Mümkünse aracınızı her bir viteste düşük devir sayısı ile (yaklaşık 2000- 3000 devir/ dakika arasında) ve sabit hızla sürün. Sık sık kalkış ve duruşlar; örneğin trafik ışıklarında, dur kalk yapılan ve konvoylu trafikte sürüşte olduğu gibi ortalama yakıt tüketiminde büyük bir artışa neden olur.
Motorun yıpranması, aracın çalışmasını etkileyeceği gibi yakıt tüketimini de artırır. Ancak bunun dışında kirlenmiş bujiler, tıkalı bir yağ filtresi ve hava filtresi de motorun çalışmasını etkiler. Motorda hava akışının azalması, motor düzgün çalışsa bile alınan yakıtın daha çabuk yanmasına sebep olur.
Yakıt tasarrufu sağlamanın en pratik yolu hızı azaltmaktır. Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir.
Ortalama: Şehir içi tüketiminin %37'si ile şehir dışı tüketiminin %63'ü alınarak elde edilir. Aracın yakıt tüketim değeri, sürücülerin sürüş tarzına, kullandıkları araçlardaki modifikasyonlara ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
İşlem için katedilen son kilometreden ilk kilometre çıkarılır ve toplam harcamaya bölündükten sonra aracın kaç kuruş yaktığı öğrenilir. Örneğin sonuç 4000 kilometre ve toplam akaryakıt harcaması da 400 TL ise kilometre başına araç 10 kuruş yakıt tüketir.
Sürüş tarzınızı düzenleyin
Ani fren ve hızlanmalardan kaçının. Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Motor Yağı Kullanımı ve Düzenli Değişim
Bu konuda en önemli etkenlerin başında doğru motor yağı kullanımı geliyor. Fabrikanızın önerdiği doğru yağı kullanmanız yakıt tüketimini kayda değer oranda azaltacaktır. Pistonların daha rahat hareket etmesini sağlayan temiz yağ, motorun daha az enerjiye ihtiyaç duymasını sağlar.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Hava Filtresi Tıkanmış Olabilir
Hava geçişi zorlaşır. Bu durumda yakıt hava karışımı doğru ayarlanamaz ve tüketim artar. Yapılması gereken işlem hava filtresinin değişimidir. Hatta bakım yaklaştıysa periyodik bakım yapmak en doğru tercih olacaktır.
Doğru cevap "Aşırı hız yapılması" yani A şıkkıdır.
Bakımlar Yapılmadığında Ortaya Çıkan Ekstra Yakıt Tüketimi
Özellikle de yıpranmış buji, jikle kelebeği ayarsızlığı ve elektrik aksamındaki bozukluklar; normalden çok daha fazla yakıt harcanmasına sebep olarak motosiklet sürücüsüne ekstra masraf ortaya çıkarır.
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Yani boşa alındığında beklenen aracın az yakması olurken, vitesteyken kendi halinde yokuş aşağı bırakmak aracın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ayrıca boşta araba kullanmak yani gaza basmadan en yüksek viteste kullanmak daha az yakıt tüketimini sağlayacaktır.
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
Tüketilen yakıt hesaplaması için ilk metodu kullanırken; yakıt deposunun maksimum kapasitesi, dolu depo ile katedilen en uzun mesafeye bölünür. Ardından sonucu 100 ile çarparak aracınızın 100 kilometrede ne kadar yakıt tükettiğiniz öğrenebilirsiniz.
İlk Yardım Soruları
Aşağıdakilerden hangisi yakıt tüketiminin artmasına neden olmaz? Doğru cevap "Hava filtresinin değiştirilmesi" yani C şıkkıdır.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Kirli bir polen filtresinin oluşturduğu risklerin başında şunlar geliyor: Kötü çalışan klima sistemi: Kullanım ömrünü tamamlayan bir filtre aracın iklimlendirme sistemini zorlayarak verimin azalmasına, yakıt tüketiminin artmasına ve sistemi zorlayarak motor üzerine daha fazla yük bindirilmesine neden olabiliyor.
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri