Mezarlık tapusu ne kadar sürede çıkartılmalıdır? Mezarlık kullanım belgesi, defin tarihinden itibaren 15 gün ile 1 ay içinde; mezarlığın bulunduğu ildeki ilgili mezarlık işleri müdürlüğünden çıkartılabilmektedir. Gerekli tapu ücreti de, aynı mezar işleri müdürlüğüne ödenmekte ve makbuzu da buradan alınmaktadır.
Mezar yerleri satın almak isterseniz ilk olarak mezarlığın bağlı olduğu ilçede bulunan mezarlıklar müdürlüğüne gidilmelidir. Vefat eden kişinin yakını olarak eş, çocukları, annesi, babası ya da kardeşleri kimlikleri ile bu müdürlüğe giderek mezar yeri kullanım belgesi alır.
Mezar yeri ruhsatı ücreti: 300 TL. Mezar yeri tapusu ücreti: 1.000 TL.
Mezar inşaat ruhsatını çıkartmak için ilk olarak mezarın tapusunu (mezar yeri kullanma belgesi) satın almanız gereklidir.
Mezar Yeri Kullanma Belgesi Nasıl Alınır ? Cenaze defninden 30 gün sonra, defnedilen cenazenin 1. derece yakını (sırasıyla; eşi, oğlu, kızı, anne, baba ve kardeşi) tarafından bizzat kimlikle Başkanlığımıza bağlı Bölge Müdür Yardımcılıklarımıza başvurulur.
İlgili 37 soru bulundu
Cenaze yakını vatandaşlarımız, belediye tabipliğinden aldıkları 'Gömme İzin Belgesi' ile kendilerine en yakın olan Mezarlıklar Müdürlüğünün Cenaze İşleri Şefliklerine bizzat gelerek müracaat ederler. Yetkili birimlerce müsait olan mezarlıktan mezar yeri tahsisi yapılır.
MADDE 8 – (1) Umumî mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde ise köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez. (2) Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez.
Mezar Yeri Kullanma Belgesi: Müdürlükçe tahsisi edilen ebatları ve ihtiva ettiği bilgileri bu yönetmelikçe belirlenen mezar veya mezarların hak sahibini ispata yarayan belgedir.
gömü yapılmaktadır. tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır.
Satın Alınan Mezar Yerleri Bir Başka Kişiye Satılamaz, Devredilemez.
Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır. Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir.
Devlet hastaneleri ve diğer Sağlık kuruluşlarının düzenlemiş olduğu Ölüm Belgesi defin işlemlerinde geçerlidir. Kimliği meçhul cenazeler ölüm raporu ile numarataj sırasına göre mezarlıklara ücretsiz olarak defnedilir.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
İstanbul'da 2024 yılının mezar yeri ücret tarifesi belirlendi. Mezarlık fiyatlarına ortalama yüzde 58 zam yapıldı. En ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu.
Mezarlık kullanım belgesi, defin tarihinden itibaren 15 gün ile 1 ay içinde; mezarlığın bulunduğu ildeki ilgili mezarlık işleri müdürlüğünden çıkartılabilmektedir. Gerekli tapu ücreti de, aynı mezar işleri müdürlüğüne ödenmekte ve makbuzu da buradan alınmaktadır.
Cenazenin yanındaki boş yer bedeli 22 bin 630 liradan 34 bin 890 liraya, boş mezar yeri bedeli ise yüzde 54,15 zam yapılarak 45 bin 260 liradan 69 bin 770 liraya, çocuk cenazesi için yer bedeli 7 bin 260 liradan 11 bin 190 liraya yükseltildi.
Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir. Bu cenazelerin karı-koca veya akraba olup olmaması şart değildir.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
MADDE 5 – (1) Mezarlık olarak seçilecek alanın, hakim rüzgarların ve akarsuların yerleşim yerinden gittiği yönde ve ulaşım yolları ile münasebeti kolay olan yerlerde olması zorunludur. Çukur veya bataklıklara ve su birikintilerinin olduğu yerlere mezarlık yapılmaz. Bu hususta hafif meyilli düzlükler tercih edilir.
Kabrin olduğu yerden yol geçmesi, su altında kalması veya bulunduğu yerin başkasına ait olup sahibinin orada cenaze defnine izin vermemesi gibi zorunlu bir durum olmadıkça defnedilen cesedin başka bir mezarlığa nakledilmek üzere çıkarılması dînen caiz değildir (İbn Âbidîn, Reddüî-muhtâr, 3/146; Şürünbülâlî, Merâkı'l- ...
Böylece vatandaşlarımız hiçbir yere gitmeden; ölüm raporu, mezarlık işleri ve cenaze nakil işlerini tek bir telefonla evinden yürütmüş oluyor. Tüm bu işlemler için hiçbir şekilde ücret(şehir dışı hariç) talep edilmemektedir.
Günümüzde bazı kimseler mezar yerlerini önceden satın alıyorlar. Bunun dinimizce bir sakıncası var mıdır? Mezar için yer satın almakta bir sakıncadan söz edilmemiştir. Hattâ özellikle ölüm olaylarında mezar yeri bulma zorluğu söz konusu olabilecek yerlerde bunun câiz olacağı açıktır.
Mezar takımını geçen sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL'ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en düşük 7 bin TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri