Bal mumundan yapılan bir kabuğa sahip olan peynir çeşidi taze ya da eskitilmiş olarak tüketilebilir. Sade olarak tüketilebildiği gibi kimyonlu, otlu, biberli ve susamlı çeşitleri de bulunur. Besleyici özellikleri ile dikkat çeken Gouda peyniri %100 inek sütü kullanılarak yapılır.
Gouda peyniri ya da hoda peyniri, “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan, ısındıkça uzayan, sandviç ve pizzalarda ek olarak kullanılabilen, bir tür yumuşak peynirdir. Peynir, adını bununla meşhur olan Gouda şehrinden almıştır.
Gouda peyniri, kendine özgü bir sarı renge sahiptir ve yarı sert bir yapıya sahiptir. Bal mumundan yapılan bir kabuğu bulunan bu peynir çeşidi taze ya da eskitilmiş olarak da tüketilebilir.
Tatlı ve meyvemsi bir tada sahip olan gouda peyniri, meyvelerin yanında yenilir ve kırmızı şarapla tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında kimyonlu gouda peyniri küp şeklinde kesilip aperatiflerin yanında servis edilir. Gouda kahvaltıda da tüketilebilir.
Gouda peyniri, Hollanda kaşarı olarak da adlandırılır.
İlgili 35 soru bulundu
Kalsiyum ve protein açısından zengin bir kaynak olan peynir, %3 oranında da demir içerir. B12, B6, riboflavin, D vitamini, folik asit ve kolin gibi vitaminlerden de zengin olan Gouda peyniri sodyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve magnezyum içerir.
Hollanda'nın Gouda şehrinden adını alan kaşar peyniri gibi ısındıkça yumuşayıp uzayan bir peynir cinsi olan Gouda peynir daha çok pizza ve tost ya da makarna yapımında kullanılıyor.
Fransız peynirleri arasında özelliği küflü olması olan peynirler olsa da, gouda peyniri küflü olması ile meşhur bir peynir değil malum.
Tadı gouda peynirine benzemesine rağmen yağı alınmış sütten üretilen edam peyniri, yağ oranı açısından gouda peynirinden daha yağsızdır. Kendine özel aroması ve hafif tuzlu tadı ile tanınan edam peynirinin kimyon tohumu gibi baharatlar ile tatlandırılmış çeşitleri de vardır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gouda peyniri kabuğu yenir mi? Gouda peyniri, kendine özgü bir sarı renge sahiptir ve yarı sert bir yapıya sahiptir. Bal mumundan yapılan bir kabuğu bulunan bu peynir çeşidi taze ya da eskitilmiş olarak da tüketilebilir.
Gouda, çok iyi eriyen bir peynirdir. Bu nedenle de Gouda peynirli tarifler denildiğinde akla ilk olarak içerisinde eritilmiş peynirin kullanıldığı yemekler gelir.
Glutensiz|Vejetaryen|Helal tüketime uygundur.
Gouda peyniri nasıl dilimlenir? Hafif tatlımsı bir tada sahip olan Gouda peyniri, %10 oranında teleme içerir. Dairesel bir yapıya sahiptir. Kalıplara alınan temleler peslenir.
Gouda, Hollanda'nın Güney Hollanda ilinde yer alan bir şehirdir.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Dünyaca ünlü Hollanda peynirleri; Gouda, Edam, Maasdam, Leerdammer ve Leyden peynir türleridir. Gouda, en ünlü Hollanda peyniri olup 0 inek sütünden üretilir. Hollanda'nın Gouda şehrinden ismini alan bu özgün lezzet, ısıtıldığı zaman uzaması ile pizza ve tostlarda sıklıkla kullanılır.
İsmini Hollanda'nın Gouda kentinden alan ve dünyaca tercih edilen bir peynir olan Gouda Lente Cheese yerli üretimi ve kimyonlu olarak satışa sunuluyor. Genellikle pastörize inek sütünden üretilen peynir sarı renkte, orta sertlikte, pürüzsüz yapıda ve dolgun bir aromaya sahip.
Cheddar peyniri turuncuya çalan sarı rengiyle meşhur, tadı yoğun olan bir peynir türüdür. Dünyanın en meşhur peynirlerinden olan, günlük tüketime uygun ve ekonomik Cheddar peyniri adını hangisinden almıştır sorusu akılları kurcalar. Peynire adını veren Cheddar İngiltere'nin ünlü bir bölgesidir.
Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen Fransa'nın ünlü Rokfor peyniridir. Yöresel peynirler açısından zengin bir ülke olan Türkiye'de Kars, Erzurum, Erzincan, Konya ve Ardahan illerinde Türk damak tadına uygun küflü peynir üretimi yapılmaktadır.
Bunun için Dünyaca ünlü Mayo Clinic'in çok net bir cevabı bulunmaktadır: süzme/çökelek peyniri, krem peynir ve rikotta peyniri gibi "yumuşak peynirler" ile biçilmiş, ezilmiş, kesilmiş, parçalanmış, dilimlenmiş peynirler üzerinde küf varsa, kesinlikle o peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir!
Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller. Kemiklerin kırılma ve çatlamalara karşı direnç kazanmasını sağlar. Bünyesindeki vitamin ve mineraller ile vücut direncini artırır. Antibiyotik içerdiği için iyileştirici etkisi vardır.
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
Kaşar Peyniri sütün mayalanıp, haşlanarak kalıp haline getirilmesiyle elde edilir. Tost Peyniri ise, eritme peynir grubuna aittir. Kaşar peynirinin ham maddesi süttür, Tost peynirinin ham maddesi ise çok yumuşak ya da sert olmayan daha önce üretilmiş peynirlerdir. Tost peyniri daha yağlı ve yumuşak yapıya sahiptir.
Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır. Kaşar peyniri nde ham maddeyi süt oluştururken tost peyniri nde daha önce üretilmiş peynirler ham maddeyi oluşturur. Kaşar peyniri tost peyniri ne göre besin değeri daha yüksek bir peynirdir. Özellikle kalsiyum ve protein açısından daha besleyicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri