a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Özetleyerek okuma, kahraman, mekan, zaman ve olay etrafında metnin ana hatlarıyla kavranmasını sağlayan okumadır. Bu okuma türünde metne bağlı kalarak özet çıkarılması gerekir. Metni ana hatlarıyla okumadır.
Bir metni okurken odaklanılan bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. “Aktif Görme Alanı” ortalama olarak 4 santimetre civarındadır. Okuma yaparken metin soldan sağa okunduğunda gözler düz bir çizgi üzerinde kaymaktadır. Bu kayma sırasında ise beyin aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırmaktadır.
Sesli Okuma
“Sesli okuma, gözle algılanıp, zihinle kavranan sözcük ya da sözcük kümelerinin konuşma organlarının yardımı ile söylenmesidir. Sesli okumada başlıca amaç, yazının doğru ve konuşma dilinin özelliklerini yansıtacak biçimde seslendirilmesidir.” (Demirel 1999: 64), (Keskinkılıç 2005: 123), (Kavcar 1995 : 43).
Zihin okuma, insan beyninin işlem yaptığı bilgiyi doğrudan okuma veya çözme teknolojileri kullanarak elde etmeye çalışan bir araştırma alanıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Ulusal Okuma Paneli'ne göre okuma akıcılığı şu şekilde tanımlanmaktadır: “Akıcılık, bir metni doğru ve hızlı bir şekilde okuma becerisidir. Akıcı okuyucular sessizce okuduklarında kelimeleri otomatik olarak tanırlar. Okudukları anlamlandırmak için kelimeleri hızlı bir şekilde gruplandırırlar.
Sessiz Okuma: “ Ses organlarından herhangi birini hareket ettirmeden (fısıldamadan, dudaklarını kıpırdatmadan), baş hareketleri (başını sağa sola çevirmeden) ve gövde hareketleri (öne arkaya sallanmadan) yapmadan yalnız gözle takip edilerek yapılan okumadır.” (Demirel, 2006:87).
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Okuma yöntemleri arasında bulunan Çapraz okuma aynı anda farklı ya da aynı türdeki kitapların okunmasıdır. Çapraz okumayı genelde daha fazla okuması gereken kişiler yapmaktadır. Kolay gözükse de zor bir okuma yöntemi olan Çapraz okuma genelde dil bilimciler, akademisyenler ve tarihçiler tarafından tercih edilmektedir.
Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical-nonlexical route) birlikte kullanırlar. Okuyucuların gerektiğinde her iki yolu başarılı şekilde kullanmaları ile hem akıcılık hem de anlama performanslarında artış olacağı belirtilmektedir.
Okuma güçlüğü yaşayan çocukların en fazla yaptıkları okuma hataları; ekleme yapma, kelimeleri atlama, yerine koyma, tekrar etme, yanlış okuma, tersinden okuma ve noktalama işaretlerine dikkat etmeden okuma şeklinde sıralanmaktadır (Akyol, 2012; Sidekli, 2010).
TEKNİK OKUMA NEDİR? En genel anlamıyla bilgi kaynağının (materyalin) tanımlayıcı bilgilerini, belirlenmiş bölümlerden bulma işlemidir.
Disleksi olan çocuklar, okuma ve ses bilgisini öğrenirken oyun oynamalarına izin veren çoklu duyusal müdahalelere genellikle iyi yanıt verirler. Çocuğunuzun kelimeleri hecelemesi ve harfleri yüksek sesle söylemesi için tıraş kremi ya da kum kullanabilirsiniz.
Okumada akıcılık (tutukluklar) Hatasız okuma (dil sürçmeleri, atlamalar, yanlış okunan sözcükler vb.) Okumada anlaşılırlık (heceleri yutma, doğru yükseklikte ses tonu vb.) Okumada ifade (monoton okuma, noktasız virgülsüz okuma vb.)
Bunlar; okuma güçlüğü (disleksi), yazılı anlatım güçlüğü (disgrafi) ve matematik güçlüğü (diskalkuli) olarak listelenmektedir (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2014).
Sesli kitap okuyan kişiler kendilerini daha iyi ve daha doğru ifade ederler. Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz.
Bir kitabı içten ya da dıştan okumak ikisi de yanlış yöntemlerdir. Kitap göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bu nedenle kitap okurken doğru organı kullanmak oldukça önemlidir.
Kitap okumak, hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir. Yani böylece ne kadar çok kitap okursak o kadar güçlü bir hafızaya sahip olabiliriz. Ayrıca düzenli kitap okumak kişinin hayal gücünü geliştirip yaratıcılığına da olumlu şekilde etki etmektedir.
Sessiz okuma sözcükleri ve cümleleri gözle takip ederek yapılan okumadır. Bireyin yaşamında en çok yer alan bu okuma türü, anlamaya ve kavramaya yöneliktir. Okurun sözcüğün sesini hayal etmesini ve zihninde görselleştirmesini sağlar. Pratikte yaşamımız boyunca çoğunlukla sessizce okuruz.
c) Yankılı (eko) Okuma: Yankılı okuma, öğretmen veya iyi okuyan biri tara- fından okunan kelime, cümle veya kısa paragrafların öğrenciler tarafından tekrar edilmesidir (Hudson, Lane ve Pullen, 2005; Güneş, 2007; MEB, 2010).
Eşli okuma, öğrenci ile birlikte öğretmenin eş zamanlı ve sesli olarak okumasıdır. Bu özel olarak yapılandırılacak bir tekniktir. Öğrenci bir kitap seçer. Sonra hem öğretmen hem de öğrenci sesli olarak tüm sözcükleri birlikte okurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri