Bal mumundan yapılan bir kabuğa sahip olan peynir çeşidi taze ya da eskitilmiş olarak tüketilebilir.
Bu peynirin kabuğu, bal mumundan yapılmıştır. Taze veya eskitilmiş olarak tüketilebilir. Sade olarak tüketilebildiği gibi, otlu, biberli, susamlı ve kimyonlu çeşitleri de mevcuttur.
Tatlı ve meyvemsi bir tada sahip olan gouda peyniri, meyvelerin yanında yenilir ve kırmızı şarapla tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında kimyonlu gouda peyniri küp şeklinde kesilip aperatiflerin yanında servis edilir. Gouda kahvaltıda da tüketilebilir.
Cheddar, mascarpone, gorgonzola gibi Avrupa mutfaklarında oldukça yaygın bir şekilde tüketilen edam peyniri, kullanılmadan önce üzerindeki kırmızı tabaka soyulur ve özellikle patatesli yemeklerin üzerine rendelenir. Peynir soslarına ve eritme peynirlere katılan edam peyniri, sabah kahvaltılarında da yenilebilir.
Gouda, çok iyi eriyen bir peynirdir. Bu nedenle de Gouda peynirli tarifler denildiğinde akla ilk olarak içerisinde eritilmiş peynirin kullanıldığı yemekler gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Kalsiyum ve protein açısından zengin bir kaynak olan peynir, %3 oranında da demir içerir. B12, B6, riboflavin, D vitamini, folik asit ve kolin gibi vitaminlerden de zengin olan Gouda peyniri sodyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve magnezyum içerir.
Fransız peynirleri arasında özelliği küflü olması olan peynirler olsa da, gouda peyniri küflü olması ile meşhur bir peynir değil malum.
Gouda peyniri ya da hoda peyniri, “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan, ısındıkça uzayan, sandviç ve pizzalarda ek olarak kullanılabilen, bir tür yumuşak peynirdir. Peynir, adını bununla meşhur olan Gouda şehrinden almıştır.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Peynirde oluşan küfün rengi önemlidir. Yeşilimsi olanların dışındaki peynirleri yemeniz önerilmez.
Brie peynirinin kabuğu acı ve gevrektir. İsteğe göre peynirle birlikte kabuğu da tüketilebilir.
Gouda, Hollanda'nın Güney Hollanda ilinde yer alan bir şehirdir.
Fri̇co Dilimli Gouda Peyniri
Glutensiz|Vejetaryen|Helal tüketime uygundur.
Hollanda'nın Gouda bölgesinde üretilen ve bölgenin adıyla anılan ünlü gouda peyniri, sadece Hollanda'da değil tüm dünyada en çok tüketilen peynirler arasında... Yapımında inek sütü kullanılan gouda orta sertlikte, sarı ve yağlı bir peynir.
Gouda Peyniri % 3,95 karbonhidrat, % 44,35 protein, % 48,80 yağdan oluşur.
İsmini Hollanda'nın Gouda kentinden alan ve dünyaca tercih edilen bir peynir olan Gouda Lente Cheese yerli üretimi ve kimyonlu olarak satışa sunuluyor. Genellikle pastörize inek sütünden üretilen peynir sarı renkte, orta sertlikte, pürüzsüz yapıda ve dolgun bir aromaya sahip.
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
Küflü peynir seçerken yeşil küflü olanları tercih etmek gerekir. Siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olan peynirlerden mutlaka uzak durulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise camembert, brie, süzme, krem ve ricotto peynirlerinin küflü çeşitlerini tüketmemektir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca; penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon ve böbrek hastaları küflü peynir kesinlikle tüketmemelidir.
Gün içinde ise patatesli yemeklerle beraber tüketildiğinde damaklarda nefis bir tat bırakacaktır. Parmesan ve mascarpone gibi kullanımı geniş olan edam peyniri, aynı zamanda tatlı meyvelerle de aynı serviste tüketilebilir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Peynirli hamburgerlerin vazgeçilmezi olan yiyecek pizzalarda, ızgaralarda, tostlarda sıklıkla yer alabildiği gibi et yemeklerine de eşlik edebilmektedir. Hem dilim hem de kalıp olarak rendelenerek kullanılabilen peynir un ve sütle karıştırılarak sos halinde de tüketilebilir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
BAZI KÜFLER KARACİĞERİNİZE ZARAR VEREBİLİR
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri