Beyazlar kaç devirde yıkanır sorusu ise birçok kişinin aklına takılır. Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
Gömlekleri, düşük sıcaklıkta yıkamanız önerilir. Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin.
Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir. El yıkaması ılık ve de soğuk su ile gerçekleşir.
Bu da hem program açısından hem de kaç derecede yıkanması konusunda değişiklik gösterir. Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir.
Pamuklu beyaz kıyafetleri 90°C'ye kadar sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz. Özellikle iç çamaşırların ve bebek kıyafetlerinin hijyenini sağlamak için yüksek sıcaklıklardan çekinmeyin. Ancak renkli pamukluları yüksek sıcaklıklarda yıkadığınızda rengini kaybetmesi çok muhtemel. Renklileri 40°C'de yıkayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Uzman tavsiyesi: 1400 ya da 1200 dev/dak sıkma hızına sahip bir çamaşır makinesi seçebilir ve çamaşırlarınızın doğal kuruma süresini kısaltabilirsiniz.
Gömlek Programı: Farklı Gömlek Tipleri Aynı Anda Yıkansın
Pamuklu, sentetik ya da sentetik karışımlı… Gömlek programı için hiç fark etmez. Farklı kumaş tiplerine sahip gömlekleri bu program sayesinde zarar vermeden yıkayabilirsiniz.
Bu kumaşı yıkamak için uygun olan sıcaklığı bilmeniz gerekir. İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
Öncelikle beyazları yıkarken arasına hiçbir şekilde renkli çamaşır girmemesine özen göstermelisiniz. “Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Keten gömleklerin yıkanmasında genellikle 60 derece sıcaklık tavsiye edilir. Fakat gömleğin etiketinde yazan yıkama esasları dikkate alınarak gerekli program seçiminin yapılması gerekir. Gerekli hassasiyet gösterilerek çamaşırlarınızın uzun süre kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız. Su miktarını da daha az kullanarak ısıtma enerjisini iyice azaltırken fazla su tüketiminin de önüne geçmiş olursunuz.
Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur. Motosikletler için rölanti hızı tipik olarak 1200 ila 1500 arasında ayarlanır.
İkinci nokta sıkma devri, çamaşırlar ne denli yüksek devirde sıkılabiliyorsa makineden de o kadar kuru çıkıyor. Kurutma makinesi sorununa da çözüm olabilecek bu detayı atlamamakta fayda var. En ideal sonucu 1000 ila 1200 devir arasında alabilirsiniz.
Devir(rpm), Çamaşırın nemini azaltmak ve kurutma sürecini kolaylaştırmak için önemli olsa da çamaşırın türüne ve hassasiyetine bağlı olarak değişebilir. Kumaş türüne bağlı olarak, 800 ila 1200 rpm arasındaki sıkma devri çoğu normal giysi için uygundur.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Merhaba, Ortalama 45-50 dakika arası bir zamanda çamaşırlarınız temiz bir şekilde çıkacaktır.
-Program: Genel olarak beyazlar için “pamuklu” tercih edilir. Çok kirli olması halinde 'hijyen' olarak ayrı bir ayarlama yapılabilir. Bir de 60 ya da 90 derece olarak tercihte bulunmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri