Balık, tavuk, işlenmemiş et gibi et ürünleri ile pirinç, patates, mısır, nohut, nohut un, darı, kara buğday ve kinoa, yumurta, reçel, bal ve baharatlar gluten içermeyen yiyecekler olduğu için glutensiz beslenmede yenebilirler.
Glutensiz diyet nedir? Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıl, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketilmemesidir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Kuru fasulye,mercimek, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, barbunya, soya fasulyesi, börülce..gibi. Tüm katı ve sıvı yağ çeşitleri.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Gluten, çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabilir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Çölyak hastaları kahvaltıda ne yemeli sorusuna birkaç örnek vermek gerekirse; glütensiz ekmekler, mısır gevreği, pirinç gevreği, mısır unu ile yapılan pankekler, meyve ve sebzeler gibi doğal gıdalar tüketilebilir.
Balık, tavuk, işlenmemiş et gibi et ürünleri ile pirinç, patates, mısır, nohut, nohut un, darı, kara buğday ve kinoa, yumurta, reçel, bal ve baharatlar gluten içermeyen yiyecekler olduğu için glutensiz beslenmede yenebilirler.
Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi süt ürünleri glüten içermez.
Pirinç doğal olarak glutensiz olduğundan ve Avrupa da dahil olmak üzere çok çeşitli tiplerde mevcut olduğundan, doğal olarak glutensiz beslenmede de önemli bir rol oynar.
Buğday, çavdar ve arpa, glutensiz bir diyet uygularken kaçınılması gereken başlıca gıdalardır. Konserve ve kutulu ürünler gibi işlenmiş gıdalara da yaygın olarak gluten eklenir. Ayrıca, yulaf gibi bazı tahıllar, işlendikleri yere bağlı olarak gluten ile çapraz kontamine olabilir.
Gluten tüketmemesi gereken kişilerin en büyük meraklarından biri de “Türk kahvesinde gluten var mı?” sorusu. Sımsıcak sohbetlerin en güzel eşlikçisi olan Türk kahvesi, gluten içermeyen Arabica çekirdeklerinden yapıldığı için doğal olarak glutensiz!
Pirinç, mısır, nohut, darı, kara buğday, amaranth, kinoa gibi gıdalar glutensizdir. Ayrıca raflarda yer alan ve üzerinde 'Glutensiz' ibaresi bulunan un, makarna, şehriye, çikolata, kraker ve irmik gibi besinler glütensiz beslenmede tercih edilebilir.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Mesela çok iyi bir antioksidan olan pekmez, aynı zamanda kan yapıcı besinlerin başında gelir. Bunların yanında doğal olmayan herhangi bir bileşen içermez. Glutensiz oluşu çölyak hastalarının da pekmezin sağladıklarından faydalanmayı sağlar.
Glütenli gıdaların vücuttan temizlenmesi sürecinde, vücudun doğal detoksifikasyon işlevleri ve sağlıklı bağırsak hareketlerinin önemi artar. Ayrıca, yeterli miktarda su içmek ve lif bakımından zengin beslenmek, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak glütenin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Gluten Alerjisi (Gluten İntoleransı) Belirtileri Nelerdir? Kişinin gluten tüketmesi sonucu ortaya çıkan en yaygın semptom ishal olarak bilinir. İshalle birlikte mide bulantısı, midede şişkinlik, gaz, karın ağrısı, anemi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve endişe hali de gluten alerjisi belirtileri olarak kabul edilir.
Glütenin hastalığın gelişimindeki rolü anlaşıldığı günden beri çölyak hastalığı tedavisinin en önemli kısmını glütensiz diyet oluşturmuştur. Glütensiz diyette buğday, arpa, çavdar unu içeren her türlü besin maddesinin yenilmesi yasaklanır.
Amino asit bakımından zengin olan tahin, E vitamini ve B vitamini kaynağı olarak sağlığa faydalı bir besindir. Hekimler tarafından her yaştan tüketicinin kullanımına, özel bir sağlık sorunu olmadığı sürece, uygun bulunan yüzde yüz tahinin içeriğinde glüten bulunmaz.
Glutensiz beslenmesi gereken kişiler için markaların “glutensiz” etiketli ürünleri dışında kalan ambalajlı ürünleri tüketmemek oldukça önemli! Glutensiz olan süt ve süt grubu ürünleri, tahıllardan elde edilen katkı maddelerini içermiyor. Tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız sütlerde de gluten bulunmuyor.
Domates de bir meyve olduğundan, ana kaynağı domates olan salçada da doğal olarak gluten bulunmuyor. Unutmayın! Besinlerin kendisi gluten içermese bile çapraz bulaşma yoluyla gluten içerir hale gelebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri