Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
Etkili kokusu sayesinde solunum problemlerine ve bulantı şikâyetlerine iyi gelir. Bu çayın antioksidan özelliği karaciğer açısından oldukça faydalı olmasını sağlar. Karaciğerin düzenli çalışmasına destek olurken, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardım eder.
Kokusuyla herkesin beğendiği ve kullandığı lavantanın çay olarak tüketilmesi tam bir şifa kaynağıdır. Kaynar suya atacağınız bir çay kaşığı kadar lavanta birçok sağlık sorununun iyileşmesine destek olur. Lavanta bitkisinin faydaları uykusuzluktan karaciğer sağlığına kadar birçok alanda kendini gösterir.
Lavanta çayı şeklinde diğer bitki çayları gibi demlenerek tüketilebilir. Yani sıcak veya ılık içildiğinde çay, soğuduğunda lavanta suyu haline gelir. Çay olarak tüketildiğinde kabızlık önleyici, tansiyon düşürücü, ağız bakım ürünü ve diş minileri için destekleyici bir ürün olarak faydalanabilirsiniz.
Lavanta yağı sahip olduğu antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal etki ile sakinleştirmeye, migren kaynaklı baş ağrısını, artrit ve kas kramplarını yatıştırmaya, cilde uygulandığında gözenekleri açarak iltihabı azaltmaya, sivilce oluşumunu önlemeye ve uyku kalitesini arttırmaya yardım eder.
İlgili 44 soru bulundu
Bir fincan su için genellikle bir çay kaşığı lavanta kullanmanız yeterli olacaktır. Dinlenmiş suyu kuru lavanta çiçeklerinin üstüne dökün ve 5-10 dakika kadar demleyin. Demlendikten sonra çiçekleri süzebilir, içine bal veya limon ekleyerek tüketebilirsiniz.
Ancak bilmenizi isteriz ki lavanta çayı faydaları açısından aç karnına içilmelidir. Bu anlamda sabah kalkınca tercih edilebileceği gibi akşam yemeğinden 2 saat sonra da içilebilmektedir. Eğer bitki çayları damak zevkiniz için acı geliyorsa tatlandırmak amacıyla bal kullanmanız önerilmektedir.
Lavanta çayı kullananlar bu şifa deposu bitki çayını ideal oranda tüketmelidir. Yemeklerden sonra bir süre geçmesi beklenip içilmesi tavsiye edilmektedir. Günde bir bardak içmek, stresi azaltmak için yeterli olacaktır. Uzun süre devamlı şekilde tüketilmemeli, belirli periyotlarla ara verilmelidir.
Antioksidan maddelere sahip olan lavanta kürü, hoş ve arındırıcı kokusu ile beyin hücrelerini uyarır ve stresi kısa süre içinde yok eder. Kişinin daha huzurlu ve sakin kalması için lavanta kürü önerilmektedir.
Birden fazla kişi için çay yapacaksanız büyük bir demlik kullanabilirsiniz. Ardından kaynamış suyun üzerine, içeceğin servis edileceği kişi sayısı kadar kurutulmuş lavanta eklemelisiniz. Bu noktada bir çay kaşığını ölçü olarak alabilirsiniz. Daha sonra ise çayı demlenmesi için 10 dakika kadar beklemelisiniz.
Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde vücutta detoks etkisi oluşturuyor, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor.
Lavanta Kurusu
Taze lavanta çiçeklerinin kurutulmuş hali olan lavanta kurusunu yine çaylarınıza ekleyebilir, güzel koku yayması için evinizin belirli köşelerine koyabilir veya dolaplarınıza yerleştirebilirsiniz.
2 yemek kaşığı lavanta ile yarım çay bardağı yağlı sütü kısık ateşte benmari usülü ısıtıp, yaklaşık 2 saat kadar demlemeye bırakın. Karışımı süzdükten sonra küçük bir cam şişeye koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tamamen doğal olan bu karışımı 1 hafta boyunca kullanabilirsiniz.
Lavanta Suyu İçilir Mi? Genelde yıkama suyu ya da tonik amacıyla tercih edilen lavanta suyu içilerek de fayda sağlar. Lavanta suyu için çay demleme türlerini kullanabilirsiniz. Alerjisi olan kişilerin kesinlikle içmemesi gereken lavanta suyu için bir cezveye su koyarak kaynatın.
Lavanta yağı: Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bazı lavanta yağını bir taşıyıcı yağla karıştırarak vajinaya uygulayabilirsiniz.
Lavanta bitkisinden; lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta tentürü, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretiliyor. Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri endüstrisinde ham madde olarak kullanılıyor.
Lavanta içerik olan mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Günümüzde lavanta hem çay olarak hem de yağ olarak sıklıkla tüketilen bitkiler arasındadır.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Lavanta çayının zayıflama üzerindeki etkisi, metabolizmayı hızlandırma ve sindirimi iyileştirme özellikleri ile ilgilidir. Ancak, kilo kaybı konusunda mucizevi bir çözüm olarak görülmemelidir. Dengeli bir diyet ve düzenli egzersizle birlikte tüketildiğinde, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Burun akıntısına karşı lavantadaki daha birçok etkin madde görevlidir. Romatizma ve romatoid artirit şikâyetlerine bağlı ağrıların alınmasında etkilidir. Lavanta içerdiği etkin maddeler bakımından prostaglandin inhibitörüdür.
Kaynattığınız suyun içine atacağınız lavantayı on dakika bekletip süzdükten sonra içebilirsiniz. Lavanta çayı direkt olarak zayıflatmasa da stresi düşürmesi ve buna bağlı olarak yorgunluğu düşürmekte olduğu için kan şekeri sorunlarının önüne geçer. Buna bağlı olarak da kilo verilmesine yardımcı olabilir.
Lavanta, tabaklarda veya alkollü içkilerde dekoratif olarak veya bir bardak şampanyada dekoratif ve aromatik olarak kullanılabilir. Lavanta, lezzetli yemeklerde kullanılır, yahnilere ve azaltılmış soslara aromatik etki verir. Ayrıca börekleri, kremaları ve şerbetleri kokulandırmak için de kullanılır.
Kurutulmuş baharatlar, kurutulmuş otlardan daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Raf ömrünü baharatların yemek pişirmek için en aromatik ve lezzetli oldukları süre olarak düşünebilirsiniz. Ne kadar az işlenmişse raf ömrü de o kadar uzun olur.
Lavantayı karanlıkta yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur çünkü güneşte kuruturken mor renk solacaktır. Çok fazla güneş ışığı almayan, kuru ve karanlık bir yerde lavantayı kurutabilirsiniz. Baraka, garaj ya da saçakların altındaki gölgeli bir alan olabilir.
Lavanta çayının tansiyonu önemli ölçüde düşürdüğü bilgisini veren Özcan, “Tansiyonu düşük olanların lavanta çayı tüketmeleri uygun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri