EGFR'nin yüksek çıkması, glomerüler filtrasyon hızının (GFR) normalden daha yüksek olduğunu gösteren bir durumdur. Bu durum, böbreklerin kanı daha hızlı bir şekilde temizleyerek atık ürünleri süzmeye çalıştığını gösterir. Yüksek EGFR değerleri böbrek hastalıkları veya diğer sağlık sorunlarına işaret edebilir.
EGFR Yüksekliği Nedir? EGFR yüksekliği, glomerüler filtrasyon hızının (GFR) 90 ya da daha üstü bir değerde olmasıdır. Bu değer böbreklerin hızlı bir şekilde kanı temizleyerek filtreleme çalıştığını gösterir. EGFR yüksekliği, böbrek hastalıklarının ve oluşabilecek diğer sağlık sorunlarının habercisidir.
Altta yatan durum böbrek hastalığı ise tedavi genellikle diyet değişikliklerini, yaşam tarzı değişikliklerini ve ilaçları içerir. Bu tedaviler genellikle eGFR seviyelerini artırabilir. Bazı durumlarda doktorunuz eGFR inhibisyonunu hedefleyen ilaçlar önerebilir.
90 ve üzerinde tespit edilen GFR değeri, genel olarak normal kabul edilen değer aralığını oluşturur. 60'ın altında sonuçlanan test ise kişide böbrek rahatsızlığı varlığına işaret ediyor olabileceği için dikkatli olunması önerilir. GFR değerinin 15'in altında olması ise böbrek yetmezliği olarak isimlendirilir.
Evre (GFR (15 ml/dk ve altı)
Son dönem böbrek hastalığı / böbrek yetmezliği olarak kabul edilir. Diyabet hastaları GFR 15 ml/dk altında diğer böbrek hastaları 10 ml/dk altında olduğunda böbrek replasman tedavilerine (diyaliz yöntemleri, böbrek nakli) başlanır.
İlgili 19 soru bulundu
EGFR'nin yüksek çıkması, glomerüler filtrasyon hızının (GFR) normalden daha yüksek olduğunu gösteren bir durumdur. Bu durum, böbreklerin kanı daha hızlı bir şekilde temizleyerek atık ürünleri süzmeye çalıştığını gösterir. Yüksek EGFR değerleri böbrek hastalıkları veya diğer sağlık sorunlarına işaret edebilir.
EGFR değeri, bir kişinin böbrek fonksiyonunun ne kadar etkili olduğunu gösterir. Düşük seviyeler, böbreklerin fonksiyonlarının azaldığına ve böbrek yetmezliği riskinin arttığına işaret edebilir. Yüksek değerler ise genellikle böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterir.
EGFR mutasyonları küçük hücre dışı akciğer kanserlerinin (KHDAK) yaklaşık %10'undan sorumludur. Bu oran az gelebilir, fakat akciğer kanserinin dünya genelinde en sık görülen kanser olduğu düşünülürse, bu oran yılda yaklaşık 150 bin yeni akciğer kanserli hastaya karşılık gelmektedir.
Böbrek hastalığına ya da böbrek hasarına bağlı olarak kişinin böbrek işlevleri azalırsa filtrasyon hızı da azalır. Bu durumda atık ürünler kanda birikmeye başlar. Bu durumda sağlık açısından hayati sorunlara sebep olabilir. GFR'nizin düzenli kontrolü böbrek sağlığınızı korumada etkili tedbirler almanızı sağlayacaktır.
Gebelik bazı ilaçların kullanımı ve beslenme şekli de GFR'yi etkileyebilir. eGFR'nin ritmi gün içerisinde değişkenlik gösterir ve gece yarısına doğru genellikle %10 düşer. GFR böbrek işlevinin bir göstergesi olup, böbrek hasarının varlığını belirlemek için kullanılır.
Kusma, ateş, baş dönmesi ve ağrılı idrar çıkarma gibi belirtilerde mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Böbrek İçin Hangi Doktora Gidilir? Böbrekler ile ilgili hastalıklara bakan nefroloji ya da üroloji doktoru olmaktadır.
İdrarda kreatinin yüksekliği idrar yolları tıkanıklığına işaret eder. Bunun yanı sıra sırtta ve yanlarda ağrı, yorgunluk, sık ve ağrılı idrara çıkma, kanlı idrar, az miktarda ya da sızıntı şeklinde idrar yapmak gibi belirtileri bulunur. Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği akut veya kronik olabilir.
Glomerüler Filtrasyon Hızı (t-GFH/GFH/ e-GFR/GFR) (Estimated/Glomerular filtration rate, tahmini/glomerüler filtrasyon hızı): Böbreğin fonksiyonel ünitesi olan nefronların dakikada süzdüğü filtrasyon hacmidir. (ml/dk) Erkeklerde normal değeri 130 ml/dk/1,73m2'dir. Kadınlarda normal değeri 120 ml/dk/1,73m2'dır.
Düşük düzeyde anjiyotansin bulunduğu durumlarda, GFR artar, yüksek düzeyde anjiyotansin bulunduğu durumlarda ise GFR azalır. Ağır kanamaların olduğu durumlarda kan yitimi, kan basıncının düşmesine neden olup, renin-anjiyotansin sisteminı tetikler.
Glomerüller kanı süzerek kanda bulunan zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. GFR (Glomerüler Filtrasyon Hızı) fonksiyon gösteren her bir nefronda, glomerüllerden birim zamanda süzülen plazma miktarının toplamıdır.
Akut Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir? Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
GFR açılımı olan glomerüler filtrasyon; hızı böbreklerin süzme kabiliyetini gösteren önemli bir testtir ve kandaki kreatin düzeyi, yaş, cinsiyet gibi parametreler gözetilerek tahmini olarak hesaplanabilir.
Kronik böbrek yetmezliği (KBY), glomerül filtrasyon hızının (GFR) böbrek işlevlerinde saptanabilir düzeyde değişikliklere neden olacak kadar, kalıcı bir şekilde azaldığı durum olarak tanımlanabilir. Bu durum genellikle GFR 25 mL/dk/1.73 m2'nın altına indiğinde ortaya çıkar.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
EGFR, böbrek fonksiyonlarını ölçmek veya mevcut böbrek hastalığının hangi aşamada olduğunu belirlenmesi için kullanılan testtir. Ayrıca böbrek hastalıklarının takibinde ve uygulanmakta olan tedavinin etki düzeyinin tespit edilmesinde bu ölçümlerden faydalanılır.
Anti-EGFR Antikorları (Setuksimab ve Panitumumab): Bu antikorlar, epidermal büyüme faktörü reseptörüne (EGFR) bağlanarak, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engeller. Setuksimab ve panitumumab, özellikle RAS gen mutasyonu olmayan (wild-type) metastatik kolorektal kanserlerde etkilidir.
Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir. Bazen idrar tahlilinden de istenmektedir ama genel olarak kan tahlilinden bakılmaktadır.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Kreatinin değeri kanda yaş ve cinsiyet gibi faktörlere göre değişir. Kanda kreatinin değeri için yetişkin sağlıklı bireylerde referans aralığı şöyledir: Kadın: 0,66-1,09 mg/dL. Erkek: 0,81-1,44 mg/dL.
Glomerüler filtrasyon hızı (GFH), kanınızdaki kreatinin düzeylerini ölçen basit bir kan testinin yanı sıra yaşınız, ırkınız, cinsiyetiniz ve diğer etkenler dikkate alınarak tahminen hesaplanabilen bir böbrek işlevi ölçümüdür. Doktorunuz, GFH yoluyla, böbrek hastalığınızın evresini belirleyip tedavinizi planlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri