Yara iyileşmesi ve ameliyat sonrası izler pek çok faktöre bağlıdır. Ancak göz kapaklarındaki cilt çok ince olduğu için göz kapağı ameliyatlarından sonra iyileşme tamamlanınca dışarıdan fark edilen bir iz genellikle kalmaz. İyileşmenin tamamlanması 1 yılı bulabilir.
Üst göz kapağı ameliyatı yaklaşık bir saat sürmektedir. Göz kapağının ince derili olması ve kan dolaşımının yüksek olması nedeniyle iyileşme hızlı olmaktadır. Ameliyattan 6-8 ay sonra kesi izine bakıldığında neredeyse fark edilemeyecek derecede iyileşme gözlemlenmektedir.
Örneğin, göz kapağı estetiği işleminde, göz kapağının derisi kesilerek çıkarılır ve bu nedenle işlem sonrasında iz oluşabilir. Ancak, bu izler genellikle birkaç hafta veya ay içinde azalır ve gözün etrafındaki deri eski haline döner.
Göz kapağı ameliyatlarında da mutlaka bir iz kalıyor, ama bizim yaptığımız ameliyatlar arasında vücutta en az iz kalan bölgeler göz kapaklarıdır diyebiliriz. Aslına bakarsanız pratikte göz kapağı ameliyatlarından sonra iz kalmadığını söyleyebiliriz.
7-Dikiş (sutür) alınması:
Göz kapağı gibi bölgelerde dikişlerin alınması 3-5 gün iken, parmaklarda 15 güne kadar uzayabilir. Yaranın gerilimi ve iyileşme durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulması daha doğrudur.
İlgili 16 soru bulundu
Hangi nedenle olursa olsun hangi yöntemle yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlar. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır.
Kısacası alt tabaka yani dermis tüm ameliyatlarda tahrip olur ve estetik ameliyatlarda iz kalır. Bu izin iyileşme süreçlerinin bilinmesi, iyileşme süreçlerinde yapılması gereken kontroller ve tedbirlerin alınması izlerin belirgin olmayan bir sonuca ulaşmasında yararlı olur.
Göz kapağı estetiği sonrasında hastanın iyileşme sürecine girmesi gerekir. Bu süreçte hasta kesinlikle bir iş yapmamalı ve dinlenmelidir. Bahsedilen süre ise 7 ila 14 gün aralığındadır. İki hafta sonunda göz çevreniz daha genç ve güzel görünmeye başlayacaktır.
Göz kapağı estetiği ile kapaklardaki fazlalık, özellikle cilt, bazen kas ve yağ dokuları da çıkarılır. Bu, kalıcı bir operasyondur ve etkisi 10-15 yıl kadar sürmektedir.
Yara izlerini tamamen geçirmekten söz etmek gerçekçi olmaz, ancak daha belirsiz, daha silik bir hal almaları sağlanabilir. Hassas göz çevresinde uygulanabilen Emerge lazer sisteminden fayda sağlayacağınızı düşünüyorum. Cilt altında ısı kanalları açarak etki eden bu lazer sistemi cilt yüzeyine zarar vermez.
CILOXAN POMAT : DİKİŞ ALINANA KADAR HER GÜN KULLANILACAK. ARNICA KREM : YARA YERİNE DEĞİL, KAPAK ÇEVRESİNE SÜRÜLECEK. SCAREX JEL : DİKİŞ ALINDIKTAN SONRA KULAK ÇÖPÜĞÜ YARDIMI İLE İNCE BİR TABAKA HALİNDE DİKİŞ İZLERİNİN ÜZERİNE SÜRÜLECEK.
Göz kapağının elastik yapısı ve dokusu çok yenilenebilir olduğu için kendini zaman içerisinde tekrar gösterebilir. Bu sebeple ameliyat defalarca kez yapılabilir ve herhangi bir sorun teşkil etmez.
Yara izi, skar veya nebde dokusu olarak da adlandırılan bu izin son halini alması yaklaşık 2 yılı bulur.
Çoğu zaman yara izleri veya dikiş izleri zamanla daha az belirgin hale gelirken, bazen izler kalıcı olabilir. Çocuklar için yaralanmalarda ve sonrasındaki müdahaleler izlerin kalıcı olmaması için önemlidir. Kesi izleri, kollajen adı verilen bir protein yardımıyla cildimizin kendini yeniden düzenlemesi ile oluşur.
Yara izi travma, cerrahi, düşme, kesme, yanma gibi etkenlere bağlı oluşur. Cerrahilerde mutlaka kesilen her yerde iz kalır ancak ameliyatlarda bu izler saklamaya ya da en aza indirilmeye çalışılır. Aslında tamamen yok edilemez ancak görünürlüğü azaltılır, fark edilmeyebilir.
Göz kapağı ameliyatından sonra 2 gün gözü yoran durumlardan kaçınılmalıdır. Hekim tarafından verilen damlalar ve göz pomadı düzenli olarak kullanılmalıdır. 1-2 hafta kadar enfeksiyon kapma riskine karşı makyaj yapılmaması önerilir. Direkt güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Ortalama üç gün sonrasında banyoya girebilirsiniz. Özellikle ilk iki gün gözünüzü yoracak durumlardan kaçınmalısınız. Makyaj yapmayın. Güneş ışınlarına direkt çıkmayın.
Ameliyat ve Sonrası
Ameliyat sonrası: Ertesi gün bant açılır. Kapakta hafif morarma, 5 gün sürebilir. 1 hafta göz kapaklarına su değdirilmez. Dikişler: 7 gün sonra alınır.
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanır.
ET BENLERİ (Haricen) : Günde en az iki defa sürmek kaydıyla, birkaç ayda et benlerinden kurtulunabilir. AMELİYAT İZLERİ (Haricen) : Ameliyat sonrası dikiş izini kaybetmek için 2-3 ay boyunca kantaron yağı sürülürse iz tamamen kaybolur. Günde 1 tatlı kaşığından fazla içilmesi tavsiye edilmez DİKKAT !
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Lazer tedavileri yalnızca estetik veya doğal yollarla oluşmuş yaralar için değildir. Dikiş ve jilet izleri için de lazer tedavisi kullanılmaktadır.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İyileşmenin hızlandırılabilmesi için yaranın kuru olması gerektiğini düşünenler yanılmaktadır. Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri