Orta yaşlara erişildiğinde ise gözün içindeki jel kıvamındaki yapıdaki değişiklikler dikkat çekiyor. Ne yazık ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor.
Vitreolizis, nanosaniyelik lazer ışın atışları ile vitreus bulanıklığına neden olan vitreus içindeki parçacık ve iplikçikleri buharlaştırarak yok eder. Bu işlem sırasında, uçuşan cisimlerin kollajen ve hyaluronik molekülleri bir gaz haline dönüştürülür.
Vitreusun Yapısı Neden Bozulur? Normal yaşlanma süreci ile birlikte vitreus jelinde de yaşlanma bulguları ortaya çıkar. Su içeriği azalır, kollajen ve hyalüronik asit molekülleri arasında çapraz bağlantılar ortaya çıkar ve bunlar birleşerek çok küçük partiküller halini alır.
Gözküresinin içini dolduran vitreus sıvısının büzüşmesi sonucu, jel kıvamındaki bu sıvı gözküresinin arka duvarından ayrılır. Bu duruma arka vitreus dekolmanı adı verilir. Arka vitreus dekolmanı oluşumu sırasında bazı durumlarda retina denilen sinir tabakasında yırtık oluşabilir.
Gözde sinek uçuşması zaman içerisinde geçen bir rahatsızlık değildir. Zamanla gözde uçuşan cisimlerin sayısı azalabilir, artabilir. Ancak çoğu zaman bireyi rahatsız edecek kadar fazla sayıya ulaşmazlar. Gözde sinek uçuşması genellikle ciddi bir sorun olmasa da bazı durumlarda rahatsız edici olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Uçuşan Cisimcikler Tehlikeli midir? Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir.
Gözde uçuşan cisimlerin tedavisi lazer ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu cisimler görüşü engelleyecek kadar büyük veya gün içinde rahatsız edici derecede çok fazla kendini gösteriyorsa kişiye lazer tedavisi önerilebilmektedir.
Dr. Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Vitreus tabakasının katılaşması, sütün kesilmesi gibi pıhtılaşması süreci eski haline dönmez, düzelmez. Bilakis yüzümüzün karışması saçımızın ağarması gibi yaşa bağlı ilerleyen bir durum olduğu için uçuşan siyah cisimler daha da artabilir.
Santral Seröz Retinopati'de görme noktasındaki sıvı genellikle 3 ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. SSR, hastaların 1/3'ünde ataklar ile ilerler. Retina altında sıvı toplandığı andan itibaren görme hücrelerinde kayıp başlar.
O zaman vitreus içine girmiş parçacıklar bir araya toplanıp yine retinaya gölge düşmesine neden olabilir. Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir.
Bu arada aynı sebeplerle vitreus jeli de homojenliğini kaybetmeye ve bozulmaya başlar, jel kıvamı değişir ve yavaş yavaş retinadan ayrılır. Bu ayrılmaya vitreus dekolmanı denir. Retina çevresindeki incelmiş, bozulmuş sahaların varlığında, büzülen vitreus retinadan ayrılırken, retinada çekintiler oluşabilir.
Bu ayrışma süreci genellikle birkaç ayda sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Bu değişiklikler sonucu jel maddesi göziçerisinde yoğunlaşır ve jeli oluşturan lifler bir araya kümelenir. Kümelenen lifler göz içerisinde yüzerler ve retina üzerine gölge yaparlar.
Retina hastalıkları vitreus ile alakalı olduğu için retina ile beraber göz içi şeffaf ortamlar yani lens ve vitreus da ayrıntılı bir biçimde farklı aletler aracılığıyla incelenir. Retina hücreleri kendisini yenileyemeyen yapıdadır. Yani retinada oluşan en ufak bir hasar dahi kalıcı olmaktadır.
Retina cerrahisi (vitrektomi), gözün arka boşluğunun vitreus jel adı verilen saydam jelinden temizlenmesi ve retinada oluşan hasarın onarılması için yapılan bir ameliyattır. Vitrektomi ameliyatı, genellikle lokal anestezi altında yapılır. Ameliyat yaklaşık 1-2 saat sürer.
Günümüzde başarı oranı yüksek ve komplikasyonları az bir cerrahidir. Yine de belli riskleri içermektedir. En sık komplikasyon katarakt gelişimidir. Bunun dışında: kanama, enfeksiyon, göz içi basıncında yükselme, hastalığın nüks etmesi, retinada yırtık, retinada ışık hasarı gibi komplikasyonlar görülür.
Göz küresinin içi, adına “vitreus” denen saydam bir jel-sıvı ile doludur. Sıklıkla, yaşın ilerlemesi ile birlikte, vitreus sıvısı jel kıvamını kaybeder ve büzüşür. Bu büzüşmeyle birlikte vitreus, gözün arka duvarından ayrılır. Bu ayrılma olayına "arka vitreus dekolmanı" adı verilir.
Ancak zamanla kişinin yaşı arttıkça yapısında %98 oranında bulunan su içeriği azalmakta ve vitreus içerisinde saydam olmayan opasiteler ortaya çıkmaktadır. Bu da kişinin gözünün önünde sinek uçuşması şeklinde tarif ettiği bir takım uçuşan şeyler görmesine neden olmaktadır. Bu duruma vitreus dejenerasyonu adı verilir.
Hastalık kendiliğinden iyileşmez. Tedavi edilmezse körlüğe varan ciddi görme kayıplarına sebep olabilir.
Gözün önünde gibi görünseler de aslında gözün içindeki sıvıda yüzmekte olup retina tarafından gölge olarak görülür. Gözün içini dolduran vitreus jeli bazen retinayı çeker. Bu çekme gerçekte bir ışık olmadığı halde ışık çakmaları ya da ışık çizgileri görmeye sebep olur.
Gözde Sinek Uçuşması, Gözde Uçuşan Cisimler
Arka kamaranın içini dolduran yumurta akı kıvamındaki sıvayı vitreus denilir. Gençlikte tamamen şeffaf ve homojen olan vitreus sıvısı, yaşlandıkça koyulaşır, iplik-iplik ve örümcek ağı şeklinde bir yapıya dönüşür. Her insanda bu dönüşüm olur.
Gözde ışık çakması, en sık retinanın mekanik olarak uyarılmasından kaynaklanır. Bu, vitreus sıvısının retinadan ayrılması, retina yırtılması veya retina kanaması gibi durumlarda olabilir. Bu durumlarda baş ağrısı da görülebilir. Gözde ışık çakması ve baş ağrısının birlikte görüldüğü en yaygın durum migrendir.
Göz akıntısı veya gözlerdeki "çapak", uyurken gözünüzün köşesinde biriken mukus, yağ, cilt hücreleri ve diğer birikintilerin bir kombinasyonudur. Akıntıdaki sıvının ne kadarının buharlaştığına bağlı olarak, ıslak ve yapışkan veya kuru ve kabuklu olabilir.
Retina dekolmanı retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişir. Sıklıkla yüksek miyop hastalarında görülür. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.
Göz içinde sinek uçuşmaları genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmakla birlikte, yüksek derece miyop alan kişilerde, göz ameliyatları ve travma sonrasında da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri