Özel Çocuklara Rehberlik Ve Arkadaşlık Eden, Gölge Öğretmen Nedir? Gölge öğretmen; down sendromlu, otistik, içine kapanık, sosyal becerisi olmayan ve benzer nitelikler taşıyan çocuklara rehberlik eden, onlara her alanda arkadaşlık eden, oyun ablası veya abisi gibi yanlarında bulunup kaynaşmalarını sağlayan kişilerdir.
Söz konusu olarak gündeme taşıdığın 'GÖLGE REHBER' (POŞET,NAYLON, ÇANTA.....) ifadeleri sektördeki bazı art niyetli seyhat acentası yetkililerince bakanlıkca yetkili kılınmış turist rehberlere işaret edilmektedir.Bazı turist rehberlerincede kullanılmaktadır.
Apranti rehber dediğimiz yardımcı rehber. Birçok apranti rehber acente adını orada bulunurlar. Turist rehberi turu icra eder. Yardımcı rehber genelde üniversitelerde okuyan öğrencilerden oluşmakta.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
İlgili 33 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
“Bir rehberin iyi bir görünümü olmalı, etkileyici tavır ve davranışları, güzel giyimi, pozitif ve hoş kişiliği ve iyi ses tonuna sahip olması gereklidir” (Doswell and other contributers, 1979, s.66). Rehber iyi bir narrator (hikayeci) olarak da kabul edildiğinden meslekten başka ansiklopedik bilgisi de olmalıdır.
Turist Rehberliği bölümü mezunları, turizm sektörü içerisinde kendilerine birçok farklı iş bulabilirler. Yaz ve kış turizminin ülkemizde yapılabiliyor olması Turist Rehberleri için birçok iş imkanı oluşturuyor.
2 Yıllık Ön Lisans Turist Rehberliği Bölümü Devlet Ve Vakıf Üniversitelerinde Bulunmaktadır. Bölümün Öğretim Türü Örgün Eğitim, İkinci Öğretim Ve Uzaktan Eğitim Şeklinde Olabilir. Turist Rehberliği, Turizm Sektöründe Birçok Farklı Kariyer Fırsatı Sunar.
Profesyonel turist rehberi belgesine sahip olmadan turist gruplarına rehberlik yapmak, kaçak rehberlik olarak adlandırılır ve T.C. yasalarına göre suçtur. Kaçak rehberlik Turist Rehberleri Birliği (TUREB) işbirliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü denetçilerince kontrol edilmektedir.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından eş zamanlı paylaşılan verilere göre bugün itibariyle farklı odalara kayıtlı rehber sayısı 11.281'dir.
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Rehber personel olarak okul servislerinden görev almak için okul taşıtları rehber personel kursuna müracaat etmek gerekir. Kurs, rehber personel olma şartlarını yerine getiren kursiyerlerin eğitim yoluyla mesleği tanımalarını içeren dersler sunar. Kurs sonunda ise rehber personel eğitim belgesi verilir.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde bulunan 4 bölümden biri olan Turizm Rehberliği programında, isteğe bağlı olmak üzere bir yıllık İngilizce hazırlık sınıfı uygulaması bulunmakta olup, lisans düzeyinde (dört yıl) eğitim verilmektedir.
Çalışma kartı almak isteyen turist rehberleri Kasım ayı içinde odalara müracaat etmek zorundadırlar. Ancak ilk başvurularda veya eylemsiz turist rehberliğinden eylemli turist rehberliğine geçiş başvurularında çalışma kartı bu fıkradaki süreler aranmaksızın düzenlenir.
657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde Devlet memurlarına sayılan istisnalar dışında gelir getirici faaliyetlere yasak getirilmiştir. Öğretmenlerin turist rehberi olarak çalışmalarına izin veren özel yasal düzenlemeye rastlanılamamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri