Glokom damlalarının yan etkileri nelerdir ? Bütün göz tansiyonu damlalarının yan etkileri vardır. Bazı göz tansiyonu damlaları gözlerde kızarıklık , yanma , batma , kuruluk, kirpiklerde uzama , gözde renk değişikliği yaparken bazıları kalp ritim bozukluğu , astım krizi gibi yan etkiler yapabilirler.
Gözünüze birden fazla damla damlatmanız gereken durumlarda iki damla arasında ortalama 5 dakika süre geçmelidir. Ortalama bir şarkı süresi 2–3 dakikadır. Damlanın damlatılmasından sonra dinleyeceğiniz bir şarkı 2–3 dakika, 2 şarkı ise ortalama 5 dakika zaman geçirmenizi sağlayabilir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
LATAMED beta blokerler, prostaglandinler veya göz içi basıncını azaltan göz damlalarına yeterli yanıt vermeyen açık açılı glokom ve gözünde yüksek tansiyonu (oküler hipertansiyon) olan hastaların tedavisinde kullanılır.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Glokomun Sebepleri
Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.
Glokom tedavisiyle glokom hastalığı tamamen ortadan kaldırılamaz. Tedaviyle ancak hastalığın ilerlemesi ve görme sinirine vereceği zarar durdurulabilir. Bu yüzden erken tanı hastalıktan az zarar görmek açısından önem taşır. Glokom tedavisi yaşam boyu devam eder.
Göz Tansiyonu Kaç Olursa Tehlikeli? Göz tansiyonu değeri 21 mmHg altında olmalıdır. Bu değerin üzerinde olması glokom hastalığı açısından önemli bir risk faktörüdür. Kornea kalınlığı çok ince olan hastalarda 17 mmHg tansiyon değeri bile yüksek kabul edilir.
Göz bebeğinin felç olmasına yol açabilen göz içi basıncı, kişinin çok şiddetli göz ağrısı hissetmesine yol açar. Bazı durumlarda göz ağrısı ve baş ağrısı nedeniyle kusma görülebilir. Glokom krizi olarak da tanımlanan bu durum kendiliğinden geçebileceği gibi büyük çoğunlukla acil tıbbi müdahale gerektirir.
Hastalar bir anda yanlarındaki nesneleri göremediklerini fark edebilirler. Bazı hastalar da görüşlerinin daha sisli olduğunu ifade edebilir. Çok nadir olarak da gözde ağrı, şiddetli baş ağrısı, ışıkların çevresinde renkli hareler, gözde halkalar görme gibi semptomlar da glokom belirtisi olabilir.
Soğuk havalarda yapılan yoğun spor ve yürüyüş kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini arttıracağı için soğuktan korunmak önemlidir. Fakat günde yarım saat yürümek bile tansiyonun kontrol edilmesinde ve şeker hastalığının tedavisinde önemlidir.
Göz tansiyonu ilaçlar ile istendiği kadar düşmezse lazer ile yapılan ALT ve SLT gibi yöntemlerle birkaç yıllığına düşürülebilir. Göz tansiyonunu en iyi düşüren yöntem ise glokom ameliyatlarıdır. Glokom ameliyatları, göz tansiyonunu ilaçlarla düşemeyecek düzeylere kadar düşürülebilir. Çeşitli glokom ameliyatı vardır.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Damlalık ucunun kirpiklere ve kaşınıza temas etmemesine dikkat edin. Temas olursa bakteriler ve diğer mikroorganizmalar damlalığı kontamine edebilirler. Alt göz kapağının iç kısmına bir damla damlayacak şekilde damlalığı hafifçe sıkınız. Ellerinizi yüzünüzden yavaşça çekiniz, gözlerinizi hafifçe kapatınız.
Hipertansiyonun göze vurması damlalı muayene sonrasında retina tabakasının mikroskop ile muayenesinde tespit edilir. Bu muayenede normal insanlarda görülmeyen kanama ve sızıntılar olduğu görülmesi tipiktir. Tansiyonun göze vurması kalıcı ve ciddi görme kaybına yol açabilmektedir.
Göz tansiyonu (glokom) kontrolsüz olduğunda yani tedavi edilmediğinde değer ne olursa olsun kör edebilir. Ancak süresi değişir. Örneğin göz tansiyonunun 60-70 mm Hg üzerinde olması günler içinde kişiyi kör edebilirken, 25-30 mm Hg seviyelerinde aylar hatta yıllar içinde körlüğe neden olabilir.
Göz tansiyonu, göz küresi içindeki sıvının basıncıdır. Gözümüz bir balona benzer kemik yapısı yoktur bu nedenle içindeki basınçlı sıvı sayesinde yuvarlak küre şeklini korur ve görürüz. Göz tansiyonu çok düştüğünde göz sönen balon gibi küçülür ve görme kaybedilir.
Akut glokom krizi ani yaşandığı için hastada yarım baş ağrısı, göz ağrısı, bulanık görme, ışık etrafında renkli halkalar görme, bulantı ve kusma gibi bulgular oluşur. Hastanın göz içi basıncı zaman kaybedilmeden tıbbi tedavi ile düşürülmelidir.
Tedavi edilmez ise görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokom genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerler.
Glokom Riskini Nasıl Önlenebilir? Düzenli göz muayenesi, göz basıncı kaynaklı önemli bir hasar oluşmadan önce, sorunun tespiti için kritik öneme sahiptir. 40 yaş öncesi her 5 yılda bir, 40 yaş sonrası her 3 yılda bir, 60 yaş sonrası ise her yıl düzenli muayene yaptırmak glokomun erken tanısı için kritik öneme sahiptir.
Göz tansiyonu her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş üzerindeki kişilerde daha sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri de risk grubu içerisinde yer almaktadır. 60 yaş için ise göz tansiyonu riski çok daha yüksektir. Yaş ilerledikçe ise bu risk daha da artmaktadır.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Kan basıncının özellikle ileri yaştaki bireylerde fazla düşürülmesinin kalp, beyin, böbrekler gibi hayati organların kanlanmasına, dolayısıyla beslenmesini bozabileceğine işaret eden Altok, ''60 yaşın üstündeki bireylerde kan basıncı 150 / 90 mm Hg'nın üzerine çıkmadıkça tedavi önerilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri