Yöneticinin 1 yıllık görev süresi dolmuş olup,Kat Malikleri Kurulu süresinde toplanarak yeni seçimi yapmamıştır. Bu durumda kat maliklerinden birisi dahi Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak yeni yönetici atanmasını talep edebilir.
- Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
Yönetici, istifa dilekçesini görevini yaptığı apartman, site, bloğu Kat Malikleri Kurulu'na hitaben hazırlamalıdır. İstifa dilekçesinde hangi neden veya nedenlerden dolayı görevinden istifa ettiğini belirtmelidir. Görev yaptığı dönem içindeki yöneticiliğe dair tüm evrakları kurula sunacağını da ayrıca belirtebilir.
Bir yönetici olmasa da kat malikleri kurulu örneğin binanın boyanması kararını alabilir ya da binanın sigortalanmasına dair karar alabilir. Yöneticinin olmaması işlerin yürümesine engel olmamakla birlikte; elbette pratikte başsız kalan bir apartmanda işler iyi gitmeyecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Yöneticinin görev süresi bir yıldır ve kat malikleri kurulunun olağan toplantısında seçilir, ama toplu yapılarda yönetim planında kat malikleri kurulunun olağan toplantısının iki yılda bir yapılacağı yazıyorsa yöneticinin görev süresi bu durumda iki yıldır. Eski yöneticinin yeniden atanması/seçilmesi mümkündür.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Yönetici, yasadan aldığı temsil yetkisine dayanarak çeşitli sözleşmeler kurabilir. İşte bu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda yönetici dava açabileceği gibi, yöneticiye karşı da dava açılabilir.
Yönetici kat malikleri kurulunu toplantıya çağırmazsa yöneticinin değiştirilmesi yoluna gidilir. Yönetici vekalet sözleşmesine göre(borçlar kanunu gereği) sorumludur. Bunu sağlamak için bulunulan yerin sulh hukuk mahkemesine dava açılır. Hakim kurulun toplantı işini yürütecek bir görevli tayin etmelidir.
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
eleman.net verilerine göre, Apartman / Site Müdürü 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Apartman / Site Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
Yöneticinin hiçbir konuda kendiliğinden karar alma hakkı olmadığı gibi, aidatı belirlemek ya da artırmak yetkisi de kesinlikle bulunmaz. Apartman yöneticisi tek başına karar alamaz.
YÖNETİCİ NE ZAMAN SEÇİLİR: Yönetici seçimi, kat malikleri kurulunun olağan yıllık toplantısında yapılır. Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.
Apartman ve site yönetimi şikayet dilekçesi örneği
Şikayet dilekçesi dediğiniz, şikayetlerinizin yazılı olduğu bir metinden ibarettir. Örneğin CİMER'e yazacaksanız, zaten online başvuru yapabilirsiniz.
Yönetici, yasadan aldığı temsil yetkisine dayanarak çeşitli sözleşmeler kurabilir. İşte bu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda yönetici dava açabileceği gibi, yöneticiye karşı da dava açılabilir.
Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Kat malikleri kurulu toplantısına herhangi bir sebeple katılmayan kat maliklerinden her biri iptal davası açabilir. Toplantıya katılan kat maliklerinin iptal davası açabilmesi için ise alınan kararın aleyhine oy kullanılmış olmaları gerekmektedir.
KMK madde 30'da olağan ve olağanüstü toplantılara ilişkin yeter sayı düzenlenmiştir. “Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Bina yönetim planınızda aksine düzenleme yoksa yada kat malikleri kurulu farklı bir karar almamışlarsa yöneticinin elden para toplaması yasaldır. Ancak aksine bir düzenleme yada karar varsa bu durumda yöneticinin belirlenen yönteme göre aidat toplaması hususunda uyarılmasını kat malikleri kuruluna iletmelisiniz.
Usulüne uygun seçilmiş yönetici, yasanın, kat malikleri kurulunun ve yönetim planının kendisine tanıdığı yetkileri kullanırken avukat tutmak, dava açmak ve icra takibine girişmek gibi her türlü hukuki işlemi tek başına gerçekleştirebilir. Zira apartman yönetiminin tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Kat malikleri toplanıp bu cezayı öder.
“Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Talep etmeleri halinde satıcılar tutarı ne olursa olsun yapılan işlemler için apartman ve site yönetimlerine fatura vermek zorundadır. Böylece yıl sonlarında harcamaların ne için yapıldığı, kim adına yapıldığı vb. konularda ispat hususu kolayca aşılmış olur.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri