Görüşme formu, benzer konulara yönelmek yoluyla değişik insanlardan aynı tür bilgilerin alınması amacıyla hazırla- nır. Görüşme formu araştırma problemi ile ilgili tüm boyutların ve soruların kap- Page 5 106 Alternatif soru: Aynı sorunun farklı bir biçimde ifade edilmesidir.
Görüşme nitel araştırmalarda sık tercih edilen, sosyal gerçekliği ortaya çıkarmada derinlemesine araştırma yapmak için kullanılan bir veri toplama tekniğidir.
Görüşme Yönteminin Güçlü Yönleri
Bu yöntemin güçlü yönleri; esneklik, yanıt oranı, sözel olmayan davranış, ortam üzerindeki kontrol, soru sırası, anlık tepki, veri kaynağının teyit edilmesi, tamlık ve derinlemesine bilgi olarak sıralanabilir.
Görüşme tekniği öncelikle aynı mekânda yüz yüze gerçekleştirilen bir veri toplama tekniğidir. Ancak günümüz değişen ve gelişen şartları ile çevrimiçi olarak da yüz yüze veri toplama olanağı doğmuştur. Bu durum da güçlü bir yön olarak değerlendirilir (Salman Yıkmış, 2020).
Uygulanma yöntemine göre görüşme türlerini 3 başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar; tam yapılandırılmış görüşme, yapılandırılmamış (serbest) görüşme ve yarı yapılandırılmış görüşmedir.
İlgili 23 soru bulundu
Yapılandırılmış Görüşme:
Her katılımcıya önceden hazırlanan soruların, aynı biçimde ve aynı sırada sorulduğu bir görüşme türüdür. Görüşmeci, belirlenen sırada soruları sorarak her katılımcıdan verileri toplamaya çalışır.
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
Görüşmenin temel işlevi, bireyin kendisini ve sorununu daha iyi tanımasına, yaşamını etkileyen konularda etkili kararlar verebilmesinde, çevresini daha iyi organize edebilmesine, insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesine ve sorunlarını çözebilmesine yardım etmektir.
Görüşme ya problemli kişi ile ya da onun bir yakını ile, bu konuda deneyimi olan bir yetişkinin amaçlı, planlı, hazırlıklı bir şekilde görüşüp konuşmasıdır. Bilgi toplama veya bilgi verme, 2- Teşhis ve tedavi amacıyla yapılır.
Birebir görüşme, kullanıcıların bir ürün veya servis hakkındaki düşünce ve beklentilerini öğrenmek, ürün ile ilgili ihtiyaçlarını ve ürünü kullanırken karşılaştıkları problemleri anlamak için düzenlenen genellikle yüz yüze veya online gerçekleştirilen görüşmelerdir.
1-Görüşme, bireysel ilişkiye dayandığı için harcanan zaman, emek ve para bakımından ekonomik olmayan bir yöntemdir. 2-Görüşmede bireyin verdiği bilgilerin doğru olduğu kabul edilmektedir. Birey hakkında elde edilen bilgilerin ne derece doğru olduğunu objektif yollarla kontrol etmek mümkün değildir.
KULLANIM AMACI: Eğitim kurumlarına kayıtlı öğrenciler dışında bireysel olarak başvuran yetişkinler ile yapılan görüşmelerin kaydedilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
Farklı disiplin ve alanlarda yapılan nitel çalışmalarda en sık kullanılan veri toplama araçlardan biri mülakat, özellikle de yarı-yapılandırılmış görüşmelerdir.
Nicel veriler, laboratuar ortamında yapılan deney ya da gözlemlerden ya da alan araştırmalarında yapılan gözlem, anket ya da yapılandırılmış görüşmelerden elde edilebilirler.
Derinlemesine görüşme bir veri toplama tekniği olarak, açık uçlu soruların sorulması, dinlenmesi,cevapların kaydedilmesi ve incelenmesini mümkün kılar. Derinlemesine görüşme, bir konuşma ve ilişki başlatma sürecini kapsar.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Sıkı yapılandırılmış mülakat: Sorular önceden belirlidir. Gevşek yapılandırılmış mülakat: Bazı açık uçlu sorular vardır. Verilen cevaplar yönlendirici olur. Yapılandırılmamış mülakat: Sorular serbesttir.
Yapılandırılmış Mülakat
Bu görüşme türünde görüşmecinin elinde spesifik sorulardan oluşan bir liste bulunmaktadır ve görüşmeyi bu doğrultuda yönlendirmektedir. Bu listede yer alan spesifik soru tipleri; adayın iş geçmişi, eğitim ve deneyimi, kişiliği, motivasyonu ve karakteri ile ilgilidir.
Davranışın gerçekleştiği doğal ortamlarda yapılır ve araştırmacının katıldığı katılımlı gözlemle yapılır. Araştırmacı burada kültürün bir parçası olmaya çalışır. Bu tür zaman zaman yarı-yapılandırılmış çalışmalar olarak da adlandırılır.
Gözlem türleri
1. Yapılandırılmamış gözlem: Doğal ortamda (sahada doğrudan katılım) ya da yapay ortamda (laboratuarda dışarıdan gözlemci) yapılır. 2. Yapılandırılmış gözlem: Araştırmacı sahada veya laboratuarda dışarıdan gözlemcidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri