GGG40 sfero döküm küresel grafitli dökme demir çeşitlerinden birisidir. Çelik malzemeye en yakın uzama derecesine sahip olan bu malzeme, üretim kolaylığı ve maliyet düzeyi gibi pek çok açıdan ön plana geçmektedir.
Yüksek uzama özelliği sayesinde çelik malzemenin yerine aday gösterilen küresel grafitli dökme demirin (GGG 40.3) zamanla kullanımı artmıştır. K.G.D. demir içerisinde çeliğe en yakın uzamayı sağlayan GGG 40.3, üretim, ve maliyet açısından daha cazip olmaya başlamıştır.
Küresel Grafitli Dökme Demir (GGG)
Küresel grafitli dökme demir, bileşimindeki grafit küresel şekilde olan dökme demirdir. Bu dökme demire SFERO DÖKME DEMİR de denir. Karbonun yaprağımsı lamelden küre şekline dönüşmesini sağlamak amacıyla erimiş dökme demire az miktarda Magnezyum (Mg) veya Seryum (Ce) katılır.
Öz. Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demir malzemeler (GGG-70) otomotiv ve diğer endüstriyel sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer dökme demirlere kıyasla yüksek mukavemet, aşınma direnci, süneklik ve yorulma mukavemeti gibi üstün mekanik özellikleri vardır.
GGG50 Sfero döküm özellikleri, eritme usulü elde edilen bir dökme demir türüdür. GGG ifadesi küresel grafitli döküm ürünü olarak anlaşılmaktadır. Bu da GGG50 Sfero döküm olarak bilinmektedir. Malzeme özellikleri arasında en belirgini darbelere karşı yüksek dayanıklılık göstermesidir.
İlgili 45 soru bulundu
GGG40 sfero döküm küresel grafitli dökme demir çeşitlerinden birisidir. Çelik malzemeye en yakın uzama derecesine sahip olan bu malzeme, üretim kolaylığı ve maliyet düzeyi gibi pek çok açıdan ön plana geçmektedir.
KGDD ailesinden GGG-60, yüksek aşınma direnci ve mukavemet değerlerine sahip olabilen bir metaldir. Ayrıca döküm yöntemleriyle şekillendirildiklerinden uygun maliyetlerde ve seri bir şekilde iş parçaları elde edilebilmektedir.
İyi işlenebilirlik ve mükemmel yüzey kalitesinin yanında, yüksek mukavemet ve aşınma direncine sahiptir. Ses ve titreşim sönümleme özelliği iyidir. GGG50 ye göre daha yüksek aşınma direnci, çekme dayanımına sahiptir. Isıl işlemle sertleştirilebilir.
GG30 gri dökme demir yüksek mukavemet ve üstün yüzey kalitesi ile pek çok sektörde yoğun ilgi gören bir dökme demir malzemedir. GG30 gri dökme demir, aşınma direncinin yüksek olmasını gerektiren alanlarda sıkça tercih edilmektedir.
GG25 pik döküm sıklıkla kullanılan dökme demir çeşitlerinden birisidir. Yüksek mukavemet kabiliyetiyle bilenen bu türün aşınma dayanımı da oldukça yüksektir. İyi işlenebilir olması onu sektörde çok tercih edilen bir malzeme haline getirmektedir. İdeal seviyedeki gerilim oranının yanı sıra ince bir yapısı vardır.
Sfero dökümde korozyon direnci ve okside olmama özelliği pik döküme göre daha yüksek seviyededir. Bu yönüyle pik dökümün üretim aşamaları daha kolay denilebilir. Sfero döküm, pik döküme göre titreşim sönümlemede daha verimlidir. Isıl işlem uygulamaları sfero döküm üzerinde yapılabilmektedir.
Küresel grafitli dökme demirlerin yapılarına göre sınıflandırılması. EN-GJS 400-18 LT (GGG 40.3) malzemesinin uygun mekanik özelliklerinin gerçekleşmesinin ana esası mikro yapısındaki ferritik yapısıdır. Uygulamadaki ana amaç yapıda %100 e yakın ferritik yapı oluşturabilmektir.
Alüminyum döküm alaşımları hafiftir ve karmaşık parça geometrileri ve ince duvarlar için yüksek boyutsal stabiliteye sahiptir. Alüminyum, yüksek korozyon direnci ve mekanik özelliklerin yanı sıra yüksek termal ve elektrik iletkenliğine karşı dayanıklıdır ve bu da onu döküm için iyi bir alaşım yapar.
GG25, en yaygın kullanılan dökme demir alaşımıdır. Bu malzeme, mukavemet ve aşınma direncinin iyi bir kombinasyonunu sunar, ancak yine de işlenmesi kolaydır ve yüksek standartlarda bitirilebilir. Ağırlıklı olarak perlitik bir yapıya sahip lamelli bir dökme demirdir. Sertliği artırmak için ısıl işlem tavsiye edilmez.
GG 25 Pik döküm, sıkça tercih edilen dökme demir alaşımlarından birisidir. Mukavemet özelliği oldukça yüksektir. Aşınma direnci de bir hayli fazladır. Bunların yanı sıra işlenebilirliği de gayet basittir.
ÇELİK, bir Demir (Fe) Karbon (C) alaşımıdır. C'dan başka farklı oranlarda alaşım elementleri ve empürite elementler bulunur. Çeliğe farklı özellikler kazandıran içerdiği elementlerin kimyasal bileşimi ve çeliğin içyapısıdır.
Dökme demirlerin dört ana tipi gri dökme demir, temper dökme demir, küresel dökme demir ve beyaz dökme demirdir.
Sfero döküm, formülü GGG olan, Küresel Grafitli Dökme Demir türüdür. Türk Standartları tanıtımında geçen adı ve GGG rumuzuyla işlem görmektedir. Özelliği kazandırılmak amacıyla MG(Magnezyum) ve CE (Selenyum) alaşımları eklenerek güçlendirilmektedir.
Genel olarak, pik döküm özellikle otomotiv endüstrisi, makine ve ekipman imalatı, inşaat sektörü, havacılık endüstrisi ve enerji sektörü gibi birçok endüstride önemli bir rol oynamaktadır. Pik dökümün avantajlarından yararlanılan bu alanlarda çeşitli parçalar ve bileşenler üretilmektedir.
EN-GJS-400-15/GGG40 dökme demir sertliği
Bu sfero döküm güvencesi sertliği 130-180 Brinell sertliği arasındadır.
EN-GJS-600-3 sfero, Avrupa standardı DIN EN 1563'te yüksek dereceli bir malzemedir.
EN-GJS-500-7 Üretim Dökümhaneleri
EN-GJS-500-7 veya döküm demir GGG50 olarak çalıştır, çok yaygın ve normal bir döküm demir kalitesidir. Çin'deki demir dökümhanelerinin çoğu bu malzemeyi üretebilir. Bu nedenle, onu üretebilecek bir dökümhane bulmak zor değil, sadece onu çok iyi üretebilecek bir dökümhane bulmak zor.
Küresel grafitli dökme demir, dokusu içerisindeki grafitleri küresel şekilde olan demir-karbon döküm malzemedir. Sıvı demire bir miktar kimyasal elementlerin ilavesiyle grafitler yaprak yerine küresel olarak katılaşırlar.
bir grafit yapısı ortaya çıkartarak katılaşmışsa, bu tür dökme demirler gri ya da lamel grafitli dökme demirler olarak adlandırılır. Oksijen ve kükürtün nispeten yüksek olduğu alaşımlarda ortaya çıkan bu yapıyı, yüksek ısı iletkenliği nedeniyle fazla çekilme boşlukları olmaksızın katılaşmalarını tamamlarlar.
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verdiğimiz genel bir isim. Bildiğiniz gibi çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içeriyorlar (%2.11'den daha az).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri