Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
Görevden uzaklaştırma süresi, işverenin belirlediği ve hukuki düzenlemelere uygun bir süre olmalıdır. Ancak genel olarak, görevden uzaklaştırma süresi en fazla 6 ay olabilir. Bu süre zarfında, çalışanın maaş ödemeleri devam eder ve bu süre sonunda çalışanın görevine geri dönmesi beklenir.
"Süre" başlıklı 145 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
Görevden uzaklaştırılan veya hakkında disiplin soruşturması yürütülen personelin başka bir kuruma naklen atanmasında mevzuat açısından bir engel bulunmamaktadır. <
Görevden uzaklaştırılanların prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim alınır, prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı (15 gün) olarak hesap edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Bahsi geçen yazımızda da belirttiğimiz üzere görevden uzaklaştırılan memura maaşının üçte ikisi ödenir, maaşının üçte biri ise kesintiye uğrar. Görevden uzaklaştırılan memurun maaş iadesi ise söz konusu tedbirin sona erdiği durumda söz konusu olur.
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 31 ve Madde 15 hükümlerinde açıklanan durumlara gore de, bir memur kurumu tarafından görevden uzaklaştırılırsa veya herhangi bir suçtan tutuklanırsa veya gözaltına alınırsa bu memura görev aylıkları 2/3 olarak ödenir ve hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanır.
Askeri Disiplin Kanunu kapsamında açığa alınan kişiler idari izinli sayıldığı için maaşlarında kesinti yapılmaz. Fakat Devlet Memurları Kanunu kapsamında açığa alınan personelin maaşında 1/3 kesinti yapılır.
Açığa alınan şehir dışına çıkabilir mi? 657 sayılı Kanunda ise memurların ikamet ettikleri veya görev yaptıkları il dışına çıkışlarını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Ne var ki ilk 10 günden sonraki günler için Devlet Memurları Kanunu'na göre memurun görevden çekilmiş sayılması söz konusu olacağı için memurun işe gelmemesi, görevden kendi isteği ile ayrılması olarak değerlendirilecek ve disiplin cezası söz konusu olmayacaktır.
Uzaklaştırma kararı azami altı ay süre ile verilebilir. Karar isteminde bulunulduktan sonra alınan uzaklaştırma kararının altı aydan daha az süreli olması halinde, kararın süresi sona ermeden önce yeninde talepte bulunmak suretiyle sürenin uzatılması sağlanabilir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Görevden uzaklaştırma (açığa alınma) tedbir ceza soruşturması sırasında ya da disiplin soruşturması sürerken üç aylık bir süre için uygulanabilir. Süre bittiğinde ise tedbir kararı alınmasında etken olan sebepler devam ediyorsa tedbirin her seferinde üç aylık süreyle uzatılabilmesi söz konusu olur.
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu memurlar bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
Görevden uzaklaştırma, kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görüldüğü üzere görevden uzaklaştırma bir ceza değil tedbirdir.
Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda, görevi başında olmasında sakınca bulunan devlet memurları hakkında ihtiyati bir tedbir şeklinde tanımlanabilir. Ayrıca açığa alınma bir disiplin cezası olmamaktadır, önleyici bir nitelik arz etmektedir. Kamu görevlisinin daha kesinleşmemiş bir cezası yoktur.
Bu maddede; “Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz” ifadesini görüyoruz.
D- EMEKLİLİK AYLIĞI BAĞLANMASI
Aylık bağlanabilmesi için memuriyet, SSK, BAĞKUR hizmetlerinin toplamında memurluktan emekli olabilme şartları taşınması halinde memur görevinden atılmış olması, görevden çıkarılmış olması, istifa etmesi gibi durumların bir önemi bulunmamakta olup ilgili kişilere aylık bağlanmaktadır.
Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
Görevden uzaklaştırma tedbiri bu yönlerden hukuka aykırılık oluşturuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren 60 gün içinde bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, işlemi gerçekleştiren makama karşı idari mahkemelerde dava açılabilir.
Adli para cezası memurluğa engel mi? Devlet Memurları Kanunu'nun alakalı hükmü gereğince açık bir şekilde sayılmış olan suçlardan verilen mahkumiyetler para cezasına çevrilip çevrilmediğine bakılmadan memuriyete engel olmaktadır.
Düşen HAGB Kararının Memuriyete Etkisi
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri