GMT+2 yaz ve kış saati uygulamasına geçmez.
Türkiye'de artık yıl boyu yaz saati geçerli olacak!
Ülkemizde artık yıl boyu yaz saati uygulanacak. Böylece saatlerimiz her zaman GMT+03 (UTC+03) gösterecek.
GMT'den 2 saat ileridir. Doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte, bazı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri tarafından kullanılır. Bu ülkelerin çoğu yaz saatini de kullanır. Koyu renkle gösterilen kesimlerde yaz saati uygulanırken açık renkle gösterilenlerde ise zaman dilimi sabittir.
Optimum nokta, kışın GMT+2:30 saat diliminin yani Ordu-Fatsa'dan geçen 37,5 derece doğu meridyeninin referans alınmasıdır.
Hem yazları hem de kışları sabit olarak saat diliminin GMT+3 olduğunu söylemek mümkündür. GMT ise sıfır meridyeni olarak bilinmektedir. GMT, saat farklılıklarını ifade etmek için kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
GMT+2 Türkiye'nin 1 saat gerisindedir.
Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
GMT+3 Türkiye ile aynı saate sahip.
Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir.
UTC+2'da saat 02:00 31 Mart Pazar iken Türkiye'de 03:00 dür. UTC+2 Türkiye'nin 1 saat gerisindedir.
Bu saat dilimlerinin her birine GMT saat dilimleri denir. Bu durumda başlangıç meridyeninin 15 meridyen doğusuna kadar olan bölgelerin saat dilimi GMT +1, 15 meridyen batısına kadar olanların GMT -1 olarak kabul edilir. 15° – 30° meridyenleri arasında kalan yerler doğuda ise GMT +2, batıda ise GMT -2 saat dilimindedir.
Türkiye Doğu Avrupa Saati'ndedir. Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir.
Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar.
İstanbul'da saat 05:00 31 Mart Pazar iken Greenwich Mean Time'de 02:00 dir. İstanbul Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
GMT ifadesinin açılımı Greenwich Mean Time olarak bilinen ifadedir. Dilimize olan çevrimi de Greenwich ortalama zamanı olarak yapılmaktadır. Bu ifade adını İngiltere'de bulunan Londra Greenwich banliyösünden almaktadır. Ayrıca baş meridyen olarak da kabul edilmektedir.
UTC (GMT) Saat Sistemi
Bilimsel ve askeri çevreler ile hava ve deniz ulaştırmacılığı gibi değişik sektörlerde kullanılan saat sistemidir.
UTC, GMT'ye eşdeğerdir.
Türkiye'de saat 15:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
GMT-5'de saat 07:00 22 Mart Cuma iken Türkiye'de 15:00 dir. GMT-5 Türkiye'nin 8 saat gerisindedir.
Ülkemizde mevcut durumda esas alınan saat dilimi UTC+2'dir. Halen İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu meridyeni Türkiye saati için esas kabul edilir.
Doğal olarak İstanbul hakkında genel bilgi edinmeye çalışırken akla gelen sorulardan biri de bu metropolün saat dilimidir. Türkiye'nin bulunduğu saat dilimi GMT+3 saat dilimi. Dolayısıyla İstanbul da bu saat dilimini kullanıyor. Türkiye'nin en batı illeri ile doğu illeri arasında 76 dakikalık saat farkı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri