Glikoz şurubu ile yapılmış şerbetli tatlılar çabuk şekerlenir. Şekerlenmesini önlemek için baklavanızı hava almayacak bir şekilde ılık bir ortamda muhafaza edin. Dolapta ya da çok sıcak bir ortamda saklarsanız baklavanız şekerlenir.
Eğer siz bizden aldığınız baklavaya açık ve sıcak bir ortamda bekletirseniz, kolaylıkla şekerlenir ve bozulur” ifadelerini kullandı.
Eğer baklava hamurların zar kadar ince değilse sıcak şerbeti sıcak baklavaya döktüğünde şekerlenme ihtimali çok yüksek. Baklava için hazırladığın şerbet normalden fazla yoğunsa bu da şekerlenmeye yol açar. Çok sıcak odada baklavanı yaparsan bu da şekerlenmesine sebep olabilir.
Gıda sektöründe nişasta bazlı şeker olarak geçen şeker aslında glikoz şurubudur. Sağlık için olan zararlarıyla gündeme gelen glikoz şurubu, doğal bir şeker olmadığı için çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. Glikoz şurubun tadı yoğun şekilde şekerli hissedilir.
Aynı firmada 1987'den beri tatlı ustalığı yapan Kasım Ülgür ise, baklava alacakları glikoz şurubuna karşı uyardı. Ülgür, “Bugün imalatı daha ucuza getirmek ve insanları fiyat konusunda ilgisini çekebilmek için bazı üreticiler doğal şeker kullanmıyor, yerine glikoz şekeri kullanıyorlar.
İlgili 41 soru bulundu
Glikoz terimi genel mono sakkaritleri tanımlamak için kullanılır, spesifik olarak hangi monosakkariti ifade ettiğinizi bilinmez. bu nedenle Glukoz terimi daha doğrudur, bu 6 karbonlu bir aldehit molekülünü ifade eder.
Glikozlu tatlının ayrımının nasıl yapılacağını açıklayan Bilmez, “Glikozlu tatlı, yerken boğazı yakar.
Glikoz şurubu neden bu kadar zararlı? Glikoz şurubu; vücuda alındığında ön etki olarak vücudun şeker dengesini alt üst eder ve hormonal sistemi bozar. Ayrıca glikoz şurupları früktoz da içerdiğinden insüline gerek kalmadan da trigliserid ve yağlara hızlıca dönüşür. Karaciğerimizin de gereksiz yorulmasına sebep olur.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Glikoz şurubu, buğday ve mısır tahıllarından elde edilir, şeker ve diğer karbonhidratları içermektedir. Yapısı, sükroza (sükroz aynı zamanda "sofra şekeri" olarak da bilinir) benzerdir. Glikoz şurubu, toplam şeker miktarının azaltılmasının yanı sıra, iyi bir doku ve tat kalitesini koruyabilmek için de kullanılmaktadır.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor. Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık.
Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Şerbet çok fazla kıvamlı veya çok suluysa, bekledikçe şekerlenir ve lezzet kaybı yaşanır. Şerbeti ekleyeceğiniz zaman hem şerbetin, hem de baklavanın sıcak olması gerekir. Bu sayede baklava daha uzun süre dayanır ve şekerlenmez. Baklava yapımında kullanacağınız yufkaların incecik ve taze olmasına dikkat edin.
1 kg'ı yaklaşık 22 kg şekere (bildiğimiz şeker) denktir.
Cezve yada tencereye şeker ve su katılır. Harlı ateşte 5-6 dakika kaynatılır. Üzerine yarım çay kaşığı tuz atılır ve tüm malzeme yoğunlaşana kadar pişirilir.
Balın bir kaşıktan fazlası zarar bile verebilir demek, bir kaşıktan azı yararlıdır anlamına gelmez. Denetlemenin olduğu ülkelerde bal ambalajlarında hatta satıcılarının internet sitelerinde dahi günde bir kaşıktan fazla alınmaması önerilir. Sebebi çok basit; ŞEKER SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
Vücudun şekere ihtiyacı var mı? Vücudun sofra şekerine ihtiyacı yoktur; gün içinde alınan besinlerle şeker ihtiyacı karşılanabilmektedir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani basit şeker içeren yoğun karbonhidrat ağırlıklı besinlere ihtiyaç yoktur.
Esmer şeker, beyaz şekere göre daha fazla sıkıştırılabilmektedir; yani aynı hacimdeki esmer şeker, beyaz şekere oranla daha fazla kalori içerebilmektedir. Bu sebeple, esmer şker kullanımı konusunda da en az beyaz şeker kadar dikkatli olunmalıdır. Beyaz şekerde vitamin ve mineral bulunmamaktadır.
Bu nedenle "kan şekeri" olarak da adlandırılır. Kanla taşınan glukoz tüm doku ve organlarda enerji kaynağı olarak kullanılır. Ortamda gerekenden fazla miktarda glukoz var ise ihtiyaç halinde kullanılmak üzere daha kompleks karbonhidratlara dönüştürülerek karaciğerde ve kaslarımızda depolanır.
Glukoz, doğal olarak meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunur. Meyve gibi bütün gıdalarda doğrudan tüketildiğinde, doğal bir şeker olarak kabul edilir. Evde veya fabrikada bir gıda hazırlanırken eklenen şeker tüketildiğinde, bu ilave şeker olarak kabul edilir.
Glikoz şurubu buğday ve mısır tahıllarından elde edilir. Yapısında sofra şekeri olarak da bilinen sükroz da yer almaktadır.
Gerçek bal, buzdolabında 30 gün beklediğinde şekerlenmeye ve tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Balı beklettikçe tabandan yukarıya doğru şekerlendiğini görüyorsanız, sahte olma ihtimali düşüktür.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
1 gramı yaklaşık 4 kkal'dir ve boş enerji kaynağıdır. Mısır nişastasından elde edildiği için mısır şurubu veya nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak da adlandırılır. Glikoz şurubunun tatlı tadı, sükrozdan daha baskındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri