Bu yüzden biz dermatologlar, gölgede bile olunsa açık alanlara, en azından yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu sürülmesini öneririz.
Gölgede güneş kreminin gereksiz olduğunu düşünmek
Kapalı havalarda güneşi görmüyor olsak da zararlı UV ışınlarının yüzde 80'i bulutlardan süzülüyor ve derimizi etkiliyor.
Güneş kremleri cildinizi güneş ışınlarından koruyarak yanmasına engel olur. Bununla birlikte korumanın yanında bronzlaşmanıza da yardımcı olur. Herhangi bir yanmaya karşı cildinizi korur. Ayrıca cildinizin güneş ışığına maruz kalma ve dayanma süresini de artırır.
Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Dolayısıyla hala yoğun miktarda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliyoruz. Yani havanın kapalı, bulutlu veya yağışlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep değildir.
İlgili 33 soru bulundu
Gün içerisinde ev içerisinde kalacağınız zamanlarda bile güneş kremi uygulamanız önerilir. Ev içerisinde uygulayacağınız güneş kreminin seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken tavsiyeler şu şekildedir: - Cilt tipiniz ile uyum sağlayan bir güneş kremi bulun.
Şahin, "Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürmelisiniz. Plaja gittikten sonra sürülmesi etkinliğini çok azaltıyor. Miktar olarak da açıkta kalan bölgeye yeterince yayılmalı, yani yeteri miktarda kullanılmalı. Krem kullanıldıktan sonra iki veya üç saatte bir yinelenmeli." uyarısında bulundu.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Güneş kremlerinin önemine değinen Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Güneşten koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce, tüm açıkta kalan alanlara sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Mümkün olduğunca gölgede durmaya çalışın. Gölgede bulunsanız dahi kumlardan ve denizden yansıyan ışınlar nedeniyle güneş yanığının oluşabileceğini unutmayın.
Gölgede Güneşlenmek Bronzlaştırır mı? Gölgede güneşlenerek direkt güneş ışınlarına maruz kalmasanız da bronzlaşabilirsiniz. Gölgede olduğunuzda da güneşin zararlı UV ışınları cildinize ulaşabilir. Bunun önüne geçebilmek için gölgede bile güneş koruyucu ürün kullanmalısınız.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Gölgede doğrudan güneş ışığına göre daha az UV radyasyonu vardır ama zararlı UV radyasyonunun yüzde 50'sine kadarı yine de size ulaşabilir.
Güneş kremi güneş gören her yere sürülebilir. Ama çoğu güneş kremi bazı insanlarda göz içinde yanma gibi hassasiyetlere neden olabilir. Böyle bir hassasiyet varsa göz çevresinden uzak tutulmalıdır.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
3- Güneş kremini her gün kullanmanız gerekir
Güneş koruyucuları genellikle plajda güneşlenirken kullanmamız gerektiğini düşünsek de durum öyle değil. Hava ister açık, ister yağmurlu olsun, gökyüzünde güneş olduğu müddetçe güneş kremi sürmeniz gerekir.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş ışınlarının etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, özellikle de güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Cildinizin emmesini bekleyin
Güneş koruyucunuzun üzerine herhangi bir makyaj uygulamadan önce, cilde nüfuz etmesi için en az iki dakika verin.
Piyasada çok sayıda "günde bir kez sürmenin yeterli olacağı" belirtilen güneş kremi de var. Bu ürünler, doğru şekilde kullanılırsa bu ürünlerin sekiz saat etkili olduğu ifade edilerek pazarlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri