek hastalığınızın evresini belirleyip tedavinizi planlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri