Gönüllü staj için gerekenler
Üniversite öğrencileri staja başlamadan önce işverenden 'staja kabul belgesi' almalılar. Gönüllü stajlarda, staj defteri tutulması zorunlu değildir. Bununla birlikte fakültelere dilekçe verilmesi gerekir.
Gönüllü stajları için yazdıkları dilekçe Fakülte Yönetim Kurulu ya da Yüksekokul Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra Kariyer Merkezi'nden gönüllü staj başvuru formlarını temin edebilirler. Gönüllü Stajlar için öğrenciler Devlet Hastaneleri'nde uygulamaya çıkamazlar. Gönüllü staj süresi 20 iş günüdür.
Gönüllü staj yapan öğrenciler staj defteri yazmaz.
İlgili 24 soru bulundu
Gönüllü stajlar, okulların zorunluluk bildirmediği ve not bazında değerlendirilmeyen stajlardır.
Gönüllü stajlar yazın ya da dönem içinde isteğe bağlı yapılan stajlardır. Öğrenciler, hangi kurumda hangi departmanda ne kadar süre ile staj yapacağına çalışmak istediği kurumla birlikte kendileri karar verir. Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
Gönüllü stajların ara tatil ya da yaz tatillerinde yapılması tavsiye edilmektedir. Aynı yıl içinde birden çok staj yapılmak istenirse ancak bir staj için sigorta primi Üniversite tarafından ödenebilir, diğer staj(lar) için İş Kazası ve Meslek Hastalıkları primini öğrenci kendisi ödeyebilir.
Madde 3 – (1) Gönüllü staj en az 20 iş günü, en fazla 30 iş günü süreyle ve aynı akademik yıl içinde 1 (bir) defa yapılabilir. (2) Öğrencinin tüm eğitim-öğretim döneminde en fazla 2 (iki) kez gönüllü staj yapma hakkı vardır. (3) Gönüllü stajların yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda yapılması esastır.
Öğrenci hareketlilik faaliyetine katılmaktan vazgeçtiyse, hakkından feragat ettiğine dair dilekçe vermelidir. Aksi taktirde bir sonraki başvurusunda sıralama puanından 10 puan kesinti yapılır.
Gönül staj yapan kişi, diğer çalışanlardan farksızdır. Dolayısıyla gönüllü stajyer maaşı, en az asgari ücret tutarında olmalıdır.
Evet, gönüllü staj yapabilirisiniz fakat gönüllü staj yapılması durumunda öğrencilerin sigortalarını, staj yaptıkları firmaların karşılaması gerekmektedir. Gönüllü stajlarda üniversite sigortaları karşılamamaktadır.
Bu kapsamda asgari ücretin brüt 3.577,50 TL olduğu 2021 yılı staj sigortası prim ödemeleri günlük 59,63 TL aylık 1.788 TL olarak, asgari ücretin brüt 6.471 TL olduğu 2022 yılı staj sigorta prim ödemeleri ise günlük 107,5 TL aylık 3 bin 235 TL olarak hesaplanmaktadır.
Stajımın zorunlu olduğuna dair belgeyi nereden alabilirim? Öğrencinin zorunlu stajı olduğuna dair belge öğrenci belgesidir. Dekanlık katında bulunan Staj ofisinden alabilirsiniz.
Staj yapacak öğrencilerimiz; SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr(e-devlet) adresinden staja başladıkları gün temin edebilirler. (Meslek Yüksekokulumuzdan ayrıca bir evrak gönderilmeyecektir.)
Cevap: Staj kabul belgesi staj başvurusunda bulunduğunuz firmadan temin edilebilir ya da ESOGÜ Makine Mühendisliği Bölümü staj sekmesi altında bulunan kabul yazısı örneği kullanılabilir.
Madde 5-(1) Öğrencilerin isteğe bağlı staj çalışmaları zorunlu olmayıp, pratik çalışma deneyimi kazanmak, uygulama yeteneklerini geliştirmek ve iş yaşamına uyum sağlamak için bu staj yönergesi hükümleri uyarınca yapacağı isteğe bağlı stajlarını ifade eder.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Gönüllü Staj: Profesyonel Gelişim Birimi tarafından takip edilen KREDİSİZ stajdır. Bu tip stajlarla ilgili Profesyonel Gelişim Birimine başvurabilirsiniz. Zorunlu Staj: Mühendislik Fakültesi tarafından takip edilen, mezuniyet yükümlülükleriniz arasında bulunan, KREDİLİ stajdır.
Uygulamaya erişim sağladığınızda ilk sigorta girişinizden itibaren ödenen primleri detaylı olarak görebilirsiniz. Staj sigortanız ile ilgili bilgiler hizmet dökümünde görünür. E-devlet'e giriş yapmak için şifre edinmeniz gerekir. Hâlihazırda bir şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden edinebilirsiniz.
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Kendi staj tarihlerini fakültemizin staj dönemleri haricinde bir dönem olarak belirlemiş olan şirketlerde “zorunlu staj” yapılamaz. Bu şirketlerde “gönüllü staj” yapılabilir fakat bu durumda stajyerin (kaza ve sağlık) sigortası fakültemiz tarafından karşılanmaz.
Her staj yapan öğrenci çalıştığı kurumdaki tüm çalışanları ve diğer stajyer öğrencileri tanıtan bir belge hazırlayarak, imzalatıp, staj dosyası ile teslim edecektir. Staj yapan öğrenci her gün yaptığı çalışmaları aşama aşama kroki, fotoğraf gibi teknikler kullanarak belgelemelidir.
Sağlık Kurul Raporunda (Heyet Raporu) mutlaka "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir, Sağlık Kurumunda Staj Yapmasında Bir Engel Yoktur, Hastanede Çalışabilir, Hastanede Staj Yapabilir'' vb. ibareler olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri