Mogan (Gölbaşı) Oluşumu Mogan (Gölbaşı) gölü alüvyonların birikmesi ile oluşmuş bir göldür. Suyu hafif tuzlu olan bu göl derelerin sürüklemiş olduğu bol miktardaki kum ve çakıl gibi taş parçalarını bünyesinde barındırmaktadır.
Gölbaşı Özel Çevre Koruma bölgesinde en önemli doğal unsurlar olan Mogan-Eymir gölleri havzası yaklaşık 971 km2 büyüklüğünde genelde düzgün yer yer orta engebeli bir havzanın güney alt ucunda alüvyoner setlerin arkasında oluşmuş doğal baraj gölleridir.
Mogan Gölü, Ankara'nın 20 kilometre güneyinde, Eymir Gölü'nün de dahil olduğu bir havzada yer alır. Günümüzde gölün bulunduğu nokta başlangıçta bir akarsu vadisi iken; Sukesen, Başpınar, Gölova ve Yavrucak gibi derelerin taşıdığı alüvyonların vadinin önünü kapatması sonucunda zamanla tatlı su gölüne dönüşmüştür.
Yaklaşık 30 metre derinliğe sahip olan baraj gölünde yüzülebilir, sörf, kayak ve dalış gibi su sporları yapılabilir. Gölbaşı'nı geçtikten sonra Bala yönüne dönüp, Beynam Ormanları tabelası yönünde gidilerek göle ulaşılır. Göl kıyısında belediyenin tesisleri ile bir de büfe bulunmaktadır.
GÖLBAŞI GÖLÜ
Oluşum bakımından kartik tektonik Göller grubuna dahil edilir.Suyu tatlı ,fakat elverişli değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Mogan (Gölbaşı) gölü alüvyonların birikmesi ile oluşmuş bir göldür. Suyu hafif tuzlu olan bu göl derelerin sürüklemiş olduğu bol miktardaki kum ve çakıl gibi taş parçalarını bünyesinde barındırmaktadır. Mogan Gölü toplamda 11 dere ile beslenen özel bir göldür. Özellikle birçok etkinliğin merkezi olarak bilinir.
Oluşum bakımından karstik tektonik göller grubuna dahil edilir. Suyu tatlı, fakat elverişli değildir. Gölün uzanışı, doğu-batı yönlü olup, güneyinde bir miktar ovalık alan, devam ettikten sonrada platoluk alan görülür. Bazı yerlerde alüvyol saha yer alır.
Gölbaşı Barajı, Bursa'da, Nilüfer Çayı'nın yan kolu olan Aksu Deresi üzerinde 1933-1938 yılları arasında inşa edilmiş sulama amaçlı bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 320.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 10,70 m'dir.
Gölbaşı ilçesi adından da anlaşılacağı üzere, Ankara ilinin göller bölgesidir. Bölgede Mogan ve Eymir gölleri bulunmaktadır. Mogan Gölü havzası genelde düzgün yer yer orta engebeli bir havzanın alt ucunda alüvyoner setlerin arkasında oluşmuş doğal baraj gölüdür.
Mogan ve Eymir Gölleri
Mogan gölü Gölbaşı ilçesinin güneyinde, Eymir gölü ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi sahası içerisinde Gölbaşı ilçesinin kuzeyinde kalmaktadır. Her iki göl Ankara-Konya devlet yolunu da kesen beton bir kanalla bağlıdır.
"Mogan Gölü'müz, bundan tam 8 bin yıl önce Eymir Gölü'nü de içine alan ve kuzeye doğru akan bir akarsu havzasıydı. Daha sonra küresel ısınmanın ve kuraklığın etkisiyle akarsu yatakları kurudu ve işte bugünkü Eymir ve Mogan göllerimiz oluştu. Küresel ısınma durmuyor, devam ediyor.
Mogan Gölü'nün Özellikleri
Mogan Gölünün büyük olan kısmı Gölbaşı olarak bilinmektedir. Gölbaşı, alüvyonal göllerden biri olarak tanınmakta ve tektonik olaylar sonucu yer kabuğunda oluşan göçme durumundan meydana gelmiştir.
Gölbaşı'nın ilçe olması ise çok eskilere dayanmaz.Gölbaşı daha önce Örencik Köyüne bağlı Gölhanı adı ile anılan bir mahalle iken 1923 yılında, buraya Oğulbey Köyündeki Bucak Müdürlüğü ile Jandarma Karakolunun taşınması ile Gölbaşı Nahiyesi adını aldı. 1936 yılında ise ilçe olan Çankaya'ya bağlandı. 1955 yılında E-5 ...
Ankara'da bir diğer yapay göl ise Mavi Göl'dür. Bu göl, Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Altınköy Açık Hava Müzesi'nin yakınında yer almaktadır.
Üçe Mogan gölü çevresinde yer aldığı için Gölbaşı adını almıştır.
Tulumtaş Mağaraları, Eymir ve Mogan Gölü gibi doğal güzelliklere de ev sahipliği yapan Gölbaşı ilçesine gidildiğinde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında; Mogan Parkı, Atatürk Sahil Parkı, Bağiçi Köyü, Bezirhane Köyü, Bezirhane Kalesi, Müze Evliyagil ve Altınçanak Köyü yer almaktadır.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Van Gölü ülkemizin en büyük gölüdür. Bitlis ile Van il sınırları arasında, volkanik Nemrut dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu volkanik set gölüdür.
Proje çerçevesinde inşa edilen ve toplam 31 bin 592 metre uzunluğuyla ülkenin en uzun içme suyu tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası'ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara'ya aktarılacak.
Türkiye'de 2020 yılında, içme ve kullanma suyu şebekesi için çekilen suyun %40,9'u barajlardan, %29,3'ü kuyulardan, %15,6'sı kaynaklardan, %10,1'i akarsulardan ve %4,0'ı göl-gölet/denizlerden çekilmiştir.
Gölbaşı, kuzeydoğu-güneybatı istikametinde Güneydoğu Torosların uzantıları arasında yer alan vadide kurulmuştur. Gölbaşı Vadisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey ucu ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneyinin kesiştiği yerde bulunur.
İl sınırları içinde Mogan, Tuz, Karagöl (Çubuk), Eymir, Karagöl (Kızılcahamam) gölleri bulunur.
Adıyaman'ın en bilinen ve ziyaret edilen tabiat cennetlerinden biri olan Gölbaşı Gölü, el değmemiş güzelliklerinin korunması için sit alanı ilan edilen çok sevilen bir gezi alanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri