Ghee, en kısa tanımıyla arıtılmış tereyağıdır. Anadolu ve Kafkaslarda 'sade yağ' olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal ve katkısız halidir. Ghee ve tereyağı ikisi de doymuş yağlardır.
Sade yağ adıyla da bilinen Ghee yağı, yüzyıllardır kullanılan, faydaları oldukça fazla olan ve oda sıcaklığında saklanabilen bir yağdır.
Ghee, özellikle son dönemlerde 'daha sağlıklı' diye anılsa da normal tereyağından daha sağlıklı değildir. Hatta içeriğinde yer alan yüksek doymuş yağ asidi türü ve miktarına bağlı hiperlipidemi riskini de oluşturduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekir.
Hint mutfağının en sevilen ve karakteristik ürünlerinden biridir. Anavatanında önemli oranda manda sütünden üretilmekle birlikte Hinduizm'de sadece inek sütünden üretilen ghee türleri dinî kullanıma sahiptir. Hintçe ve Urduca ghī kelimesi Sanskritçe घृत (ghrṭa) kelimesinden gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Klarife yağ – aynı zamanda sade ya da ghee olarak da biliniyor – tereyağın içindeki süt proteinlerinin temizlenmesiyle elde edilen bir tür saflaştırılmış yağ diyebiliriz. Ghee , en kısa tanımıyla arıtılmış tereyağıdır.
Geleneksel Hint mutfağında çoğunlukla kullanılan ghee yağı bir ilaçtan daha fazlasıdır. Yüksek Yanma Isısına Sahiptir! Ghee'nin yani arıtılmış tereyağının yanma derecesi 250 °C'dir. Ghee ile yemek pişirebilir ve bazı yağlar gibi tencere yemeklerinde direk pişirebilirsiniz.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Sade yağ kızartma, soteleme, kavurma gibi yemeklerde, böreklerde, tatlılarda özellikle de baklavalarda kullanılır. Makarnalara, pilavlara ve çorbalara eşsiz bir tat veren sade yağ kahvaltılarda direkt olarak da tüketilebilir.
Eğer genetik olarak kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığınız varsa sade yağ da kullansanız kan kolesterol ve trigliserid düzeyleriniz yükselebilir miktarlara dikkat etmekte fayda var.
Sade yağın içerisinde yağda çözünen vitaminler olan A, D ve E vitaminlerini bulunur. Ayrıca K2 vitamini bakımından da zengin bir yağdır.
* Sadeyağ, tereyağından daha konsantredir. Gramı gramına, sadeyağ biraz daha fazla bütirik asit ve kısa-zincir doymuş yağ içerir. Araştırmalar bu yağların, inflamasyonu azalttığını, bağırsak sağlığına katkı sağladığını ve kanser gelişimini önlemeye katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Sade yağ, tereyağının düşük ısıda uzun süre ısıtılmasıyla elde edilen yağdır. Arındırılmış tereyağı diyebileceğimiz sade yağ, ghee olarak da bilinir ('gi' şeklinde okunur).
· Dayanıklı olup buzdolabında 1 yıl saklanabilir. · Laktoz veya oksitlenmiş kolesterol içermediği için daha sağlıklıdır. · A, D, E vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Pasta ve Böreklik Yağlar. Asta yağ, pastacılıkta kullanılan hamur işlerinin yapımında kullanılan özel bir yağ çeşididir. Bu yağın özelliği pastacılık sektöründe kullanıldığından hamurun daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
Sade yağ veya klarife tereyağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan protein ve şeker gibi katı maddelerin uzaklaştırılması ile üretilen süt ürünü.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Ghee, en kısa tanımıyla arıtılmış tereyağıdır. Anadolu ve Kafkaslarda 'sade yağ' olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal ve katkısız halidir. Ghee ve tereyağı ikisi de doymuş yağlardır. İkisi de diğerinden daha fazla veya daha az sağlıklı değildir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri