Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Genetik, akraba evlilikleri, anne adayının hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklar, prematüre doğum sonucu temel göz dokularının oluşmaması, optik sinir ve retinanın gelişim bozuklukları ve hastalıkları, doğuştan körlük nedenidir. Körlük, kişiyi, ailesini ve toplumu etkileyen önemli bir engeldir.
Görme kaybının bir nedeni de stres
Gözün damar tabakasındaki bölgesel bozulmalara bağlı olarak ortaya çıkan bu durumda ise uygun ilaç ve lazer tedavileriyle görmenin tekrar kazanılması mümkün olabiliyor. Ayrıca, strese yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması hastalığın tekrarlamasının önüne geçilebiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Optik atrofi adı verilen körlük nedeni görme sinirindeki kalıcı hasarı ifade etmektedir. Optik atrofi tedavi edilebilir bir durum değildir. Kalıcı görme kaybı yapmaktadır.
Geçici ve kalıcı görme kaybı arasındaki farklar nelerdir? Geçici görme kaybı, 24 saat içinde görmenin kendiliğinden geri geldiği duruma denir. Kalıcı görme kaybında ise görme kaybı uzun sürelidir ve tedavi edilmedikçe görme düzelmez.
Görme kaybı testi, Tonometre adı verilen ve göz içi basıncı ölçen alet ile yapılan göz dibi muayenesi, Göz bebeği üzerine damlatılan ve gözün genişlemesini sağlayan damla ile gözün ışığı kırma değerleri, retina muayenesi (görme zarı) ve optik sinir (görme siniri) muayenesinin yapılması olarak sıralanabilir.
TEK GÖZDE GELİP GEÇİCİ GÖRME KAYBI
Amarosis fugax deyimi tek gözde geçici görme kaybına neden olan, pıhtının retinal dolaşıma gittiği durumlar için kullanılır. Bu pıhtı aynı taraftaki şah damarından, aortadan ya da kalpten kaynaklanabilir. Atak ani başlar, birkaç dakika sürer ve düzelir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Doğuştan kör olan insanlar genellikle hiçbir şey görmezler. Sonradan kör olan insanlar ise bazen tamamen karanlık, bazen de renkler, şekiller, ışıklar veya halüsinasyonlar görürler. Yasal olarak kör olan insanlar ise büyük nesneleri, renkleri veya insanları bulanık bir şekilde görebilirler.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, göz içindeki dokular tedavi edilerek görme yolları bağlantıları yeninden canlandırılıp gözün tekrar görmesi sağlanabilir. Bilim insanları, yaptıkları araştırmada insan beyninin ilerlemiş yaşlarda bile yeni bağlantılar oluşturma yeteneğinin bulunduğunu kanıtladıklarını söylüyor.
Çoğu inme(felç) hastasında görme alanı tam olarak düzelmese de iyileşmeler mümkündür.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, uzun süre kullanılan akıllı telefonların gözde kalıcı hasara yol açabileceğini belirterek, "Uzun süre telefon ve tablete odaklanmak vücudun kan akımını yavaşlatır. Vücut göze pıhtı atarsa ani görme kaybı oluşur" dedi.
Gözde yapısal bir bozukluk olmaksızın görme keskinliğinin düşmesine yol açan göz tembelliği, toplumda %1,6 ila %3,6 oranında görülür. Tedavisi mümkün olduğu hâlde aileler tarafından fark edilmediği için görme kayıplarına yol açabilir.
Görmesinde belirgin bir şekilde kayıplar olan, doktor kontrolüne gittiğinde % 40 ve üzeri görme kaybı yaşadığı anlaşılan kişiler görme engelli olarak nitelendirilmektedir.
Tek Gözde Görme Engel raporu %32. fakat gerek toplum gerek iş hayatında engelli olarak görülmemize rağmen, resmi olarak engelli haklarına sahip değiliz. Empati kurularak bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için tek göz engel oranının en az %40 ve üzerine çıkartılmasını rica ediyorum.
Retina yırtıkları onarılmazsa sorun bütün retinaya yayılabilir ve görüşün azalması söz konusudur. Yırtıklara zamanında müdahale edilirse, retina tabakası ayrılmadan yani dekolman olmadan hastalığın önüne geçilmiş olur. Retina dekolmanı tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı yaratabilir.
Bunun yanı sıra glokom, diyabetik göz hastalığı, göz yaralanmaları da diğer nedenler arasındadır. Az görenler az bir oranda görme yeteneğine sahiptirler. Bu kişiler etraflarını bir sis perdesi veya buzlu cam arkasından gördüklerinden yakınırlar.
Test sırasında
Test esnasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmez. Gözünüze herhangi birşey dokundurulmaz. Yüz çanak biçimli bir cihazın karşısına gelecek şekilde oturulur ve hastanın çanakta bir ışık gördüğünde elindeki düğmeye basması istenir. Test esnasında bir göz kapatılır, diğer göz ise muayene edilir.
6.10 mt mesafeden daha uzak bir nesneyi göremiyorsanız, 20/20 görüşe sahip olmamanız olasıdır ve 6.10 mt den daha ötedeki bir nesneyi net bir şekilde görebiliyorsanız, bu, 20/20 görme değerine sahip olduğunuz anlamına gelir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir. Kolay sinirlenen, sigara içen, bu süreçte aşırı stres yaşayan kişilerde sık görülen sorunlardan birisidir.
Katarakt hepimizin gözündeki doğal göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesi sonucu göze perde inmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu hastalık başladığı zaman hastalarda genellikle görmede bulanıklık, ışık algılarında azalma, sisli dumanlı görme, güneşten rahatsızlık duyulması gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.
Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri