Artırılan güvenlik önlemleri kapsamında yolcu beraberinde kesici, delici, yanıcı, parlayıcı her türlü materyalin bulunması uçuş güvenliği açısından yasaklanmış bulunmaktadır. Bu nedenle tırnak makası, çakı, ve deodorantlarınız dâhil olmak üzere benzer kişisel eşyalarınızı kargoya vermeniz gerektiğini unutmayın.
Sivri uçlu cisimler (çakılar, bıçaklar, baston tipi şemsiyeler vb.) Yolcu başına en fazla 2 adet taşınabilir.
6136 sayılı yasa içerisinde yasaklanamış bıçak ve türevleri dışında kalan her türlü bıçağı çakıyı vs, ambalajlanmış bir şekilde çantanızda, arabanızda vs taşıyabilir, bir yerden başka bir yere götürebilirsiniz.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Bıçak Taşımanın Cezası
Kabahatler Kanunu'na göre 189 TL idari para cezası kesilir. Bu cezalar çakı, muşta, bıçak, sopa, delici, kesici ve zarar verecek bütün aletler için geçerlidir.
Çakı, bıçak veya muşta gibi delici ve kesici aletlerin taşınması durumunda Kabahatler Kanunu'na göre 189 Türk Lirası idari para cezası verilebilir. Ancak, taşıma amacının saldırı olduğu tespit edilirse, bu durumda 3 aya kadar hapis cezası da uygulanabilir.
Av amaçlı bıçaklar, hayvan bayıltma araçları, her türlü yivsiz av tüfeği, pompalı tüfekler ve çakı gibi aletleri üzerinizde ya da el bagajınızda taşıyabilmeniz mümkün değil. Ancak emniyet birimlerinin uygun gördüğü takdirde yolcu bagajı olarak taşınmasını sağlayabilirsiniz.
Genel kural istisnalar hariç 6 cm'den küçük bıçakların uçağa alınması yönünde. Eğer kuralların uygulanmasından endişe duyarsanız, uçağın altına vereceğiniz valizinize bu tür malzemeleri koymanız daha iyi olacaktır.
Çakı, tırnak makası veya iğne gibi kesici veya sivri uçlu maddelerin uçak içine alınması yasaktır.
Saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olmayan bıçaklar taşınabilir. Örneğin, bir İsviçre çakısını üzerinizde taşıyabilirsiniz. “Multi tool” adıyla anılan çok amaçlı aletlerin parçası olan bıçaklar da taşınabilir. Bunun dışında zanaat ve hobi gibi kullanılan kısa namlulu oyma ve deşme bıçakları da taşınabilir.
Buna göre, kama, hançer, saldırma, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ve buna benzer saldırı veya savunmada kullanılan aletlerin taşınması ve bulundurulması yasaktır.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
Türkiye'den Avrupa'ya uçakla seyahat edenler, havaalanındaki gümrük kontrolünde kötü bir sürpriz yaşıyor. Gümrük memurları, kadın yolcuların kolundaki altın takılara el koyuyor. Yolcu aynı zamanda para cezası ödemek zorunda kalıyor.
Kabinde çakmak, kibrit gibi maddeler bulundurabilir miyim? Kabin bagajınızda çakmak, kibrit gibi yanıcı maddeler taşıyamazsınız. Sadece üstünüzde bir adet emniyetli kibrit ya da silah şeklinde olmayan bir çakmak taşıyabilirsiniz.
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir.
İSVİÇRE'nin sembollerinden biri olan İsviçre çakısı, terör korkusuyla getirilen 2 yıllık yasağın ardından yeniden uçaklarda ve havaalanlarında taşınabilecek.
Kayıtlı bagaj içerisinde taşınması yasak olan eşyalar;
Sprey gazlar, kamp gazları Patlayıcılar, Havai fişek, meşale. Sıvı yakıtlar, yanıcı sıvılar.
Uçağa alınmaması gereken eşyalar gibi alınmasına izin verilen eşyaları da bilmek ve bavulu buna göre organize etmek gerekir. Uçuş öncesi kabin bagajına koyarken tereddüt ettiğin bir eşyan varsa, buradaki izinli eşyalar listesine bakarak teyit alabilirsin: Plastik çatal kaşık bıçaklar.
kanuni düzenlemeye göre kesici delici. saldırı amaçlı kullanılabilecek. bıçak çakı ve pala gibi tüm aletlerin taşınması. izin olmadığı müddetçe suçtur.
6136 Sayılı Kanun Taşınması Yasak Olan Bıçaklar
Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.
Sustalı çakı, pala ve kılıç gibi özel bıçaklar ve kesici-delici aletler genellikle saldırıda kullanılabilir ve büyük zarara neden olabilirler, bu yüzden yasalar bu tür aletlere belirli kısıtlamalar ve kurallar koyar. Bu yüzden bu tip aletlerin taşınması ve yapımı, genellikle özel izinler ve düzenlemeler gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri