Gluten barındıran arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahılların gluten içermeden üretilmesi neticesinde meydana getirilen una glütensiz un adı verilir. Bu un türü birçok farklı çeşitte üretilebilir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor.
Buğday, arpa ve yulaf içermeyen pek çok tahıl ve besin maddesinden glutensiz ekmek yapmak mümkündür. Özellikle mısır, pirinç, nohut, mercimek gibi tahıllardan elde edilen unlar ekmek yapmak için sık tercih edilenler arasında yer almaktadır.
'GLUTENSİZ ÜRÜNLERİ TÜKETMEK DOĞRU DEĞİL'
Bu ekmek benzeri ürünler çok yararlı değil; buğday kepeğinde ve rüşeyminde bulunan mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve sağlıklı bileşenlerin hiçbirisi bu glutensiz ürünlerde yok. Glutensiz ürünleri tükettiğimiz zaman beslenme ile ilgili sıkıntılar yaşayabiliriz.
İlgili 43 soru bulundu
Glüten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları olan kişilerin, glüten tüketmemesi gerekir.
Bu beslenme düzeni çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı bulunan kişiler için bir tedavi biçimi olarak tavsiye edilir. Glutensiz beslenmenin uygulanmasındaki amaç, hastalığın var olan belirtilerini kontrol altına almak ve hastaların yaşam kalitelerini artırmaktır.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Glutenin zararları dendiğinde herkesin aklına ilk gelen hastalık çölyak hastalığıdır. Genetik yatkınlık sebebi ile görülen bir bağırsak hastalığı olan çölyak glüten duyarlılığından kaynaklanmaktadır. Çölyak hastalığında glüten tüketildiğinde besinlerin bağırsaklarda emilimi engellenmektedir.
Ancak bazı insanlarda glüten, ciddi bir otoimmün semptomları tetikleyebilir. Glutene karşı otoimmün tepkiye çölyak hastalığı denir. Çölyak hastalığı, bir kişinin bağışıklık sisteminin, glüten aldıklarında ince bağırsak hücrelerine saldırdığı ciddi bir otoimmün durumdurve ince bağırsağa zarar verebilir.
Tam Buğday Ununda Gluten Var Mı? Evet, un tahıl ürünü olduğu için gluten içermektedir.
Kepekli Ekmeklerin kıvamı ve lezzeti normal ekmeklere en yakın glutensiz kepekli ekmeklerdir. Çölyak hastaları, Gluten intoleransı olanlar ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Çölyak hastaları için gerçek lezzete en yakın kepekli ekmekler.
Gluten içermeyen yiyecekler her zaman daha sağlıklıdır.
Glutensiz yiyeceklere çiğnenebilirliğini ve lezzetini korumak için yağ ve şeker eklemesi yapılabiliyor. Ayrıca bazı glutensiz ürünler rafine glutensiz tahıllardan üretiliyor, bu da beyaz pirinçte olduğu gibi ürünlerin lif ve besleyicilik özelliklerini azaltıyor.
Evet doğru anladınız glutensiz ürünler gluten içeren muadillerine oranla çok daha fazla yağ ve karbonhidrat içeriyor. Yani siz glutensiz beslenme uygularken market raflarında gördüğünüz glutensiz ürünlerle uygularsanız bu beslenme düzeni size fazla kilo olarak geri dönecektir.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Gluten içeren besinlerin, besin değeri araştırılan bir konudur. İçeriğinde glüten olan besinler proteinden oluştuğu için fazla tüketim durumlarında insanlara kilo aldırabiliyor. Sınırlı bir tüketim yapıldığında kilo aldırma durumu pek fazla olmuyor.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Doğal haliyle glutensiz tahıllar arasında yer alan pirinç, glutensiz diyet uygulayanlar için vazgeçilmez alternatiflerden biri!
Glutensiz gıdalar, çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan gluten içeriği 20 mg/kg ile sınırlandırılan gıdalardır. Bu gıdalar, çölyak hastalığının tek tedavi yöntemidir. Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Kırmızı Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri