Gobi Çölünde karasal ve kuru bir iklim egemendir. Kışları soğuk, yazları ise sıcaktır. Sıcaklık -40 ile 45°C arasında değişir. Yağışların büyük bölümü yazın olur.
Gobi çölü Orta Asya kıtasında yer alan bir çöldür. Gobi çölünün sıcaklığı sabit olmayıp mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Gobi çölü kış mevsiminde eksi 40 derece sıcaklığı görürken yaz mevsiminde ise 50 dereceye kadar sıcaklığı çıkabilmektedir. Gobi çölü karasal ve kuru bir iklimi olan bir çöldür.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Kıtanın kuzeyinde ve güneyinde çöl ikliminin yaşandığı bölgeler yer alıyorken, kuzeyde Sahra Çölü ve güneyde Kalahari Çölü, Orta Afrika'da tropikal iklim hakimdir.
İlgili 45 soru bulundu
Botsvana olarak da bilinen bu çöl Güney Afrika ile beraber Namibya'yı içine alan ortak bir çöl olarak da öne çıkıyor. Bölgenin yıl içerisinde yağış alması ile beraber sıcaklıkların ortalama seyrettiğini söylemek mümkün. Özellikle diğer çöllere nazaran sıcaklık biraz daha düşüktür.
Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı ile kum fırtınalarına sebep olur. Çöller o kadar kuraktır ki bazen bir çöle yağış düşmesi için 10–15 yıl beklemek gerekebilir.
Soğuk çöl iklimi, (BWk) genellikle yaz mevsimi sıcak ve kuru bir iklimdir, ancak sıcaklık, sıcak çöl iklimi kadar değildir. Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür.
2. Soğuk Çöller
Soğuk çöller ekvatordan uzak bölgelerde bulunur. Antarktika'nın büyük bölümü soğuk çöldür. Hatta burası Büyük Sahra'dan bile büyük olduğundan dünyanın en büyük çölü olarak kabul edilir. Orta Asya'daki Gobi Çölü de bir başka soğuk çöldür.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Üzerinde hiçbir canlının yaşamadığı belirtilen bu çölün bilinmeyenleri ve daha fazlası haberimizde... Lut Çölü, İran platosunda bulunan geniş bir tuz çölü olarak da biliniyor. Dünya üzerinde ölçümlenen en yüksek sıcaklıklara sahip bölge olarak anılıyor.
Doğal güzellikleriyle olduğu kadar aşırı hava koşullarıyla da dikkati çeken bölgedeki Furnace Creek Ziyaretçi Merkezi'nde, sıcaklık 46 santigrat derece (115 Fahrenheit) olarak kaydedildi.
Kışları soğuk, yazları ise sıcaktır. Sıcaklık -40 ile 45°C arasında değişir.
Çölün en sıcak noktası olan, Gandom Beryan'da bulunan siyah volkanik kayaçlar; yüzey sıcaklığını arttırırken ulaşımı da imkânsız hâle getiriyor. Bölgenin tektonik yapısı ve yüzeyinde kilometrelerce şekilde yayılmış olan kayaçlar nedeniyle Lut Çölü'nün yüzey yapısı, Mars yüzeyiyle benzerlik gösteriyor.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Lut Çölü, İran
Bu çöl, 2005 yılında 70.7 °C'lik (159.3 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu belirtilmiş. O nedenle bireylere en yüksek sıcaklığı deneyimlemek üzere Lut Çölü'ne gitmeleri tavsiye ediliyor.
Türkiye'de çöl mü var dediğinizi duyar gibiyiz... İşte herkesi şaşırtacak kimsenin bilmediği Türkiye'nin tek çölü... Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır.
Kurak bir alan yılda 25 cm'den az yağmur alır. Aşırı kurak bir alan, düzenli olarak 12 aydan fazla hiç yağmur yağmayan bir alan olarak tanımlanır. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama gibi bazı çöller çok az yağmur alır veya hiç yağmaz.
Çöllerin Oluşum Nedenleri
Oluşum nedenlerine göre 5 çeşit çöl tipi vardır. Bu çöller sırasıyla: Tropikal çöller, kontinental (karasal) çöller, soğuk su akıntılarıyla oluşan kıyı çölleri ve soğuk çöllerdir.
Subtropik çöllerdeki yağış sıcaklığı çok düşüktür. Toprak ve bitki örtüsünün olmaması yüzünden yağışlar hızla sele dönüşür. Sellerin açtığı bu su yollarına Arapça vadi denir.
- Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur. - Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. - Çöl ikliminde yaz mevsiminde oldukça kurak kış mevsiminde ise oldukça soğuk geçmektedir. - Bitki örtüsü oldukça seyrektir.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri