Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.
M.Ö. 7.yy. ilk yarısında Anadolu'nun Karadeniz'in kuzeyinden gelen Kimmer akınlarına maruz kaldığını görüyoruz. Orta Asya'dan gelen İskitler, Kimmerler'in yaşadığı bölgeyi ele geçirince Kimmerler, yerlerinden ayrılarak güneye doğru inmişler, Kafkaslara geçerek Anadolu'ya girmişlerdir.
Türkiye'nin çeşitli yörelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepnilerin bugün doğu Karadeniz'de Şalpazarı –Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu; Ege'de Balıkesir, Aydın, Manisa, İzmir yörelerinde; Akdeniz'de Adana dolaylarında; iç Anadolu'da Sivas, dolaylarında; Marmara'da İzmit, Bursa dolaylarında ve Bolu dolaylarında ...
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. Ağırlıklı olarak Orta Kara- deniz Bölgesinde iskân eden Çepni Türkmenleri, köken olarak Dânişmendlilere da- yanmaktadır. Dânişmendliler birinci dönem Anadolu Türk beyliklerinin en önemli- lerindendir.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Kökleri eskiye dayansa da asla Karadeniz'in ilk yerlisi diyemeyiz. Yunan denizcilerin buralara koloniler kurmasıyla yavaş yavaş yayılmış, asıl yerlileri de yunan kültürüne karışmış, Yunanlaşmış ve neticede Yunanistan Yunan'larından ayrı 'Pontus Rumu' denilen bir halk ortaya çıkmıştır.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır.
Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir. Giresun ili, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir.
Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
24 Oğuz boylarından en kalabalık olan boylarından birisi de Oğuz Han'ın altı oğlundan ve aynı zamanda Gök Han'ın dört oğlundan biri olarak sayılan, Üç-Okların Gün Han koluna bağlı “Çepni” boyudur. Gök Han'ın diğer üç oğlu ise Bayındır, Peçenek ve Çavuldur(Çavundur)dur.
Görele'nin Rum nüfusu Lozan antlaşması sonrasında yapılan mübadele ile burayı terk etti. 1869'da Görele'de tüfek çakmağı, karakulak denilen bıçak ve makas yapılır, civar kaza ve nahiyelere satılırdı.
Sürmene ve Araklı kazalarında yaşayan Çebi adını taşıyan kalabalık ailelerin de Çepnilerden olduğu anlaşılıyor. Yavuz Selim devrinde yazılmış Trabzon Sancağı Tahrir defterinde “1515-1516”Çepniler yoğun bir şekilde yaşadığı yer “Vilayet-i Çepni” (Çeni yöresi-Çepni yurdu)olarak gösterilmiştir.
– Karadeniz bölgesindeki Çepniler çoğunlukla Sünni olmakla birlikte, Alevi olan gruplara da rastlanır. Prof. Dr. Irene Melikoff, Hacı Bektaşi Veli ve onun ilk müritlerinden olan Kadıncık Ana ve Abdal Musa'nın da Çepni olduğunu yazar.
Coğrafyacı Strabon, Farnakia dediği şehrin; bugünkü Giresun kentinin olduğu yerde kurulduğu üzerinde durmuştur. Romalı idareci Arrien Farnakia´nın eski adının Kerasus olduğunu belirtmiş ve buranın Sinoplular tarafından kurulduğunu yazmıştır.
Giresun ve çevresindeki bazı bölgelerde, özellikle kırsal alanlarda, altyapı ve ulaşım hizmetlerinin yetersiz olması önemli bir sorundur. Yolların kalitesizliği, ulaşımı zorlaştırır ve bölge ekonomisini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, doğal afetlere karşı altyapının dayanıklılığı da önemli bir konudur.
Aynı şekilde Tirebolu adının bir Kimmer boyu olan Drillerden geldiği bilgisi de tarihî kayıtlarla desteklenmez. Kimmerler MÖ 585'ten itibaren İskit baskısı sebebiyle yeniden göç ederek Karadeniz'in kuzeyine çıkarak bölgeyi terk etmekle birlikte, bölgedeki Türk varlığı, İskit hâkimiyetiyle birlikte devam etmiştir.
Çepni'lerin mühim bir kısmı 1240'daki Baba İshak Türkmenleri'nin isyanına katılmıştır (Bak. Abdülbaki Gölpınarlı). Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar kolundan (sol kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Gök Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir.
Oğuz boylarının her biri farklı kültürel özelliklere sahiptir. Çepniler ise 21. Oğuz boyu olarak adlandırılmaktadır. Bu boylara genel olarak Çepni adı verilmektedir. Çepniler hem yiğit hem de mert insanlar olarak gösterilmektedir.
Şalpazarı Çepnileri Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Alevi değil Sünni'dirler.
Çepni folkloru üzerine yakın geçmişte araştırma yapmış olan Abanoz Küçük'ün tespitine göre Giresun ilinde bir tanesi Dereli ilçesinde, diğer dördü Şebinkarahisar ilçesinde olmak üzere toplam beş tane Alevi inancına sahip Çepni yerleşimi vardır (Küçük, 2011: 231).
Alevîliği seçen Türkmen boylarından biridir. Eski bir Çepni yerleşimi olan Görele'nin eski adı ise Eleviye'dir. Günümüzde ise Karadeniz Çepniler'nin önemli bir bölümü Sünnîdir.
Günümüzde ise Türkçede, Çepni ağzı (Giresun ağzı) bulunmaktadır. Bu Çepni ağzı, Çepni dilinin Türkçeleşmiş halidir.
giresun ve ilçelerinde yaşayan türk boyu. ozellikle kızları kumral saçları, beyaz tenleri, çekik gözleri, çıkık elmacık kemikleri ve biçimli burunları ile benim gözümde güzel tanımının ta kendisini oluşturmaktadırlar.
bilecik/bozüyük'e bağlı köyler. biri çerkes biri yörük önisimleriyle anılır.
Çepni, Giresun ilinin Espiye ilçesine bağlı bir köydür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri