b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
Modern sembolik mantıkta tümel evetleme eklemini göstermek için “˄”, bazen de “&” sembolü kullanılır. Bir tümel evetleme önermesi, bileşenlerin ikisinin de doğru olduğu durumda doğru, diğer bütün durumlarda yanlıştır.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
Önermeler mantığı, önerme eklemleri denilen mantıksal değişmezlerle (değil, ve, veya, ise, ancak ve ancak) kurulan önermelerden oluşmuş mantıktır. Bu mantıksal değişmezler yardımıyla iki ya da daha fazla basit önermeyi birleştirmek suretiyle yeni bir bileşik önerme elde edilir.
İlgili 16 soru bulundu
a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır. 2) Tikel Niceleme İmi: '3' olarak ifade edilir. Tikel niceleyiciler "bazı", "kimi", "birçok" "pek çok", "birkaç" türünden ifadeler için kullanılır.
Belirli önerme tümel ve tikel olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer hüküm konunun tamamına yüklenirse “tümel önerme” olarak isimlendirilir; “Bütün insanlar canlıdır” gibi. Eğer hüküm konun bir kısmına yüklenirse “tikel önerme” olarak isimlendirilir; “Bazı canlılar insandır” gibi.
Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
Bir yargının mantıklı olması, onaylanabilir ve kabul edilebilir olması geçerli olduğunu gösterir. Geçerli olan durumlar genelde çoğunluk tarafından doğruluğuna inanılan ya da ispatlanmış olan konulardır. Geçerli olan şeyler doğru olarak da kabul edilir.
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik açısından farklı ise, bu önermeler birbiri ile çelişik olur. Mesela, tümel olumlu ile tikel olumsuz çelişiktir. Aynı şekilde tümel olumsuzla tikel olumlu önermeler de çelişiktir.
İki değerli mantık sistemleri bir önermenin doğru ya da yanlış doğruluk değerlerine sahip olduğu görüşüne dayanır. İki değerli mantıklarda bir önerme; 'özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü halin imkansızlığı' mantık ilkeleri gereği, doğru ve yanlıştan başka değer alamaz.
p V q, q yanlış olduğunda da doğrudur (2. satır) • Fakat bunun q, p V q ile mantıksal eşdeğerdir ifadesinin sağlanmasıyla bir alakası yoktur. Mantıkta her önerme ya yanlış ya da doğrudur.
Mantık özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü şıkkın imkânsızlığı gibi üç temel ilkeye dayalı bir sitemdir. Bu ilkelere mantık tarihi boyunca “akıl ilkeleri”, “zihin ilkeleri” varlık ilkeleri”, “düşünme yasaları”, “bilginin normatif yasaları” gibi adlar verilmiştir.
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
Tek tek nesneleri ifade eden kavramlara ise tekil kavram adı verilir. Tekil kavramlar arasında birtakım ilişkiler kurularak genel kavramlara ulaşılır. Örneğin Ömer ve Doğa birer insan ismi olarak tekil kavramlardır. Fakat “insan”, yeryüzündeki bütün herkesi kapsadığından genel kavramdır.
Ana eklem; bir bileşik önermede, önermenin tümünü etkileyen, belirleyen, ana yöneten eklemdir. Ana bileşen; bir bileşik önermede ana eklemin bağladığı, etkilediği bileşenlere denir. ❖ Örnekler: 1.) ( p ∨q) bileşik önermesinde (∨) ana eklem, (p), (q) da ana bileşenlerdir.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Mantıkta, niceleme, bir açık önermeyi sağlayan örneklerin niceliğini belirten bir yapıdır. Örneğin, aritmetikte, niceleme sayesinde her doğal sayının bir ardılı olduğu ifadesi kurulabilir. Nicelik belirten bir dil öğesi ("her" gibi) niceleyici olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri