birleşikgillerden, geniş ve uzun olan yeşil yaprakları taze olarak yenilen bir bitki (lactuca sativa).
2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür. İç içe geçmiş yeşil yapraklardan oluşan göbek marul, doğramaya oldukça müsait olduğu için ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilir.
İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıkları da dahil olmak üzere sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir sebzedir.
Son yıllarda özellikle göbek marul yani iceberg olarak isimlendirilen çeşidine ilgi çok fazladır. İlginin fazlalığı doğal olarak ürününü ederinde satan marul üreticilerini memnun etmektedir.
Temizliğine dikkat edilmeyen göbek marul faydalı değil aksine zararlı olup çeşitli hastalıklara yol açabilir. Göbek marul, içinde bol miktarda çeşitli mineraller bulunduğu ve yemekten önce salata şeklinde tüketildiği zaman, şeker hastalarının kandaki şeker seviyesini en aza indiriyor.
İlgili 31 soru bulundu
Eurofresh kalitesiyle özenle seçilen taze göbek salatalar, bol suyla yıkanarak arındırıldıktan sonra ince ince doğranarak pratik tarifler hazırlayabilmeniz için paketlenir.
Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, Yedikule maruluna göre daha az antioksidan içerir.
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
A vitamini açısından zengin olan marul, düzenli olarak her gün belirli bir miktar tüketildiği takdirde cilt sağlığını korur. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyarak cilde fayda sağlayan marulun cilt üzerinde etkisi bununla sınırlı değil.
Diyette Taze Göbek ve İceberg Marul Yemek Kilo Yapar mı? Diyet sırasında özellikle yeşil sebzelerin tüketilmesinin kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Diyet sırasında yenilen taze göbek ve iceberg marul da kilo yapmayan besinler arasında yer almaktadır.
1 Porsiyon (Orta) Göbek Salata 78,10 kaloridir. Göbek Salata içeriğinde 6,06 Karbonhidrat(g), 1,34 Protein(g), 5,26 yağ(g), 1,51 lif(g), 94,78 Sodyum(mg), 300,40 potasyum(mg), 41,67 Kalsiyum(mg), 125,78 A Vitamini(ui), 25,29 C Vitamini(mg), 1,07 ve Demir barındırır. Göbek Salata kalorisi ve besin değerleri…
Maruldaki lif sindirimi artırır, kabızlık ve şişkinlik gibi diğer sindirim hastalıklarını engeller. Ayrıca mide ağrısını hafifletebilir. Marulun, midenin farklı türdeki yiyecekleri işlemesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsak sağlığını da iyileştirir.
Kıvırcık besin kaynakları içerisinde bulunan marul genel olarak gaz yapan yiyecek türlerinden biridir. Özellikle önemli bir lif kaynağı olması ile birlikte sağlıklı yiyecekler içerisinde bulunur. Fakat lif tüketmeye çok fazla alışkın olmayan yetişkinlerde marul gaz yapar.
Uzmanlar, fazla yenildiğinde marulun göz kararmasına neden olduğuna, cinsel gücü azalttığına ve uykuyu getirdiğine dikkat çekiyor. Bitki bilimcilere göre marulun içinde A, B, C ve E vitaminleriyle demir, kalsiyum, çinko, fosfor, iyot, sodyum ve bakır gibi mineraller bulunuyor.
Göbek marul sindirim sistemine mi düzenlenmesine yardımcı olarak özellikle kabızlık gibi durumlarda oldukça faydalıdır. Göbek marul aynı zamanda şeker hastalığına oldukça iyi gelmektedir de şeker hastalığı olanların dostudur.
Göbek bağı ortalama 10 ila 15 gün içinde düşer. Amerikan Pediatri Akademisi uzmanları bebeğin göbek bağı düşene kadar ev imkanlarında “sünger banyosu” yapmanın uygun olduğunu söylüyor. Haftada en fazla üç kez sünger banyosu yapılabiliyor.
Kalori değeri de düşük olan göbek marul, sağlıklı beslenmek isteyenlerin öğünlerine rahatlıkla eklenebilir. 10 gramı ise sadece 1 kalori içermektedir.
aynı zamanda "lollo rosa" olarak da bilinmekte. sanırım, anlamı italyanca'da "kırmızı marul" demek. salatalara oldukça yakışmakta. mor kıvırcık diye de satılan bir cins marul.
Oluşum süresi kısa olduğundan bölge ayırt etmeksizin nerdeyse tüm Türkiye'de yetiştirilmesi mümkündür. Yaz aylarını serin geçiren bölgeler de de 1000 m üstü yaylalarda yetiştirilme olanağına sahiptir. Marul yetiştiriciliği açısından en uygun sıcaklık 15,5 derece ile 18,3dereceleri arası olarak bilinmektedir.
Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir. Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar. Sonuç olarak, marul yaprakları acı bir tada sahip olabilir.
Marul ile Kıvırcık Arasındaki Fark
Kıvırcık marula göre daha kolay ve ince kesilebilinir. Marulun yaprakları içine kapanırken , kıvırcığın yaprakları çiçek gibi açılır. Kıvırcık daha yeşil olduğundan marula oranla daha fazla C vitamini içerebilir. Kıvırcık marula göre daha irice ve daha dalgalıdır.
"Bütün yemeklerin yanına konulabilen ve sık sık tüketilen bir sebze türü olan kıvırcık marul, büyük ölçüde şifa deposu olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri