Genel anlamda görüntüyü onarmak için gürültü türünü tanımlayıp tersine işlem yapmak gereklidir. Bu yüzden görüntü onarmak nesnel bir süreçtir. Görüntü iyileştirme ise öznel bir süreç olup, görüntü üzerinde kontrast, parlaklık, kenar zenginleştirmeleri gibi düzenlemelerin yapılmasıdır.
Görüntü işleme, daha çok, kaydedilmiş olan, mevcut görüntüleri işlemek, yani mevcut resim ve grafikleri, değiştirmek, yabancılaştırmak ya da iyileştirmek için kullanılır. Daha çok fotoğrafçılık ve grafik-Tasarım alanlarında kullanılır.
Görüntü işleme, yararlı bilgileri ayıklamak veya görüntünün görsel kalitesini artırmak için görüntüler üzerinde işlemler gerçekleştirmek üzere hesaplamalı algoritmaların kullanılmasıdır. Evrişim ve filtreleme gibi matematiksel işlemleri kullanarak dijital görüntülerin işlenmesini içerir.
Görüntü fonksiyonuna ilişkin koordinatlarının sayısallaştırılması, görüntü örnekleme olarak adlandırılırken; genlik değerlerinin sayısallaştırılmasına görüntü nicemleme adı verilir.
Görüntü İşleme, görüntüyü dijital form haline getirmek ve bazı işlemleri gerçekleştirmek için geliştirilmiş, spesifik görüntü elde etmek veya ondan bazı yararlı bilgiler çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin girdisi, video kesiti veya fotoğraf gibi bir görüntüdür.
İlgili 44 soru bulundu
Görüntü İşleme için kullanılan iki yöntem, Analog ve Dijital Görüntü İşleme yöntemidir.
Dijital Görüntü: Gerçek yaşamdaki analog bir verinin kamera gibi donanımlar kullanılarak dijital bir hale getirilmesiyle oluşmaktadır. Bu veri 1 ve 0 ile dijital olarak tanımlanıp, analog karşılığına denk gelmektedir.
Görüntü işleme üzerine yapılan çalışmaların özünde görüntüyü çözümleme ve dolayısıyla sayısallaştırma yatmaktadır ve günümüzde görüntü işleme; tasarım, imalat, güvenlik, tıp, elektronik, makine, mimari, jeodezi v.b. gibi birbirinden farklı birçok alanda kullanılan genel bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Görüntü işleme cihazları; bulunulan ortamın, bir anın, bir nesnenin veya bir dökümanın bilgisayar ortamına aktarılması için kullanılan cihazlardır.
Dersin Amacı: Bilgisayar tabanlı görüntü üretim ve sunum programlarını temel seviyede (Adobe CS Photoshop) kullanabilmek. 2 boyutlu ortamda içerik ve görüntü problemlerini mesajın ihtiyacına göre çözümlemek ve uygulamaya koymak.
Görüntü iyileştirme ise öznel bir süreç olup, görüntü üzerinde kontrast, parlaklık, kenar zenginleştirmeleri gibi düzenlemelerin yapılmasıdır. Bu çalışmada amaç, görüntü iyileştirme ve görüntü onarma tekniklerinden temel bilgiler sunmaktır.
Tarayıcı veya görüntünün geometrisine bağlı olmaksızın, uzaktan algılama yöntemi ile toplanan verilerdeki sistematik hataları ortadan kaldırmak amacı ile veriler üzerinde yapılan dönüşüm işlemleri.
Sonuçta bu dillerin de temeli c ve c++ tır. Projenizin gereksinimine göre bir dil tercih etmek öncelikle en mantıklı başlangıç olacaktır. Android veya ios gibi mobil platformlar için ise android için java kullanmak en iyi çözüm olabilir.
Bir görüntü çok sayıda küçük noktanın birleşmesiyle oluşur. Dijital ortamlarda bu noktalara piksel diyoruz. Bilgisayara ya da cep telefonuna çok yakından baktığımızda bu minik noktaları görebiliriz. Her pikselin kendine ait renk ve yoğunluk bilgisi vardır.
Gerçek görüntüler ekran üzerine düşürülebilmelerine rağmen, sanal görüntüler ekran üzerine düşürülemezler. Gerçek görüntüleri dar bir görüş alanı içerisinde görebilmemize rağmen, sanal görüntüleri daha geniş bir görüş açısından görebiliriz.
Analog görüntü işleme
İki boyutlu analog sinyaller üzerinde işlemeyi içerir. Bu tür işlemede, görüntüler elektrik sinyalini değiştirerek elektriksel yollarla manipüle edilir. Yaygın örnek, televizyon görüntüsüdür.
Görüntü işleme teknikleri C, C++, Python, Java gibi programlama dilleri kullanılarak yapılıyor.OpenCV, Halcon, OpenFrameworks, CIMG, Fiji gibi kütüphaneler kullanılmaktadır. Ancak yaygın olarak OpenCV kütüphanesi kullanılıyor.Ayrıca derin öğrenme teknikleri ile de görüntü işleme yapılabiliyor.
Görüntü işleme, bir görüntüyü elde etmek ya da elimizde bulunan görüntüden yararlı bilgiler çıkarmak için çeşitli algoritmalar kullanarak görüntü üzerinde bazı işlemlerin gerçekleştirilme yöntemidir.
Görüntü işleme, ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda (bilgisayar ve yazılımlar yardımı ile) amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik olarak yapılan bilgisayar çalışmasıdır.
OpenCV: bilgisayarla görü, makine öğrenimi, görüntü işleme, video analizi gibi uygulamalar için kullanılan devasa bir açık kaynak kodlu kütüphanedir. Gerçek zamanlı işlemlerde oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Görüntü işleme, temel anlamıyla elimizdeki görüntüleri algoritmalar yardımıyla işleyerek bu görüntülerden elde etmek istediğimiz özelliklere doğrudan ulaşmamızı veya bu özellikleri öne çıkartmamızı sağlayan süreçtir.
Üretilen ürünlerin görsel kontrollerini gerçekleştirmek için; endüstriyel kamera, lens ve uygun aydınlatmaların kombinasyonuyla oluşturulan görüntü işleme sistemleri kullanılır. KEYENCE görüntü işleme sistemleri gömülü yazılım sistemli bir kontrolörden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri