Zaferan Göktürk Şerbeti diğer şerbetlere göre daha hafif ve doğal içeriğinden ötürü tam bir şifa deposudur. İçerisinde sadece bitki ve yemişler bulunur. Asla koruyucu, renklendirici, yapay tatlandırıcı ihtiva etmez. 1 yaşından itibaren bebekler dahi bu muhteşem tadı tecrübe edebilirler.
İçindekiler: Hibisküs, Demirhindi, Zencefil, Tarçın, Karanfil, Kakule . KULLANIMI: 1,5lt su tencerede kaynatılır, 1 su bardağı şeker (veya muadili sağlıklı tatlandırıcı) ilave edilip karıştırılır. Daha sonra paket şerbet su içine atılıp 5dk kısık ateşte kaynatılır.
Tenceremize su ve şekeri ekleyip kaynamaya bırakalım. Ayrı bir tencerede kabuk tarçını ve karanfilleri 1 su bardağı suda kaynatalım ve gıda boyasını ekleyip soğumaya bırakalım. Diğer tencerede kaynayan şekerli suya karanfilli suyu ekleyip kaynatıp soğutalım. Soğuk olarak servis yapalım.
Öncelikle tenceremize suyumuzu, tarçın, karanfil, kök zencefilimizi ve şekerimizi koyup, ocağa koyuyoruz. 5 dakika kadar kaynayınca, içine vişnelerimizi koyuyoruz ve biraz daha kaynatıyoruz. 2 adet limon suyunu ilave edip, kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamakta olan şerbetin üzerine gelen köpükleri alıyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
İçerisinde Hibiskus, Limon Melisa, Rezene, Nane ve Meyan kökü bulunur. kaynatıp soğutarak içebilirsiniz. 1 paketten 1,5 litre şerbet elde edilmektedir. Selçuklu Şerbeti İçeriği: Keçibynuzu, Mekke gülü, Zahter, Yenibahar, Kimyon, Karanfil.
Demirhindi meyvesi, vişne, nar, mandalina, ginseng, meyan balı, çiçek balı, arı sütü, keçiboynuzu, sahlep, limon, tarçın, demir dikeni, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Yılbaşlarında ve 14 Şubat sevgililer gününde özel yapılır.
Demirhindi Şerbeti
Susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle Ramazan ayının en çok tercih edilen şerbetidir.
Osmanlı'da altın çağını yaşayan şerbetin, Türkler tarafından oluşturulduğu ve 11. yüzyılda bile meyve sularından hazırlanıp günün her saati içilen geleneksel bir içecek olarak ortaya çıktığı bilinir.
Lohusa şekeri ise, içinde kızılcık ya da kızamık şekeri bulunan lohusa şerbeti şekeri adı ile de bilinen kırmızı renkli bir boyadır. İçinde doğal boya, zencefil, tarçın, pancar şekeri, karanfil gibi baharatlardan oluşur. Lohusa şerbetinin diğer adı, böbet şekeridir.
KULLANIMI: 1,5lt su tencerede kaynatılır, 1 su bardağı şeker (veya muadili sağlıklı tatlandırıcı) ilave edilip karıştırılır. Daha sonra paket şerbet su içine atılıp 5dk kısık ateşte kaynatılır. Altı ve ağzı kapatılıp 10dk dinlendirip paket şerbet tencereden çıkarılır.
Bu içecek Manisa da kız istemesinden sonraki yüzük takma merasiminin olduğu gün yapılıp damat tarafına ikram edilen bir içecektir.
8 – Şehzade Şerbeti: Kırmızı meyveler ve 18 çeşit baharattan oluşur C vitamini deposudur. 9 – Sünnet Şerbeti. Süt ve Baharatlardan oluşur…. Proteğin ve yüksek oranda kalsiyum içerir kemikleri güçlendirir kan dolaşımını dengede tutar. 10 –Gül Şerbeti: Gül yaprakları ve baharatlardan oluşuyor.
Yıkanan kızılcıklar tencereye alınır. Üstünü kapatacak kadar su koyulur ve kaynatılır. Ara sıra kontrol edilerek ezilecek kıvama geldiğinde ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan kızılcıklar süzgeçten veya tülbentten geçirilir, tekrar tencereye alınarak şekeri ve limonu ilave edilir.
Soğutularak boğaz ve ağız gargarası olarak kullanılabilen demirhindi şerbeti kan şekerini dengeliyor, mide asitini azaltıyor, yağ yakıyor, enerji veriyor, kabızlığa iyi geliyor, kolesterol, bronşit ve kalp hastalığı risklerini azalttığı da düşünülüyor.
Osmanlı mutfağında özellikle saray mutfağı içeceklerinin su, limon suyu (ab-ı limon), boza, kahve, hoşaf ve şerbetlerden oluştuğu bilinmektedir (Kızıldemir, Öztürk, Sarıışık, 2014). Bu içecekler arasında şerbetler Osmanlı mutfak kültürünün en önemli bileşenidir.
Tarihçe. Şerbetin ilk kez İran'da yapıldığına inanılmaktadır. Yüzlerce çeşidi olan şerbet, modern içeceklerin keşfinden önce, özellikle sıcak doğu medeniyetlerinde ferahlatıcı olarak yüzlerce yıldır içilegelmiştir. Başlıca Osmanlı İmparatorluğu döneminde, batı medeniyetlerine de ulaşmıştır.
Savaşlarda yaralanan, ancak yarası ağır ve -zahiren- kurtulma ümidi bulunmayan askerlere, hekim, yanında taşıdığı ve “Hekim Matarası” denilen mataradan, son anlarında ağzı tatlansın diye şerbet verirmiş. İçenler de öleceklerini anlarmış. Bu sebepten, şerbete, “Şehâdet şerbeti” denilmiş.
Türk Dil kurumuna göre şehadet etmek, şehit olarak hayatını kaybetmek demektir. Şehadet şerbeti içmek ise şehit olarak ölmek vatanını, milletini veya dinini korumak için hayatını kaybetmeyi göze alarak hayatını kaybeden kişiler için şehadet şerbeti içmek kelimesi kullanılmaktadır.
osmanlı padişahlarının tahta geçtiği sırada erkek kardeşlerini öldürtmesini tanımlamak üzere zamanın tarihcileri ve şairlerince kullanılan hafifletilmiş terimdir. sultanın elinden ecel şerbeti içti demek direkt olarak sultan tarafından boğduruldu, zehirlendi veya kellesi vuruldu anlamına gelmektedir.
Bu şerbeti hazırlarken özellikle koyu mor renkli reyhanları tercih edin. Unutmayın bu şerbeti kesinlikle kaynatmayacaksınız, kaynatırsanız rengi bozulur. Ayrıca su miktarını arttırdıkça rengi daha açık pembeye döneceğinden daha fazla şerbet hazırlamak isterseniz mutlaka kullanacağınız reyhan miktarını arttırmalısın.
Osmanlı Mutfağında Tatlı Kültürü
Helva sözcüğü Osmanlı İmparatorluğu'nda 18. yüzyılın sonlarına dek tüm şekerlemeleri ve tatlıları betimlemek için kullanılır.
Ali Güler, sıcak günlere denk gelen ramazanda gündüz harareti alması için sahurda 2 bardak demirhindi şerbeti içilmesini önerdi.
Ege bölgesindeki Tire yöresinde mevsiminde toplanan kızılcık meyvelerinden üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri