Dinamik doku, • Geometrik yapılı doku, • Kristal yapılı doku, • Optik doku, • Güncel doku, • Soyut doku, • İcat edilmiş doku.
Doğal, yapay, organik geometrik, kimyasal, dinamik, kristal, mekân ve psikolojik gibi farklı doku türleri bulunmaktadır.
Doğal Doku: Doğadaki tüm dokuları örnek verebiliriz. Yapay Doku: Doğal dokuların işlenmiş halidir. Organik Doku: Hücrelerden oluşan dokulardır. Kimyasal Dokular: Kimyasal maddelerden oluşan moleküllerin özelliklerini taşıyan dokulardır.
Görsel sanatlarda « en sade tanımıyla » doku, gözde oluşan dokunma etkisidir. Başka bir deyişle, baktığımız yüzeylerin ona dokunmaksızın üzerimizde bıraktığı dokunma etkisidir. Görsel tasarımda doku çok önemlidir. Tasarımları çeşitlendiren ve zenginleştiren en önemli ögelerden biri dokudur.
Doku, kelime anlamıyla görme ve dokunma duyusuyla algılanabilen, cisimlerin yüzey alanını oluşturan homojen birimdir. Bu homojen birimin şekli, büyüklüğü, dağılımı, yoğunluğu yüzeyin karakterini oluşturur ve ona özgünlük kazandırır.
İlgili 30 soru bulundu
YAPAY DOKU / GÖRSEL DOKU
Herhangi bir cismin resmini yaparken onun yüzeyinin pürüzlük derecesi bir takım taramalar ve noktalar yardımıyla belirtilir ki kağıt üzerine resmedilen bu doku bir yapay dokudur. Çünkü resme elle dokunulursa, elde hiçbir zaman o cismin yüzeyinde gerçekte hissedilen doku etkisi oluşmaz.
Temel doku (Parankima) Destek doku. İletim doku. Salgı doku.
Varlıklara dokunduğumuzda elimizle algılayabildiğimiz dokulara “gerçek dokular”(nesnel doku) denmektedir. Halının, yaprak damarlarının, ceviz kabuğunun ya da bir dantelin dokusunu elimizle algılayabiliriz.
Bir doku aynı yönde farklılaşmış hücrelerin ve bunların ürünlerinin bir ya da birkaç ayrı yöndeki fonksiyona göre oluşturdukları birleşimidir yani aynı tip ve aynı işi görmek üzere biraraya gelen hücreler DOKU'yu oluşturur. Doku, bu hücreler ve onları çevreleyen hücrelerarası maddenin (matriks) tümüdür.
“Bağ dokusu”, vücudumuzu, dokularımızı bir arada tutan, onları bağlayan ve destekleyen yapılara verilen genel bir addır. Bu tanım içinde kemikler, ligamanlar, tendonlar, kıkırdaklar, yağ dokusu ve damar çeperi gibi dokuları oluşturan her türlü yapı vardır.
İnsan vücudunda dört çeşit temel doku vardır: 1. Epitel doku 2. Yağ doku 3. Bağ ve destek doku 4. Kas doku Page 9 Doku • Dokular bütün organların yapı materyallerini oluştururlar.
Temel doku, hücre çeperlerinin özelliklerine göre üç gruba ayrılır.
Yapay Doku oluşturmada birim eleman sistemleri ile matematiksel düzenler oluşturma söz konusudur. Tuğla, beton, demir, kağıt, kumaş, cam gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
ÇEŞİTLİLİK: Resimdeki ana temanın birliğinin çerçevesi içerisinde canlı ve zengin bir çeşitliliğin de elde edilebilmesi resmin albenisini arttıran önemli bir unsurdur. ÇİZGİ: Nokta olarak başlarlar ve her yönde “düz, kıvrımlı, kırık, kalın/ince, koyu/açık” olabilirler.
Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir. Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz.
Not: Çok hücreli canlılarda hücreler birleşerek dokuları oluşturur. Dokular birleşmek suretiyle organları oluşturur. Birbirinden farklı organlar birleşerek sistemleri oluşturur.
Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.
Bitkisel dokular hücrelerin çoğalma yeteneğine göre bölünür ve bölünmez doku olmak üzere iki kısımda incelenir. Meristem Doku (Bölünür,sürekli,sürgen,değişken doku) : Hücreleri sürekli olarak bölünen doku çeşididir.
KEMİK DOKU
Organizmadaki en sert dokudur. ➢ Vücuda destek sağlamanın yanı sıra organizmanın Kalsiyum ve Fosfat deposudur.
Çimento esaslı, elyaf takviyeli, yüzeyde doğal bir doku oluşturan, son kat iç ve dış yüzey kaplamasıdır.
Doku, yüzeylere tanım getiren bir tasarım öğesidir. Bu tanım, mimari açıdan kullanıcı algısını şekillendiren renk, biçim ve ışık öğelerinin tasarıma olan etkilerini tamamlamaktadır. Bu önemi nedeniyle iç mekanda doku, bir tasarım öğesi olarak tasarımcıların özgünlüğünü oluşturan önemli unsurlardan biridir.
Bitkilerde birbirinden farklı yapı ve fonksiyon gösteren iki tip iletim dokusu vardır: Ksilem doku, Floem doku, Ksilem; Kökeni apikal ya da lateral meristemdir, 4 tip hücreden oluşmuştur.
Bağ dokusu 4 gruba ayrılır. Bunlar kan ve lenf dokusu, özel bağ dokusu, kıkırdak ve kemiktir. Bağ doku en temel dokulardan biri olması sebebi ile önemli görevlere sahiptir.
Mezenşimal bağ doku; embriyoda ilk olarak görülen bağ dokusu çeşididir. Bu yüzden embriyonik bağ dokusu ya da mezenşim de denir. Erişkinlerde bulunmaz, ancak destek dokularda dağınık haldeki mezenşimal hücreler hasarlanma durumlarında doku onarımını sağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri