Türkiye'nin çeşitli yörelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepnilerin bugün doğu Karadeniz'de Şalpazarı –Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu; Ege'de Balıkesir, Aydın, Manisa, İzmir yörelerinde; Akdeniz'de Adana dolaylarında; iç Anadolu'da Sivas, dolaylarında; Marmara'da İzmit, Bursa dolaylarında ve Bolu dolaylarında ...
Aynı şekilde Tirebolu adının bir Kimmer boyu olan Drillerden geldiği bilgisi de tarihî kayıtlarla desteklenmez. Kimmerler MÖ 585'ten itibaren İskit baskısı sebebiyle yeniden göç ederek Karadeniz'in kuzeyine çıkarak bölgeyi terk etmekle birlikte, bölgedeki Türk varlığı, İskit hâkimiyetiyle birlikte devam etmiştir.
Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.
Öte yandan; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tirebolu, Doğankent (Harşit), Görele, Espiye, Eynesil başta olmak üzere birçok yüksek köyde Çepniler yaşamaya ve geleneklerini sürdürmeye devam etmektedir.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. Ağırlıklı olarak Orta Kara- deniz Bölgesinde iskân eden Çepni Türkmenleri, köken olarak Dânişmendlilere da- yanmaktadır. Dânişmendliler birinci dönem Anadolu Türk beyliklerinin en önemli- lerindendir.
Çepni tarihte bir boy ismi olarak bilinmektedir. Çepniler Oğuz'ların 24 boyundan bir tanesi olarak bilinmektedir. Çepni kelimesi ile ilgili divanı lügatı Türk'e bakıldığında Oğuz'ların yirmibirincisi olarak bilinmektedir. Çepni kelimesinin anlamı olarak düşmanla savaşan, asi, yiğit ve cesur anlamı kullanılmaktadır.
Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir. Giresun ili, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir.
Önceki adı Tripolis olup, üç şehir anlamına gelmektedir. Bu günkü ismini de Tripolis kelimesinden almaktadır. Tirebolu, 1839 yılına kadar Gümüşhane sancağına bağlı iken daha sonra Trabzon sancağına bağlanmıştır. 1922 yılında da müstakil mutasarrıflık olan Giresun'a bağlanmıştır.
savaşçı olmalarıdır. Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Sünnileştiğini yazar.
Giresun ilinin kurulduğu tarihten bugünün gelinceye kadar geçirmiş olduğu olduğu dönemleri incelersek; Giresun Miletliler tarafından M.Ö. VIII. Yüzyılda bir koloni kent olarak kurulmuştur. Giresun M.Ö 183 yılında Pontus hâkimiyetine geçti.
Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Günümüzde ise Türkçede, Çepni ağzı (Giresun ağzı) bulunmaktadır. Bu Çepni ağzı, Çepni dilinin Türkçeleşmiş halidir.
TÜRK FETHİ ÖNCESİ GİRESUN
M.Ö. 7.Y.Y.'da Kimmerler ve Sakaiar'ın (Sakaların) Karadeniz'e göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede de bu Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç'ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türk'lerinin yerleşimi mevcuttur.
Çepni duyulduğunda kulağa farklı gelen kelimeler arasında yer almaktadır. Çepni Oğuzların 24 boyu arasında yer alan 1 tane boydur. 21. boy olarak bilinen Oğuz boyu olarak bilinmektedir.
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. 1071'de yapılan Malazgirt Savaşı'ndan sonra Çepni Türkmenlerinin ağırlıkta olduğu Dânişmendliler, Anadolu'nun kuzey bölgesinin fethini üzerine almış ve ilk olarak Sivas'ı başkent yapmışlardır.
Görele'nin Rum nüfusu Lozan antlaşması sonrasında yapılan mübadele ile burayı terk etti. 1869'da Görele'de tüfek çakmağı, karakulak denilen bıçak ve makas yapılır, civar kaza ve nahiyelere satılırdı.
I.Mahmud (1699-1754) tarafından çıkan bir ayaklanma sırasında gönderilen donanma ile yakıldı ve geriye kalan halk da şimdiki Görele'ye (Elegü) yerleşti. Gerek I.Mahmud, gerekse II. Mahmud zamanında çıkan olaylar sebebiyle eski Görele dağılmış ve geriye kalan halk da şimdiki Görele'ye (Elegü) yerleşmiştir.
Giresun'un eski adı, Yunanca "boynuz" anlamına gelen "keras" sözcüğünden türetilen "Kerasus"tur. Bu isim, şehrin yer aldığı yarımadanın şekline benzetilerek verildi. Kerasus, M.Ö. 183 yılında Pontus Kralı I. Pharnakes tarafından ele geçirildi ve şehrin adı "Pharnakia" olarak değiştirildi.
Alevîliği seçen Türkmen boylarından biridir. Eski bir Çepni yerleşimi olan Görele'nin eski adı ise Eleviye'dir. Günümüzde ise Karadeniz Çepniler'nin önemli bir bölümü Sünnîdir.
Çepni folkloru üzerine yakın geçmişte araştırma yapmış olan Abanoz Küçük'ün tespitine göre Giresun ilinde bir tanesi Dereli ilçesinde, diğer dördü Şebinkarahisar ilçesinde olmak üzere toplam beş tane Alevi inancına sahip Çepni yerleşimi vardır (Küçük, 2011: 231).
Beylikler döneminden sonra (1461) Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon Vilayeti'ne bağlanmış olan Giresun, 1920'de Ordu, Tirebolu ve Görele kazalarıyla birleştirilerek Giresun Sancağı kurulmuştur. 1923'te il olmuştur.
bilecik/bozüyük'e bağlı köyler. biri çerkes biri yörük önisimleriyle anılır.
Murat Çepni (d.1974, İkizdere, Rize), Türk siyasetçi ve TBMM 27. dönem HDP İzmir milletvekilidir.
Çepni, Giresun ilinin Espiye ilçesine bağlı bir köydür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri