Fındık, içermiş olduğu, omega 3 yağ asitleri, arginin, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
Omega-9 (Oleik Asit); en fazla fındık yağında, zeytinyağında, avokado, badem, yer fıstığı, susam yağı, pecan fındığı, antep fıstığı, kanola yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır.
İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
Badem, fındık ve cevizin kolesterol oranının düşmesine katkı sağlar. Yapılan bir araştırma sonucunda, içeriğinde bitkisel protein, mineraller, çinko, kalsiyum, vitamin, antioksidan ve magnezyum bulunan bu kabuklu kuruyemiş insan sağlığı için son derece faydalı. Bu kuruyemişler fındık, ceviz ve badem.
İlgili 25 soru bulundu
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir. Hem bedeni, hem de sinirleri güçlendirir, cinsel gücü artırır.
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Yumurta sarısında bulunan bu Omega-3, kan kolesterolünü düşürür. Ayrıca yumurtada bulunan ve temel bir aminoasit olan lesitin de kan kolesterolünü düşürür.
Düzenli olarak tüketilen fındık kalp sağlığı hastalık riskini azaltmada faydalı olmaktadır. Ayrıca vücutta bulunan kolesterol seviyesini düşürerek, kalp krizi olasılığının azalmasını sağlar. Fındık ayrıca kalp sağlığına iyi gelen yüksek miktarda oleik asit içermektedir.
Beyin Sağlığı: Fındık, cevizle birlikte beyin için besin olarak kabul edilir. Hücre rejenerasyonunda yardımcı olan ve sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekleyen iyi yağlar, protein ve amino asitler içerirler. Fındıklarda bulunan E vitamini, K vitamini, tiamin ve selenyum kombinasyonu beyni mükemmelleştirir.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Balık ve cevizden sonra omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan besinler arasında yer alan badem kalp ve damar hastalıklarına fayda sağlar.
Çünkü fındığın kalori değerinin %80'i yağdan gelmektedir. Bu da fazladan tüketiminde mutlaka kilo aldıracağı gibi, ciltte yağlanma ve sivilcelenme gibi istenmeyen durumlara da yol açabilir. Bunların yanı sıra iyi bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Evet diyenlerdenseniz; hepsi çiğ olmak şartıyla kaju, fındık, ceviz ve fıstık söz konusu porsiyonda yer almayı hak ediyor demektir. Bal ya da Hindistan cevizi ile tatlandırarak lezzetlendirdiğiniz yoğurdu, çiğ kuru yemişlerle daha besleyici hale getirebilirsiniz.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
Kuruyemiş kalbi korur.
Kalbe iyi gelen beslenme düzeninde, mono doymamış yağ ve çoklu doymamış yağ bakımından zengin besinler önemlidir. Kuruyemişler her ikisi bakımından da zengindir ve özellikle Omega 3 yağ asitleri için çok önemli bir kaynaktırlar.
Dünyanın en sağlıklı meyvesi: Acai.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri