İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
Full HD oyun oynamak isteniyorsa, 2,5GHz hızında i5 ya da i7 işlemci tercih edilmelidir. Bütçesi uygun olan kullanıcıların i7 ve üzeri işlemcileri kullanmaları önerilir. Eğer overclock (hız aşırtma) yapmayı düşünülüyorsa, öncelikle bunun için uyumlu işlemci ve anakart satın alınması gerektiği bilinmelidir.
Bir işlemcinin GHz hızının ve çekirdeğinin yüksek olması o sistemin daha fazla hızlı işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Kısacası iki işlemci arasında 2.3 GHz ve 2.5 Ghz karşılaştırıldığında, 2.5 GHz her zaman daha hızlı işlem yapacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
İşlemci Seçiminde Ghz Ne Kadar Önemli? İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
Eğer modemden uzak kalıp arada pek çok duvar varken internete bağlanmak istiyorsanız, bu noktada 2.4 GHz frekansı sizi daha fazla memnun edecektir. 5 GHz frekansındaki gibi bir hız alamasanız da uzak mesafelerde de interneti kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yani 5ghz, 2.4 GHz sistemine göre daha düşük banda sahip olsa bile, çok daha yüksek bir veri hızı sunmaktadır. 2.4 GHz ile beraber 5 GHZ arasındaki en büyük fark veri hızı olarak ön plana çıkar. Her ne kadar 5 GHZ daha az bir kapsama alanı sunsa bile, veri hızı nedeniyle önemli bir yere sahiptir.
Dört çekirdekli işlemciler, dört adet işlem çekirdeğinin ortak bir önbellekte tek bir yonga içine sokulmasıyla üretilirler.
Eksik bilgi var, 2.4 uzak mesafeler için tasarlanmış, 5 ghz ise yakın mesafede yüksek hız için tasarlanmıştır. Sonuç olarak 5 ghz uzak mesafelerde çekmez. Ev içinde 2.4 ghz kullanmak daha mantıklı çünkü stabil bir wi-fi imkanı sunuyor. 5 ghz ise bir oda veya yan oda gibi mesafelerde kullanmak daha mantıklı.
300 Mbps aktarım hızı ve 2.4 GHz bandı standart kablosuz ağ özellikleri için yeterlidir. Etki menzili benzer teknik donanımlara sahip cihazlar ile oldukça paraleldir.
Yazılımsal ya da donanımsal olarak iki farklı şekilde bilgisayarlarda GHz hızı yükseltilebilir. Bilgisayarın ana kartı ve bilgisayarın tüm bileşenleriyle uyumlu olan GHz değeri çok daha yüksek olan bir işlemcinin satın alınarak, bilgisayardaki mevcut işlemcinin değiştirilmesiyle yapılabilir.
GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 Hertz olarak kabul edilir. İşlemcimiz 2.5 GHz değerine sahipse Hertz'i Gigahertz'e çevirdiğimizde 25.000.000.000 işlemin bir saniyede gerçekleştirilebileceğini anlarız.
GHz, saat hızı olarak tanımlanmaktadır. Çekirdek kadar işlemciler için önemli olan GHz, performans için önemlidir. Saat hızı, bir saniye içerisinde gerçekleştirilebilecek maksimum işlemi ifade etmektedir. Bir işlemcin yapılacak işlemi GHz ile sınırlandırılmıştır.
Bu sadece bir isim kısaltmasıdır. Aslında “5G” standartı yeni yapılandırılmakta olan “mobil standart” iken, “5 GHz Wi-Fi” hali hazırda kullanılmakta olan kablosuz ağ frekans bandı uygulamasıdır. Sonuç olarak; ikisi de farklı standart ve uygulamalardır.
Kullandığınız modemin kaç GHz olduğunu anlamak için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır; Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir.
Evet görülebildiği üzere 2.4 Ghz bandında yayın yapılan ağların hızı 130-144 Mbit/s limitinde. 5 ghz ise 650 mbps hızında. Bu hız duruma göre bazen 800 küsür mbps de olmakta ama arada rüzgar esse 650 lere gerilemekte. Bildiğiniz gibi ağ hızı internet hızınız değil.
GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır.
Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak arayüze ulaşın. Ardından menüden “Kablosuz Ağ Ayarları” kısmına tıklayın. Burada yer alan “Band” bölümünden 5 GHz'yi seçin.
"Octa" ismiyle sıkça duyduğumuz sekiz çekirdekli işlemciler, çoğunlukla big.LITTLE fikrinden faydalanmaktadır. Ancak bu işlemciler, aslında aynı anda çalışmayan, bir çift dört çekirdekli işlemciden oluşmaktadır. Bazı üreticilerin işlemcilerini "gerçek sekiz çekirdekli işlemci" diye tanıtmasının nedeni de budur.
Örneğin dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Sunway TaihuLight'da 260 adet çekirdek barındıran SW26010 işlemcisi kullanılıyor ancak bu sistemin enerji sarfiyatı 16MW civarında. Kaliforniya Üniversitesi bilim adamları ise, tam 1000 adet çekirdek barındıran bir işlemci geliştirdiler.
İşlem gücü gerektiren her yerde faydası olur. Profesyonel uygulamalarda, mühendislik, hesaplama, render, simülasyan, sanallaştırma ve daha bir çok işte kullanılır. Oyunlar genelde en düşük sistem baz alınarak inşa edilirler halen daha 8 çekirdeği verimli kullanan oyun az.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri