Olgun bir avokado ne kadar lezzetliyse, olgunlaşmamış bir avokado da aynı seviyede uzak durulası. Çükü olgunlaşmamış avokado, çok acı oluyor.
Pek çok faydası bulunan bu meyveyi çiğ olarak yiyebileceğimiz gibi pişirerek de tüketebiliriz. Avokadoyu yiyebilmek için olgunlaşması beklenmelidir. Ağaçtan koparılan avokado serttir ve bu halde yenmesi mümkün değildir, çünkü tadı oldukça acıdır. Yumuşamaya başlayan meyve tatlanır ve acı tadı yok olur.
Avokadoyu olgun bir halde iken yemek gerekmektedir. Ham hâlde olan avokado sert olur ve damakta acı bir tat bırakır. Marketten temin edilen bu tropikal meyve; oda koşullarında 3-4 gün bekletilerek yumuşaması ve renginin koyulaşması sağlanır. 1.
Sert bir avakadonun tadı acıdır, yenmez. Ağaçtan koparıldığında çok serttir (elma,karpuz gibi), olgunlaştığında ise kavun, şeftali, domates gibi biraz daha yumuşaktır. 1 hafta oda sıcaklığında bekletilen avakadonuz yumuşamaya ve rengi koyulaşmaya başlayacaktır.
Avokadonun tadını çıkarmanın en basit yolu bir tutam tuz ve karabiber serpmektir. Biber, balzamik sirke veya limon suyu, zeytinyağı eklemek gibi başka tatları da deneyebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Avokado sapı, olgun olup olmadığını belirlemek bir ölçüdür. Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir.
Avokado toplandığında serttir ve acı bir tada sahiptir, avokadoyu eve götürüp yemeniz tavsiye edilmemektedir. Evde oda sıcaklığında 3 ya da 5 gün arasında beklemelidir. Kavun ve muz gibi bir yapıda olan avokadonun yüzeyini ellediğinizde hafif içe bastırılabiliyorsa, yenecek kıvama gelmiştir demektir.
Avokadonun yüzeyinde ciddi şekilde çukurlar, çizikler varsa, küflenme görülüyorsa veya kötü bir bozuk yiyecek kokusu varsa o avokado yemek için sakıncalıdır ve hemen atılmalıdır. Rengi kontrol et. Farklı avokado çeşitlerinin kabukları farklı renktedir.
Olgun bir avokado ne kadar lezzetliyse, olgunlaşmamış bir avokado da aynı seviyede uzak durulası. Çükü olgunlaşmamış avokado, çok acı oluyor.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin.
Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir.
Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.
Avokado: Yıkanmamış avokado kabuğunda bakteri, böcek ilacı ve paketleme, nakliye işlemleri sırasında başka mikropların geçebilmesi nedeniyle mutlaka yıkanmalıdır. Karpuz: Uzmanlar, karpuzların mutlaka yıkanması gerektiğini belirtiyor ve tadım için kesilen karpuzlardan uzak durmak gerektiğini vurguluyor.
Kesilmiş avokadoyu saklamak için, avokadonun iç kısmına (çekirdeğin yanlarına) limon suyu sürün. Ardından streç film ile hava almayacak şekilde sarın ve buzdolabına kaldırın. Kesilmiş avokadoyu saklamak için bir diğer yöntem de saklama kaplarıdır. Ancak yine çekirdekli kısmı saklamanız gerekir.
İşte avokado nasıl yenir sorusunun da en önemli cevabı ve püf noktası bu bilgidir. Avokado nasıl yenir diye soranlar için en pratik tüketim şekli olan limon ve tuz ilavesinden söz etmek gerek. Üzerine limon sıkılmış ve tuz serpiştirilmiş, olgun bir avokadoyu beğenmeyen sayısı oldukça azdır.
Avokado çekirdeğinde bolca lif yer alır. Lifler ise sağlıklı bağırsakların habercisidir. Çekirdeğinde daha çok çözünür lif olması, bu çekirdeğin daha da faydalı hale gelmesini sağlamaktadır. Toz olarak tüketilmesi uygun olan avokado çekirdeği ile kabızlık problemini maziye karıştırabilirsiniz.
Meyveler tatlı değildir ancak yağlı ve belirgin ama ustaca tatlandırılmış pürüzsüz kremsi dokusu vardır. Pek çok ülkede bu ikisi için kullanılmasa da hem iştah açıcı, hem tatlı yemeklerde bu sayede kullanılabilir.
Avokadonun tadını çıkarmanın en basit yolu, bir tutam tuz ve karabiber serpmektir. Biber, acı biber, balzamik sirke veya limon suyu gibi başka baharatları da deneyebilirsiniz. Avokadoyu lezzetli bir şekilde hazırlanın en etkili yolu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarmak ve parçalara ayırmaktır.
Avokado çeşitli şekillerde tüketilebilir, meyve salatası yapılarak, sade olarak, et, tavuk ve mantar gibi yemeklerle karıştırılarak veya omletin içerisine peynirin yerine rahatlıkla yenebilmektedir.
Uzun süreli tokluk hissi veren avokado meyvesi, son yıllarda diyet programı uygulayan kişilere tavsiye edilen besinler arasında yer alır. Kalori bakımından diğer meyvelere kıyasla daha yüksek bir orana sahip olan avokado, diyet yapan kişiler tarafından yarım veya üçte biri olacak şekilde hazırlanarak tüketilmelidir.
Avokadoyu elmayla birlikte kağıt kesenin içine koyun ve torbanın ağzını kapatın. Dış yüzeyine kürdan ile birkaç delik açın ve oda sıcaklığında bekletin. Avokado bu şekilde çürümeden birkaç gün içinde yemeye hazır olacaktır.
Avokado, bağırsakları yatıştırarak sindirime yardımcı olur. Avokado çözünür ve çözünmez lifleri sayesinde sindirim sistemini sorunsuz şekilde çalıştırır.
Avokado'nuz kestikten veya bir kaseye koyup ezdikten sonra kahverengileşirse olan tek şey kimyasal bir reaksiyondur: Meyvenin eti havadaki oksijenle etkileşime girdiğinde melanin üretir. Aynı şey bir elmayı dilimlediğinizde de olur. Elbette, parçalar o kadar net olmayabilir ama yine de güvenle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri