Reçelden marmelat yapılabilir ancak marmelattan reçel yapılmaz.
Çoğu kişi reçel ve marmelatı eşanlamlı olarak kullanıyor ancak bunlar aralarında küçük bir fark olan iki ayrı lezzet. Peki reçel ve marmelat arasındaki fark nedir? Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır.
Çilek püresini büyükçe bir tencerenin içine alıp üzerine toz şekeri ve suyu ekliyoruz. Ocağın büyük gözüne alıyoruz ara ara karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra orta ateşte kaynatmaya devam ediyoruz, bu aşamada dk tutuyoruz ve 15 dk sonra marmelatımız hazır olmuş olacak.
marmelat, kuru ya da taze meyveler ile hazırlanan, tercihe göre şeker ve baharatlar ile tatlandırılan bir tür püredir. Kahvaltılarda ya da tatlılarda kullanılabilir. Kurabiyeler ile birleştirilebilir.
Marmelat, meyvelerden yapılan tatlı yiyecek. Taze ya da kuru meyvelerin rendelenerek ya da ezilerek şekerle kaynatılması ve püre durumuna getirilmesiyle oluşur. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla akışkanlığı reçele göre daha azdır.
İlgili 19 soru bulundu
Muzları incecik doğrayıp çapı dar fakat yüksek bir tencere aldım. Üzerine şekeri ve vanilyayı ilave edip fazla zedelemeden karıştırdım. Yaklaşık 1 saat bir kenarda beklettim. Daha geniş bir tencereye alıp üzerine limon suyunu ekleyerek orta ateşte kaynattım.
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
Mevsiminde ağaç dallarını güzelleştiren taze kayısılarımızı alıyoruz. Uzun uzun beklemeden, çok şeker kullanmadan, tarçın ve karanfilin de desteğiyle nefis bir marmelata dönüştürüyoruz.
Yaygın olarak yapılan marmelat türlerini şu şekilde sıralayabiliriz: çilek marmelatı, kayısı marmelatı, erik marmelatı, kızılcık marmelatı, incir marmelatı, kuşburnu marmelatı, ayva marmelatı…
Fiyat bakımından her bütçeye uygun olan marmelatlar marketlerden, bakkallardan, yöresel gıda satan yerlerden veya online satış platformları üzerinden satın alınabilir.
Daha Parlak Olması İçin…
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Marmelatlarda şekerlenme olmaz. Çünkü reçele göre daha az şeker kullanılır. MARMELAT NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR? Ambalaj olarak cam kavanoz, teneke ve plastik kaplar kullanılabilir.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz. Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir. Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir.
Ayva reçeli, doktorların özellikle tüberküloz hastalığında önerdiği çok şifalı bir besindir. Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Ayvanın yazdığımız tüm şifalarına reçeli de sahiptir ve özellikle göğüs hastalıkları için uzmanlar tarafından önerilir.
Armut, ayva, vişne, çilek, kayısı, portakal, kayısı ve daha pek çok meyveden reçel yapılmaktır. Reçeller, kış aylarında yaz meyvelerini yaz aylarında ise kış meyvelerini arayanlar için olmazsa olmaz gıdalardandır. Bunlar gibi daha birçok reçel çeşidi vardır.
Sözlükleri açtığımızda, “şeker karıştırılarak pişirilmiş meyve ezmesi” şeklinde bir tanımla karşılaşıyoruz marmelat için. Kahvaltı sofralarının da, marmelatlı kurabiye gibi atıştırmalık tariflerin de en leziz dokunuşu olarak bahsetmek mümkün kendisinden.
Üzümleri saplarından ayırıp yıkayalım. İyice süzüldükten sonra kat kat bir üzüm bir şeker tencereye koyalım. 1 saat bekletelim. Ocağa alıp karıştırarak şekeri eriyene kadar kaynatalım. Kaynayınca altını kısıp arada karıştırarak yarım saat pişirelim.
Marmelat neden bozulur ya da marmeladın bozulma sebepleri nelerdir? Marmelat en başından sonuna kadar yanlış yapılan bir işlem (kapakların kapatılması, kavanoza dolum işlemi, yanlış saklama, sızıntı) yüzünden bozulabilir.
İngiltere'nin kuzeybatısında yer alan Carlisle şehri çok uzun yıllardan bu yana bir marmelat üretim noktası olarak biliniyor. 17. yüzyılda, marmelatların da satıldığı ülkenin en büyük meyve pazarlarından biri tam da burada yer alıyordu.
Bu reçelin bir özelliğini söyleyeyim size dört mevsim rahatlıkla yapabilirisiniz çünkü kuru kayısı her zaman ve her yerde rahatlıkla bulunur.
Reçellerinizi taze kayısıdan yapabildiğiniz gibi kurutulmuş kayısılardan da yapabilirsiniz. Mutfakta alternatifler hiç bitmez. Kayısı mevsiminde olmadığınız zamanlarda kuru kayısı reçelini deneyebilirsiniz.
Sert ve hafif ekşimsi kayısılar kullandığınız zaman reçelleriniz tam istediğini kıvamda ve lezzette olmayabilir, bu tarz kayısılardan reçel yaparken daha fazla şeker ilave etmeniz gerekebilir. Çok olmuş ve yumuşacık kayısılar da reçelden beklediğiniz o nefis kıvamı vermeyebilir.
Kilo vermek ya da fit bir görünüme sahip olabilmek için diyet programına başlayan kişilerin uzak durmaları gereken maddelerden biri de rafine şekerdir. Ev yapımı ya da market ürünü reçellerin hepsinde yüksek miktarda rafine şeker yer alır. Bu nedenle diyet reçeller tercih edilmelidir.
Özellikle kahvaltılarda tatlı ihtiyacını gideren reçel çeşitleri, besin değerinin büyük kısmını şekerden aldığı için diyette uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Bu sorunun cevabı çok basit. Şekersiz reçel ve marmelatlarınızı yaparken değil ama yerken tatlandırabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken yemeden önce az miktarda balla karıştırmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri