Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
İlaçlar deride lekelenmeyi şu mekanizmalar ile yapmaktadır; Bazı ilaçlarda bulunan ağır metaller, demir gibi, deride damar dışına çıkarak dermiste toplanmakta buda lekelere neden olmaktadır. Bazı ilaçlar deride melanositler-pigment hücreleri üzerinde melanin-pigment maddesini artırıcı etki göstermektedir.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Ciltte lekelenme birçok sebepten kaynaklanabilir. Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir. B12 vitamini karaciğerin sıhhatı, göz, saç ve deri sağlığı için gereklidir.
Ciltteki lekelerin ortaya çıkması ve bir renk eşitsizliğinin görülmesi, birçok neden içerse de vitamin eksikliği bu nedenler içinde ön sıralarda yer alır. Cilt lekelerine karşı C ve E vitaminine ek olarak A, D ve K vitaminlerinin alınması da önemlidir.
Kadın hormonları - östrojen ve progesteron - melanin üretimini uyararak cilt pigmentasyonunda belirleyici bir rol oynar. Bu nedenle hormonlar kahverengi lekelerin ana nedenlerinden biridir.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Cildimizde meydana gelen lekeler farklı nedenlere bağlı oluşmaktadır. Lekeye yol açan faktörler güneş, hormonal faktörler (tiroid hastalığı vb), gebelik, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları), bazı bitkiler (kereviz, anason, bergamot) ve yaşlanma olarak sayılabilir.
İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
İnci Mevlitoğlu, özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek “Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor” dedi.
Türk Dermatoloji Derneği, bazı antibiyotikler ile kalp ya da tansiyon ilaçlarının, güneşe duyarlılık oluşturabildiği ya da ciltte doğrudan leke yapabildiği uyarısında bulundu.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Alyuvar kan hücrelerine kırmızı renk veren hemoglobin demir içermekte ve alyuvarlarda bulunan oksijeni akciğerden dokulara ulaştırmaktadır. Demir eksikliği sivilce oluşumuna neden olmamaktadır.
C Vitamininin Sağlık ve Cilt Bakımına Yararları
C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur. Üstüne üstlük, cildin sıkılaşmasını sağlayarak, bu sayede ince çizgilerin önlenmesine katkıda bulunur.
C vitamini, E vitamini ve beta karoten cilt için savaşan en önemli antioksidan kaynakları arasında yer alıyor. Büyük boy bir portakal veya bir su bardağı kadar çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanarak cilt lekelerine karşı korunma sağlanabiliyor.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
E vitamini de ayrıca lekeleri tirozinaz enzimini azaltarak baskılıyor. A vitamini de cilt yaşlanmasında ve leke düzeltmede etkili oluyor. Tüm bu faydaları nedeniyle yeşil sebzeler, kivi, çilek, narenciye, ananas, ay çekirdeği ile bademi sofranızdan eksik etmeyin.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
D Vitamini
Cilt tonunun eşitlenmesine sunduğu destek, D vitamininin cilt lekelerine iyi gelen vitaminler arasında yer almasını sağlar. D vitaminin bir formu olan kalsitriol içeren kremler, sedef hastalığının sebep olduğu cilt iltihabı ve tahrişin önlenmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri