Göktürkçe diline ait olan konçuy kağan kızı, prenses, soylu kız ve soylu adamların eşlerine verilen bir isimdir.
Eski Türkçe döneminde Orhun (Göktürk) Yazıtları Bilge Kağan Abidesi Doğu Yüzü [20] numarada "işilik kız oglungın küng kıldıg" şeklindeki kullanımına bakıldığında oğul sözcüğünün çocuk, evlat anlamında kullanıldığı görülür.
Göktürkler veya Kök Türkler (Göktürkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰜𐰇𐰛 Kök Türük veya 𐱅𐰇𐰼𐰛 Türk; Çince: 突厥/تُكِئ; pinyin: Tūjué), Orta Çağ'da Orta Asya'da göçebe bir Türk halkları konfederasyonuydu.
Göktürk Kağanlığı (Göktürkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰜; Türük, 𐰜𐰇𐰚:𐱅𐰇𐰼𐰜; Kök Türük, veya 𐱅𐰇𐰼𐰚; Türk, Çince: 突厥汗國; pinyin Tūjué hánguó), Göktürkler tarafından kurulmuş ve 552-744 yılları arasında Orta ve İç Asya'da hükümdarlık sürdürmüş bir Türk imparatorluğudur ve bozkırların ilk model devletidir.
Eski bir Doğu İran dilinden alıntı olasılığı yüksektir. Eş anlamlı olan Fa χwāca ve χodā (efendi, ulu kişi) biçimlerine karşılık olarak Oğuz lehçelerinde koca/koda ve kocaman/kodaman sözcüklerine rastlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Yön adlarının Köktürkçedeki şekillerine bakıldığında çağdaş Türk lehçele- rinde kullanılan şekillerden farklı oldukları göze çarpmaktadır: “İlgerü (doğu), öñre (doğu), kirü (batı), kidin (batı), kisre (batı), biri (güney), ḳurı (batı), ḳurıdın (batı), yırı (kuzey), yırıdın (kuzey)” vb. (User 2009: 227-233).
Orhun yazıtlarında da bu ifade geçmektedir. AYHN kelimesi Türk anlamına gelmektedir. Bu ifade günümüzde de sık sık pek çok alanda kullanılmaktadır. Göktürkçe yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Börü, Göktürkçe'de kurt anlamına gelir. Gökbörü ise gök yeleli (mavi) kurt demektir.
Bu harflerin çoğu günümüzde artık Türkiye de yaşayan Türkşler tarafından kullanılmamaktadır ancak yazılışları farklı olsa da okunuşları kimi zaman benzerlik göstermektedir. Bahsettiğin harflerin eski Göktürk alfabesinde okunuşu TÜRK şeklindedir yani FTNH, TÜRK anlamına gelmektedir.
Aşina, (Çince: 阿史那; pinyin: Āshǐnà; Wade–Giles: A-shih-na; Orta Çince (Guangyun): [ʔɑʃi̯ə˥nɑ˩]) (ayrıca Asena, Asen veya Açina şekillerinde de yazılır) bir Göktürk soyu, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyudur.
Tengri, Eski Türkçede Tanrı, Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilik'te Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce tinidir. Aynı zamanda Orhun Yazıtları'nda ilk çözümlenen sözcük olup yazılışı "𐱅𐰭𐰼𐰃" şeklindedir.
Göktürk Kağanlığı'nda Tengricilik tek tanrıcı bir din olarak görünmektedir ve kesin olarak birçok başka inançları da barındırmış olan bu kültürde en büyük rolü oynamış ve hatta bu dönemde en parlak zamanlarından birini yaşamıştır. Göktürk hükümdarları, halkları tarafından tanrının seçtiği elçi olarak kabul edilmiştir.
Bumin Kağan, Göktürk adını verdiği bu ilk Türk imparatorluğunu Hunlardan sonra 552'de kurdu. Hunların kökeninin ilk Türk-Moğol kabilelerinden geldiği kabul edilir ancak aynı zamanda İskitler ve Cermen kabilelerinden oluştular.
Göktürk Yazıtları'nda geçen "ini" ne demektir? arasında yer almaktadır. >> Açıklaması: Küçük erkek kardeş.
Göktürk alfabesi toplam 38 harften meydana gelmektedir ve yazılar sağdan sola doğru yazılmaktadır. Göktürk alfabesinde tek kullanılan noktalama işareti, sözcüklerin arasına gelen iki nokta üst üstedir. Bunun dışında herhangi bir noktalama işareti kullanılmamaktadır.
Damga kökenleriyle uğraşanlar bilir; "at" damgasınıñ kökeni için ya bildiğimiz "at"tır derler ya da "tag"dır derler. Tag, özünde "dağ" demek.
Türk (Eski Türkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰰, romanize: Türük, Çince: 突厥) sözcüğünün köken bilimini, sözcüğün geçirdiği düşünülen süreçleri ve bu ismi kullanan halkları ifade eder.
Göktürk Yazıtları çözülürken bu yazıların normal şekilde soldan sağa değil de sağdan sola doğru yazıldığı ve okunduğu ortaya çıkmıştır. Göktürkçe sağdan sola doğru yazılır ve okunur. Daha önce de söylediğimiz gibi bu yazıtlarda Türk kelimesine “Türk” (𐰚𐰼𐰇𐱅) ve “Törük” (𐰰𐰼𐰇𐱅) şeklinde rastlanmıştır.
Türk kelimesinin Göktürk harfleriyle yazılışının en kabul gören hali 𐱅𐰼𐰇𐰰 şeklindedir. Bu yazımın asıl okunuşunun "Türük" olması ihtimali yüksektir. Bununla birlikte Bilge Kağan Anıtı başta olmak üzere Orhun anıtlarında "Türk" adı genelde bu şekilde yazılmaktadır.
Benzer sözcükler. [2] Börteçine (Kız adı olarak kullanılmaktadır.) Cengiz Han'ın eşi Börte Ujin den gelmektedir. Dişi kurt manasına gelmektedir.
Savaş Ruhu (Tanrısı) kurt görünümüne bürünür. Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilen ve Türk tarihi boyunca kutsal kabul edilen bozkurt, günümüzde de Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
Türk adı ilk kez Gök Türk dönemine ait yazılı belgelerde ortaya çıkmaktadır. Bu döneme ait belge- lerde Türk adına hem tek heceli hem de iki heceli Türük şeklinde rastlanılmaktadır. Bu ad sonra tek heceli hale dönüşerek, Türk halini almıştır. Çin kaynaklarında geçen Tu-kue adı Türk adı karşılığında kullanılmıştır.
“Avrupa Yerel Demokrasi Haftası” (AYDH) yerel demokrasi ve vatandaş katılımını artır- mak için yerel yönetimler ile vatandaşları bir araya getiren ve her yıl Ekim ayında Avrupa çapında gerçekleştirilen bir etkinliktir.
Arapça gibi sağdan sola doğru yazılmakta ve okunmaktadır. Harfler kendi içlerinde incelendiğinde her harfin bir öyküsü olduğu fark edilmiştir. Bu yüzden de öğrenmesi oldukça kolay olan bu alfabe çocuk yaşta ve erginken kolaylıkla kavranabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri