İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.
Türk yemek kültüründe özellikle Çukurova bölgesinde Adana, Antakya ve Gaziantep sofralarında kendine yer bulmuştur. Ülkemizde "içli köfte" birçok ilimizde yapılmaktatır ve sadece Hatay'da Oruk olarak anılmaktadır.
Oruk kebabı, Kilis yöresine ait ince bulgur ve rendelenmiş soğanla hazırlanan bir tür köfte, kebap. Sıcak suyla kısa sürede şişen ince bulgurlar, rendelenmiş kuru soğan, baharatlar ve yağlı kuzu kıymasıyla yoğruluyor. Ortaya leziz mi leziz şiş kebaplar çıkıyor.
Türkiye'de Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır. Haşlanmış köfteler eritilmiş tereyağı ile servis edilebilir.
Oruk Hatay'da içli köfteye verilen isimdir. Elbette bu içli köfte, uygulamada Antakya'ya özgü farklılıklar içerir. Mesela en büyük farklılığı hamuruna dövülmüş et konulmasıdır. Ayrıca her içli köftede olduğu gibi büyük el mahareti ve ustalık ister.
İlgili 40 soru bulundu
Irok (İçli Köfte) - Mardin.
Yöreye özgü içli köfteler ıkbebet, kitel ve irok tarifleri, belki de Mardin'den başka hiçbir yerde bu kadar lezizini yiyemeyeceğiniz kaburga dolması, lahmacuna benzer bir lezzet sunan sembusek böreği, işkembe dolması kibe, her bayram muhakkak evlerde hazırlanan mamul, kiliçe çöreği, pekmezi bol olduğu için sağlıklı bir ...
Hatay'da içli köfteye ''kibbeh veya oruk'' deniliyor. Antakya ve İskenderun olmak üzere ikiye ayrılıyor. Antakya usulü içli köfteye oruk deniliyor. Oruk, hamuruna dövülmüş et konulup hazırlanıyor.
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan “Malatya İçli Köftesi Coğrafi İşareti” tescillendi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof.
Oruk Hatay'da içli köfteye verilen isimdir. Elbette bu içli köfte, uygulamada Antakya'ya özgü farklılıklar içerir. Mesela en büyük farklılığı hamuruna dövülmüş et konulmasıdır. Ayrıca her içli köftede olduğu gibi büyük el mahareti ve ustalık ister.
Antakya usülü oruk, emeğin, kaliteli malzemenin konuştuğu bir içli köfte çeşidi. En büyük özelliği hamuruna dövülmüş et konulması. Kasaptan alınan et, en az 3-4 kez çektirilir.
Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
Tarih. Çin mutfağında yer alan bir köfte yemeği (四喜丸子- si xǐ Wanzi) Şantung bölgesine özgü bir yemek pişirme yöntemiyle yapılır ve Şantung mutfağından türemiştir. Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Gaziantep Malhıtalı Köftesi/ Gaziantep Mercimekli Köftesi 09.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez. Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır.
bildiğimiz adana kebabının ince şişlerle yapılanı. yani yoğurulmuş, baharatlanmış kıyma çöp şişe sarılıyor anlayacağınız.
İçli köftenin yanında tercih edilecek salatalar; çoban salatası, cacık ve Rus salatası yer alabilir. Hemen herkesin severek tükettiği Rus salatası, içerisindeki malzemeler açısından zengin bir salata türüdür. İçli köftenin yanında tercih edilecek olan Rus salatası, içli köfteye lezzet katacaktır.
Tepsi oruğu sini köfte olarak da bilinmektedir. Hatay yöresine ait olan tepsi oruğu, içli köftenin tepsiye basılarak pişirilmiş ve dilimlenmiş hali olarak özetlenebilir.
Hatay'da '”oruk” adıyla anılan içli köftenin hamurunun içine hazırlarken dövülmüş et eklenir. Bu özelliği ile çok ayrıcalıklı bir lezzet ortaya çıkar. Hatay usulü içli köfte tarifi için öncelikle iç harcı hazırlamamız gerekiyor.
Dünya kayısı nüfusunun %90'ının yetiştiği Malatya'da çok lezzetli kayısı çeşitleri yiyebilirsiniz.
Türkiye'de Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Tunceli, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Yozgat yörelerinde yapılmaktadır. Haşlanmış köfteler eritilmiş tereyağı veya salçalı sos ile servis edilebilir.
Arap mutfağından Türk mutfağına giren içli köfte, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri