[1] Kandırmak, yola getirmek, aşkını kazanmak. [2] Kendi yanına çekmek, sempatisini kazanmak.
"Gönül Almak" bir kişinin başka birinden özür dileme, yaptığı bir hatayı telafi etme veya onun gönlünü yeniden kazanma çabası anlamına gelir.
"Gönlünü Çelmek" ifadesi, Türkçede birinin duygularını, ilgisini ya da aşkını kazanmak anlamında kullanılır. Daha çok romantik bağlamda, bir kişinin başka bir kişinin sevgisini, ilgisini kazanması ve onu etkilemesi durumlarında tercih edilen bir deyimdir.
Gönlü olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: razı olmak. sevip istemek.
gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
İlgili 25 soru bulundu
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. (birinin) gönlünü hoş etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Gözü gönlü tok olmak", bir kişinin sahip olduklarından memnun olduğu, daha fazlasını arzulamadığı veya hırs göstermediği anlamına gelir. Bu deyim, hem maddi hem de manevi açıdan bir doygunluk ve içsel bir huzur durumunu ifade eder.
Gönül kırmak deyimi, Türkçe Sözlük'te “Birini çok üzecek bir davranışta bulunmak, gücendirmek” olarak verilirken, gönül almak, deyimiyse; “sevindirmek, kırılan bir kimseyi güzel bir davranışla hoşnut etmek” (TDK Türkçe Sözlük 1998: 871).
İkircikli olmayan, iki yüzlü davranmayan, düşündüğünü açıkça söyleyen, özü sözü bir olan.
oldurgan f. (< sevin-dir-mek) (Birinin) Sevinmesine sebep olmak, sevinmesini sağlamak, memnun ve hoşnut etmek: Dışardan müjdeler getiren ışık demeti / Cümlemizi sevindiriyorsun (Câhit S. Tarancı).
Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller yapıları gereği güçlü bir ifade sunarlar. Günlük yaşamda veya edebi eserlerde sıklıkla bu sözlerin anlatım gücüne başvurulur. Ahbap olmak ifadesi de bunlardan biridir.
Yeterli imkânlardan mahrum olmasına rağmen eli açık davranan, cömert.
Çok fazla zengin olmamasına rağmen, elindekini avucundakini başkalarıyla paylaşan, elinden geldiğince ihtiyaç sahiplerine ve çevresindeki insanlara yardım etmeye çalışan gönlü bol denir. "Gönlü gani" şeklinde de kullanılan deyim cömert, bonkör ve semih sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Çalışıp elde ettiği para ile geçimini sağlamak. “Ben iyi ya da kötü hayatımı kazanıyorum, sen kendi işine bak.”
Düzenleme yapıldıktan sonra bu not silinmelidir. [1] mutlu, neşeli vakit geçirmek: "Ne güzel yayla da şu bizim yayla / Çık soğuk su başına da gönlünü eğle"- Halk türküsü.
Gönül almak, kişinin herhangi bir nedenden dolayı kalbini kırdığı kişiden özür dilemesi ve kendisini o kişiye affettirmesi demektir. Gönül okşamak şeklinde de kullanılan bu deyim, hem kızgın hem de kırgın insanlara hitaben söylenir. Gönül almanın ikinci anlamı yüze gülmek ve iltifat etmektir.
[1] Çok karışık, çok ayrıntılı, sıkıcı bir işle uğraşma.
Gönül okşamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini hoş bir davranış ve sözle sevindirmek.“Gönlünü okşamak mı istiyorsun, bir gül uzat ona.”
Gönlünden kopmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birine iyilik yapma ya da bir şeyi verme isteği, içinde aniden doğuvermek.“Gönlünden kopanı vermek kadar güzel bir şey olamaz.”
Gönül almak 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözü gönlü açılmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: neşelenmek, ferahlamak.
Gözü gönlü açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
neşelenmek, ferahlamak.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
"Laf etmek", bir şey hakkında konuşmak, söylemek ya da bir konuyu tartışmak anlamına gelir. Genel bir ifade olup, her türlü sözlü ifadeyi kapsar ve bir konu üzerinde yorum yapmak veya birisine bir şey söylemek gibi durumlar için kullanılır.
"Burnu havada olmak" deyimi tamamen farklı bir anlam taşır ve genellikle kişinin kibirli, kendini beğenmiş ve diğer insanları küçümseyen bir tavır içinde olduğunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri