Kornea ve göz merceği, ışığı kırarak retina üzerinde odaklanmasını sağlar. Retina üzerindeki fotoreseptörler ışığı elektrik akımına dönüştürür. Elektrik akımı, optik sinirden geçerek beyne ulaşır. Beyin bu sinyalleri işleyerek görüntü oluşturur.
Temel olarak görme olayında rol oynayan bölgeler sırasıyla kornea, göz bebeği, iris, mercek ve retinadır.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Kornea, pupilla ve göz merceği arasından düz bir hat izleyen ışık, gözün ön bölgesindeki optik yolculuktan geçerek retina üzerinde odaklanır. Retina, bu odaklanmış ışığı alarak fotoreseptör hücrelerine iletir. Bu hücreler, ışığı elektrik akımına çevirerek sinir iletimini başlatırlar.
Göz kornea ve lensinden geçerek göze giren ışınlar sarı nokta üzerinde görüntü oluşturur. Giren ışığın miktarını iris düzenler. Işığa göre göz bebeği küçülür ya da büyür. Göz merceği de incelip kalınlaşarak, yani uyum yaparak cisimlerin görüntülerinin tam fovea üzerine düşmesini sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Kornea ve göz merceği, ışığı kırarak retina üzerinde odaklanmasını sağlar. Retina üzerindeki fotoreseptörler ışığı elektrik akımına dönüştürür. Elektrik akımı, optik sinirden geçerek beyne ulaşır. Beyin bu sinyalleri işleyerek görüntü oluşturur.
Görme duyu organımız olan gözün, görevini yerine getirebilmesi için ışığa ihtiyaç vardır. Karanlık ortamlarda görme olayı gerçekleşmez. Görme olayının gerçekleşmesi için ortamdaki ışığın çevremizdeki nesnelerden yansıyıp gözümüze ulaşması gerekmektedir.
Göz, görmemizi sağlayan duyu or- ganımızdır .
Fotoreseptörler, gözde bulunan reseptörlerdir. Işığı algılarlar. Koni ve çomak hücreleri olmak üzere iki çeşidi vardır.
Retina göz duvarının en iç kısmında bulunan ve ışığa duyarlı sinir hücrelerinin bulunduğu tabakadır. Önce korneadan daha sonra ise lensten kırılarak retina üzerine odaklanan ışık retinadaki sinir hücreleri tarafından elektro-kimyasal enerjiye dönüştürülür ve optik sinir (görme siniri) aracılığıyla beyne iletilir.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi. Dr. Yalçın, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko ve magnezyum gibi minerallerin de göz sağlığına faydası olduğunu anlattı.
B12 eksikliğine bağlı olarak gelişen ilerleyici myelin hasarına bağlı olarak optik atrofi ve optik nevrit gibi optik sinir patolojilerine yol açabilir. Buna bağlı olarak da görme keskinliğinde azalma gelişebilir. Nedeni açıklanamayan görme kayıplarında B12 eksikliğinin de ayırıcı tanıda yer alması gerekmektedir.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Göz, orbita adı verilen kemikten bir koruyucu çukur içinde yer alır. Orbitanın içinde, altı adet göz dışı kas göze bağlanır.
İrisin hemen arkasında ise ince kenarlı mercek yapısı olan göz merceği yer almaktadır. Göz merceği, göz bebeğinden gelen ışınları kırmaktadır ve bu ışınların retina üzerine düşmesini sağlamaktadır. Göz merceği ile retina arasında bulunan boşluğu dolduran yapı ise camsı cisim olmaktadır.
İnsanın her bir gözü, dimdik karşıya baktığı zaman, burundan dışarıya doğru 95 derecelik bir görüş alanına sahiptir.
Retina, göz küresinin en arkasında bulunan, milyarlarca ışığa duyarlı görme hücresinden oluşan ve görüntünün beyne sinir hücreleri aracılığıyla iletilmesinden sorumlu, duyusal ağ tabakasıdır. Kalınlığı 0,1 ile 0,5 mm arasındadır. Yarı saydam bir görünüme sahip olmakla birlikte pembe ve kırmızı renk arasındadır.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Lenf sıvısı ile beslenir. ✔ Korneanın herhangi bir nedenle lenf sıvısı ile beslenememesi durumunda kan damarları oluşur.
Fotoreseptör hücre retinada bulunan ve ışığı elektrik sinyallerine dönüştürebilen özelleşmiş bir nöron tipidir.
Retina da kendi içinde iki tabakadan oluşmuştur. Dışta bulunan ve vasküler tabakaya yaslı durumdaki pigment tabakası (stratum pigmentosum) ile daha içte bulunan, reseptör hücrelerini (koni ve çubuk hücreleri) içeren stratum nervosum.
*Görme sinirlerinin retinadan çıktığı ve reseptör bulundurmayan bölüm ise kör noktadır. *Retinada çubuk ve koni fotoreseptör hücreleri bulunur. *Çubuk hücreleri siyah-beyaz görmeyi sağlar ve retina çevresinde yoğundur. *Koni hücreleri renkli görmeyi sağlar ve sarı benekte yoğundur.
Görsel sistem. İnsanlarda ve diğer bazı memelilerde, ışık göze korneadan girer ve lens tarafından gözün arka tarafında bulunan ışığa duyarlı bir zar olan retinaya odaklanır. Retina, ışığı nöronal sinyallere çevirmesi için bir dönüştürücü görevi yapar.
Normal olarak ışık önce kormeada daha sonra göziçi lensinde kırılır ve net bir görüntü oluşturmak üzere gözün arkasında retina üzerinde odaklanır.
Bir görüntü çok sayıda küçük noktanın birleşmesiyle oluşur. Dijital ortamlarda bu noktalara piksel diyoruz. Bilgisayara ya da cep telefonuna çok yakından baktığımızda bu minik noktaları görebiliriz. Her pikselin kendine ait renk ve yoğunluk bilgisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri