5. Ginott modeli: Öğrenciler ve öğretmen arasındaki etkili iletişimi temel alır. Öğrencilerinini gözlemleyen, onların özelliklerini, ilgi alanlarını, ihtiyaçlarını bilen ve aralarındaki farklılıkları dikkate alarak hareket eden öğretmenler sınıfı daha etkili yönetirler.
GINOTT Modeli
Ginott'a (1971) göre disiplin bir dizi küçük zaferler bütünüdür, disiplini sağlamada en önemli faktör öğretmendir. Öğretmen görmek istediği davranışlar için, önce kendi doğru model olmalıdır.
Ginott, öğrenci istenmeyen bir davranış sergilediğinde öğrencilere kesinlikle “aptal”, “tembel”, “sorumsuz” gibi kelimeler kullanmak yerine, doğrudan davranış üzerinde yoğunlaşarak durumla ilgili “ben mesajları” (ben hayal kırıklığına uğradım, ben kızgınım gibi) göndermesi gereğini vurgulamaktadır.
Jones Modeli
Öğrencilerle film izleme ya da kişisel ilgilere dayalı grup etkinlikleri tasarlamalı, bu etkinliklerin sonunda öğrenciler kendilerinden beklenen davranışları çıkarsayabilmeli ve ifade edebilmelidir. Sınıfı iyi düzenlemede kural ve rutinleri belirleme yoluyla sınıfa müdahale en az düzeye indirilebilir.
Rudolf Dreikurs Modeli
Model, sınıf kurallarının ve kuralların bozulması durumunda karşılaşılacak sonuçların olabildiğince demokratik yollarla belirlenmesini öngörmektedir. Modelin öngördüğü ussal sonuçlar, öğretmen tarafından düzenlenen ve gerçek yaşantıyı temsil eden deneyimlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Redl ve Wattenberg, öğretmenin belli öğrencilere fazla yakın davranmasının diğer öğrencileri kıskandırabileceğini ve ödül verirken gerçekten nitelikli çalışmalara verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
3-Kounin Modeli: Bu model grup yönetimini ve dalga etkisini vurgular. Bu modelde öğretmen bir öğrencinin olumsuz davranışını düzelttiğinde, bu durumun diğer öğrencileri de etkilediği düşüncesini kabul etmektedir. Buna da dalga etkisi adı verilir.
Hümanist yaklaşımı modelinde açık şekilde yansıtan Thomas GORDON (1918-2002) sınıflarda önlemsel ve eğiten disiplinin hakim olması gerektiğini savunmaktadır. Okul deneyiminde ilk tecrübelerin kazanıldığı dönem olan okul öncesi eğitim sınıflarında öz-disiplini sağlamaya çalışan bir sınıf yönetimi hakim olmalıdır.
Öğretmen, öğrencinin davranışının kabul edilemez olduğu mesajını verir, onun değişmesini, sanki sorunu yokmuş gibi davranmasını ve sorunu ne olursa olsun onu bir kenara bırakmasını ister. Öğretmenin bu yaklaşım diline Etkili Öğretmenlik Eğitiminde "Kabul etmeme dili" denir. Bu dil iletişimin on iki engeli içermektedir.
8) Curwin ve Mendler'in modeli: Onurlu disiplin
Curwin ve Mendler, okulların öğretmenlerden çok öğrenciler için var olduğuna inanıyor. Curwin ve Mendler'e göre, öğrencilerin öğrenmelerini ve uygun ve sorumlu davranmalarını sağlamak öğretmenin görevi.
3. Kounin Modeli: Kounin modelinde dalga etkisini ve grup idaresini önerir. Öğretmenin sınıfta hatalı bir davranışta bulunan öğrenciyi yakaladığında ve davranışı düzelttiğinde, bu durum o öğrencinin yakınındaki diğer öğrencileri de etkilediğini belirtir.
Bütünsel model; İstenen davranışlara ulaşmak için, istenmeyenlerin ortadan kaldırılması söz konusudur. Bireye olduğu kadar, gruba da yönelme vardır. Bütünsel modelin uygulanışında, sınıfın çevresinin, sınıf içine etkisi göz önünde bulundurulur.
Güvengen davranış özelliği ihtiyaçların, taleplerin, düşünsel ve duygusal özelliklerin üzeri örtülmeden ifadesi ve kontrol edilmesidir. Ayrıca kendi gereksinim ve isteklerimizi giderirken, diğer kişinin bakış açısının da farkında olduğunuzu ifade ettiğiniz davranış biçimidir.
Süper öğretmen rozetini, son birkaç ay boyunca bizi büyük ölçüde etkilemiş öğretmenlere hediye ediyoruz. Belirli bir süre boyunca kriterlerimizi karşılayan tüm öğretmenler bu rozeti kazanır ve bir sonraki değerlendirme dönemine kadar profilinde taşır.
Etkili Disiplin Modeli (Canter)
Emir dili ve sen dili sıklıkla öğretmen tarafından kullanılır. Ceza sadece burada vardır.
4. ABC yaklaşımı: Bu yaklaşım, başarı (hedef) yaklaşımından yola çıkarak çabaların öncelikle en önemli işler üzerine yoğunlaşması esasını getirmektedir. Eğer neye ulaşılmak istenildiği bilinirse ve çabalar öncelikle o işlere yönelirse sonuç mutluluk getirir.
Etkili öğretim modeli, Psikolog Robert Slavin tarafından geliştirilmiş aşamalı bir eğitim modelidir. Model, öğretmen ve öğrencileri kapsayan bir eğitim süreci üzerine odaklanarak nitelikli bir eğitimin nasıl olacağına dair bilgi verir.
Dalga Etkisi: Öğretmen bir olumsuz davranışı düzelttiğinde, cesaret veya kınama belirttiğinde dalga etkisiyle diğer öğrencilere de etki eder. Özellikle ilköğretim düzeyinde daha etkilidir. Şahitlik: Öğretmen sınıfın her bir noktasında neler olduğunu bilmelidir! Öğretmen Herşeyi Görür!
Konu merkezli öğretmen: Bu öğretim stilinde bulunan öğretmenler, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarından çok öğretim sürecinde öğretilecek konuya odaklanır. Bu öğretim stilinde öğrenme çok az olsa da öğretmen sürece aynı şekilde devam eder.
Pozitif disiplin,Nelson, Lott ve Glenn'in verdiği tanıma göre, çocukların kendi hareketlerini kontrol edebilmelerine ve problemlerini çözmelerine yardımcı olan bir yönetim tekniğidir(1).
Etkili sınıf yönetiminde öğretmenden beklenen, çocuklara uygun davranışlar kazandırmak, sınıfta ortaya çıkabilecek olası problem davranışları önlemek ya da problem davranışlarla baş etmek yoluyla çocukların öğrenmelerini sağlayacak uygun bir ortam oluşturmanızdır.
Güdüleme; bireylerin, kapasitelerini en üst noktasına kadar kullanmalarını sağlamak ya da bireyleri, mevcut kapasitelerini kullanmaktan alıkoyan engelleri ortadan kaldırmak demektir. Sınıf yönetiminin dört temel boyutundan biri de güdüleme ve pekiştirme yeterliliğidir.
Dreikurs'un Yaklaşımı: Dreikurs, öğretim zamanını verimli kullanmanın önemli ölçüde sınıfta egemen öğretim ortamının niteliğiyle ilgili olduğunu savunur. Dreikurs'a göre sınıf içi yaşantının olabildiğince demokratikleştirilmesi sağlanmalıdır.
Başlıca beş disiplin yönteminden bahsedilebilir: (1) önleyici disiplin, (2) düzeltici disiplin, (3) kademeli disiplin, (4) yapıcı disiplin, (5) olumlu disiplin.
Davranış değiştirme modelinin öncüsü Skinner, davranışın sonuçları tarafından şekillendirildiği düşüncesinden hareketle, öğrenci davranışlarının pekiştireç ya da ceza uygulamaları ile istendik yönde değiştirebileceğini öne sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri