✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir. Denizanaları, kirli sularda yaşarlar.
Gösterge; kendisinden başka bir şey işaret eden, temsilî olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olay.
İletişimde Gösterge Neye Denir? İletişim esnasında kullanılan tüm kelimeler ve o kelimelerin ifade ediliş biçimleri göstergeleri oluşturur. Fotoğraf, simge, jest ve mimikler ise dil dışı göstergelerdir.
1.4.1.2.1 Görüntüsel Gösterge
Bir başka deyişle, görüntüsel gösterge belirttiği şeyi doğrudan temsil eder, canlandırır. Bu açıdan bir resim, bir desen, bir fotoğraf bu tür bir Özellik taşır. Demek ki görüntüsel gösterge, varlığına işaret ettiği nesneyle bir benzerlik ilişkisi içindedir.
Nesne ilişkisi düzeyinde ikonik gösterge, görüntü benzerliğine dayanır ve nesnenin özelliği ile çakışmaktadır. Belirti göstergesi (benzerlik ya da geleneksellik özelliği içermez). Nesne ile nedenli ve işlevsel bir ilişki kurar ve karşılıklı bağlantı özelliği gösterir.
İlgili 40 soru bulundu
Görsel gösterge, dil dışlı evrendeki nesneyle doğrudan benzerlik ilişkisi içinde bir göstergedir. Örneğin; bir sandalye resmi, temsil ettiği sandalyeye göre bir görsel göstergedir. Görsel gösterge ile nesne arasındaki ilişki doğal, ya da işlevsel br benzerliğe bağlıdır.
Göstergebilim, dilbilimsel metotları nesnelere uygulayan, her şeyi (oyunlar, jestler, yüz ifadeleri, edebiyat eserleri, müzik parçaları…) dille betimlemeye ve dilsel olmayan bütün olguları da dil metaforuna dönüştürerek açıklamaya çalışan bir bilimdir.
Görüntüsel göstergeler (ikonlar), gösterenin gösterileni taklit ettiği veya gösterenin gösterilene benzediği göstergelerdir. Bir portre, radyo dramasındaki ses efektleri, taklit edilen jestler, tabiat taklidi sesler bu tür göstergelerdir.
Tekil gösterge: Tek ve belirtili bir durum ya da varlığa gönderme yapan göstergedir. gösterge: genellemeyi ifade eder. Örneğin,Greta Garbo'nun yüzü sadece onu anımsatıyorsa, tikel göstergedir ama bir güzellik ölçütüne dönüşürse kural gösterge olur.
Simgesel Gösterge: Bu yapıda gösterge ile nesne arasında hiç bir yönden bağ olmamasına karşın, daha önceden uzlaşılan bir ilişki olduğundan; seçilen gösterge doğrudan belirtilen nesneyi temsil eder. Aradaki bağ uzlaşma, anlaşma ya da kural neticesinde sağlanmıştır.
Gösterge kuralı
Gösterge yapmak için eldeki taşı ortadaki gösterge taşının üzerine çekerek bırakmak gerekir. Gösterge diğer oyunculara bir puan cezası olarak yansıtılır.
Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
Yapay göstergelerin ise kaynak ile alıcı arasın- da önceden varılan bir uzlaşma neticesinde ortaya çıkan simge, sembol veya kodlardan oluştuğu ifade edilmiştir. Bu- na dili oluşturan sözcükler, adaleti temsil eden terazi gibi semboller örnek verilmiştir.
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
Gösterge tablosu, hesabınıza ait performans verilerinin görsel ve özelleştirilebilir bir özetidir. Gösterge tabloları, puan kartlarının, grafiklerin, tabloların veya performans verileriniz hakkındaki notların özelleştirilebilir bir tabloya eklenmesiyle oluşturulur.
Göstergelerarası çeviri/başkalaşım, sözel göstergelerin sözel olmayan dizgelerin göstergeleriyle yorumlanmasıdır. Yazılı bir eserin işitsel sanatlarda (müzik, şarkı), görsel sanatlarda (resim, heykel, fotoğraf), devimsel dillerde (bale, pantomim) ve çok araçlı dillerde (sinema, opera vb.) yorumlanmasıdır.
Göstergebilim, semiyotik veya semiyoloji; göstergelerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır.
Göstergebilim, semiyotik (semiotics) ya da semiyoloji (semiology); göstergelerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün etmenlerin düzenli bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır.
Düz anlam göstergenin neyi temsil ettiğini, yan anlam ise göstergenin nasıl temsil edildiğini temsil etmektedir. Düz anlamların yanlış anlaşılma gibi bir durumu söz konusu değildir. Genel olarak evrenseldirler ve insanların zihinlerinde ortak paydada çözümlenirler.
İkon veya görüntüsel gösterge Charles Sanders Peirce'ün göstergebilim kuramında benzerlik öğesinden referans alarak nesnesine atıfta bulunan gösterge olarak tanımlar. İkon, temsil ettiği nesneyi doğrudan ifade eder ve nesne hakkında bilgi verir.
Simge / Sembol: Kavramların uzlaşmaya bağlı olarak yerine geçen, diğer bir dil dışı göstergedir. Mesela: Kalp, aşkın; güvercin, barışın simgesidir (Kavramların uzmanlaşmaya, öğrenmeye ve uzlaşıya bağlı ilişkisi).
İndeks, endeks veya belirtisel gösterge, Charles Sanders Peirce'ün göstergebilim kuramına göre gösterenin gösterilenle fiziksel ya da nedensel olarak doğrudan bağlantılı olduğu, yani arada bir neden-sonuç ilişkisinin olduğu gösterge türüdür.
Göstergebilim, her biri birer 'metin' olarak kabul edilen olayların, olguların ve/ya şey'lerin insan ve dünyayla olan ilişkilerini ve bağıntısını inceler. İmgelem yüklü metinlerin taşıdığı gösterge ve başka imgelere ve olgulara yaptığı göndermelerin tarihsel, toplumsal ve metinsel bağıntılarını ele alır.
Gösterge; Bir konunun sayısallaştırılması ve ölçülebilir hale getirilmesi, o konuda iyileştirme faaliyetin yapılmasına katkı sağlayan, performans ölçümü ve kalite iyileştirme amacıyla kullanılan en önemli araçtır.
Roland Barthes, bu alanda çeşitli teoriler geliştirmiş ve öne sürdüğü beş farklı anlam sistemiyle göstergebilimsel çözümleme açısından detaylı analiz yapma olanağı sağlamıştır. Göstergebilimde kodlar, anlamın açık olmadığı iletişim ortamlarında anlamın yorumlanmasında tercih edilen sistemlerdir (Berger, 1995).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri